Lángoló kiszebábbal űzték el a telet a csabaiak - galériával

2020. február 22. 20:27 | D. Nagy Bence

A Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társasága és a Dobszerda Kör szombaton a késő délutáni órákban ismét "eltemette a telet". A hatodik alkalommal megrendezett kiszebáb égetést több mint százan követték a folyópartról.

Kenukkal és gyalogszerrel kísérték utolsó útjára a telet, és az óév búját-baját jelképező kiszebabát a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társaságának és a Dobszerda Körnek a tagjai szombaton. A menet huszonöt résztvevője a Bajza utcai hídtól indulva evezett vagy sétált el a Csabagyöngye Kulturális Központig az Élővíz-csatorna mentén, ahol száznál is többen várták a maskarásokat.  

– Tavaszváró, télbúcsúztató ünnepség ez, amikor is a kiszebabára elengedő szalagokat raknak az emberek, ezekre pedig korábban ráírták mindazt, amit el szeretnének engedni az előző évből - mondta el Virók Anna, a Dobszerda Kör egyik tagja.

 

 

A szalagtűzés és a báb vízre bocsátása persze önmagában nem elég, tudtuk meg a helyszínen. A tél tisztességes eltemetéséhez drasztikusabb módszert kell alkalmazni: a kiszebabának lángra kell kapnia.

– Naplementekor kell meggyújtani a bábot, és miközben lángol, hangos énekszóval kell elűzni a rosszat, és hívogatni a tavaszt, a szépet, a jót – emelte ki Szatmáriné Priskin Anna, a Békéscsabai Evezőlapátosok Baráti Társaságának képviselője.

A vízre vont kiszebáb elégetése közben a Dobszerda Kör tagjai adtak elő Holló László, Somogyi István, Sólyomfi Nagy Zoltán és Málinger Zsolt sámánok dalaiből. Ezután egy tűzzsonglőr szórakoztatta a sötétbe boruló parton várakozó seregletet, majd az Ókörös Trió dallamaival zárult az idei télbúcsúztató.

 

Galéria

FEL