Látássérült lány novellájából adott ki hangoskönyvet a Jókai színház

2022. február 24. 16:48 | behir

Egy fiatal látássérült gimnazista lány novellájából készítettek hangoskönyvet a Békéscsabai Jókai Színház művészei! A teátrum, valamint a Vakok és Gyengénlátók Békés megyei Egyesülete évek óta együttműködik, Majoros Eszter az általuk meghirdetett vers- és novellaíró pályázatra jelentkezett.

A Békéscsabai Jókai Színház és a Vakok és Gyengénlátók Békés megyei Egyesülete 2020-ban meghirdetett egy novella pályázatot, aminek Majoros Eszter lett a külön díjasa. A most 19 éves látás sérült lány számítógép segítségével készítette el az Árva lányból hercegnő című művet, ami egy romantikus történet.

– A fő hős egy 17 éves lány, Olíviának hívják, aki egy kastélyban vendégeskedik és nincsenek szülei. Egy gazdag család nevelte fel. A kastélyban egy festményről, ami az elhunyt hercegi párt ábrázolja kiderül, hogy Olívia a kastély jogos tulajdonosa – ecsetelte Majoros Eszter azt, hogy miről szól a novellája.

A lány két részt mutatott be a novellából, ami nagyon megtetszett a Jókai színház művészeinek. A teátrum először adott ki hangoskönyvet, amelyben összesen 18 művésze kölcsönözte valamelyik szereplőhangját.

– Felajánlottuk neki, hogy mi hangjátékként megcsinálnák, mint hangoskönyv a három részt. Ennek egy örömcunami lett az eredménye és Eszter tovább írta ezeket a kis novellákat, így hat rész lett belőle – mondta Komáromi Anett, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, a hangoskönyv ötletgazdája. Hozzátette: a hangöskönyet Tarsoly Krisztina rendezte és dramaturgizálta.

A Jókai Színház sok féleképpen támogatja a fogyatékkal élőket, alkalmanként jelelt előadásokat tart, illetve minden évben a művészei együtt lépnek színpadra értelmileg sérült fiatalokkal az Angyalok Szárnyalása gálán.

– Csodálatos dolog, hogy létrehoztuk ezt a CD-t. A színház teljes társulata részt vett benne, akár a technikai részt illetően, akár a színészi felolvasásban. Ez egy igazi nagy összefogás volt az Eszterért – mondta Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója

A Jókai Színház az Árva lányból hercegnő CD-s változatát jótékony célokkal forgalomba helyezi. Az eladásokból befolyó összeggel pedig a látássérült lányt támogatja.

További programok »

Kultúra

FEL