Labdarúgás: Szomszédok csatája az évzárón

2017. december 9. 13:01 | behir.hu

A szomszédok csatájával zárul a 2017-es esztendő vasárnap 15 órától, amikor a Békéscsaba 1912 Előre a Szeged 2011 együttesét fogadja a Kórház utcában – írja beharangozójában a csabai klub hivatalos honlapja.

A tavaszról előrehozott 20. forduló után, a viharsarkiak a huszonegyedikben hazai pályán biztosíthatják be dobogós helyezésüket, és ebben az esetben kijelenthető, hogy a csapat és a szakmai stáb elé kitűzött célok megvalósultak. Ehhez azonban még kilencven percnyi, mondhatni kötelező feladat teljesítésére van szükség, ami egyáltalán nem lesz egyszerű. Függetlenül attól, hogy a históriás könyvek tanúsága szerint 1991-ig visszatekintve, kizárólag csabai győzelmeket és döntetleneket lehet kiolvasni a sorok közül, ez a mérkőzés is tartogathat meglepetéseket. Pont az ilyen összecsapások lehetnek a legnehezebbek, hiszen az elvárások, és az ellenfél taktikai húzásai jócskán megnehezíthetik a lilák dolgát. A körülményeket félretéve azonban a szurkolók abban bíznak, hogy nem nyögvenyelős győzelemről lesz szó, és hasonlóképpen a második fordulóhoz iskolajátékkal rukkolnak elő a csabaiak, és közönségszórakoztató, látványos győzelemben lesz részük.

A „gyulai-szegediek” húsz lejátszott mérkőzés után pillanatnyilag a bajnoki táblázat 17. pozíciójában szerénykednek, mérlegük mindössze 4 győzelem, 7 döntetlen és 9 vereség, amely 19 pontot ér. Bár az utóbbi fordulóban bravúrosan pontot mentettek a szintén dobogós helyre pályázó Cegléd ellen (1-1), Supka Attila együttese szeptember 10. óta nem gyűjtötte be a három pontot. Akárhogy számolgatjuk, az pontosan három hónap, 12 meccs, vagy 1080 játékperc – azóta kizárólag vereségek és döntetlenek állnak a nevük mellett. Miért pont most táltosodnának meg? A kósza hírek szerint pedig nagy fogadkozásban vannak, és a bajnokság pillanatnyi állását nézve, igen nagy szükségük lenne a pontra-pontokra, hiszen könnyen a kieső zónában telelhetnek, amennyiben a Békéscsaba ismét megmutatja igazi arcát. A pontazonossággal előttük álló Siófok a Mosonmagyaróvárt fogadja, így a papírforma szerint könnyen leszakíthatja őket. A mindössze egy ponttal mögöttük álló Budaörs a Dorog csapatát fogadja, így ott is lazán előfordulhat hazai győzelem, ráadásul a két egységgel lemaradt, 19. helyen álló Csákvár szintén hazai pályán, a Sopron ellen kozmetikázhatja az őszi szereplését. A Békéscsaba és a Szeged 2011 örökmérlegét tekintve sem lehetnek túl vidámak, hiszen a hat bajnoki és két Liga Kupa-győzelmük mellett hét döntetlent mutat a statisztika.

A csabai gárda viszont továbbra is igen jó sorozatban van, hiszen két idegenbeli bajnoki, valamint egy, szintén vendégségben lejátszott Magyar Kupa-győzelmet tudhat maga mögött. A tabella viszont – a már szokásosnak nevezhető módon – igen szoros, és a bronzérmes pozíció biztosításához a legjobb, és legbiztosabb út csakis az újabb három pont itthon tartása lehet. Annál is inkább, hiszen a Nyíregyháza és a Cegléd mindössze egy-egy fával lemaradva birtokolja a 4-5. helyet. Bár a Pest megyeiek ezúttal az MTK-t fogadják, és jó szereplés ide vagy oda, ezúttal a vendégek tűnnek az esélyesebbnek, így őket elvileg kivehetjük az egyenletből. A szabolcsiak viszont Tatabányára, a Budaörs ideiglenes otthonába utaznak, ahol viszont ők tűnnek a favoritnak.

A Békéscsabánál továbbra is néhány sérülés nehezíti a kezdő összeállítás meghatározását, ráadásul Nagy Sándor összegyűlt öt sárga cédulája miatt idejekorán befejezte a bajnokságot. Mészáros Márk vádlija meghúzódott a Kazincbarcika ellen, Kálmán Szilárd és Szalai Dániel továbbra sem áll rendelkezésre, emellett kisebb ütés-kopások korrekcióját kell az orvosoknak és masszőröknek végrehajtani. Gyurján Bence viszont már együtt edzett a csapattal, de Boér Gábor csak a szombat délutáni átmozgatás után jelöli meg a kezdőcsapatot.

A Békéscsaba 1912 Előre–Szeged 2011 mérkőzésen Oláh Gábor fújja majd a sípot. Az 1976-os születésű játékvezetővel legutóbb 2017. november 12-én, a rosszul sikerült Nyíregyháza Spartacus elleni 4-1-es vereség alkalmával találkozhattak a lilák, akkor tartalék-játékvezetőként. Pályafutása alatt összesen 742 sárga és 50 piros színű lapot használt fel. Segítőiként Garai Pétert és Bornemissza Pétert jelölték ki. A tartalék-játékvezető feladatait Farkas Tibor látja el.

A forduló összes mérkőzését lebonyolítják vasárnap. A párosítás a következő: Kisvárda–ETO FC Győr, Siófok–Mosonmagyaróvár, Cegléd–MTK, Vác– Kazincbarcika, Szolnoki MÁV– Soroksár, Budafok-Dorog, Budaörs–Nyíregyháza, Csákvár–Sopron, Békéscsaba 1912 Előre – Szeged 2011, ZTE–Gyirmót FC Győr.

 

Így látják az esélyeket

 

Boér Gábor, a Békéscsaba 1912 Előre vezetőedzője: – Hazai pályán van javítanivalónk a mérlegünk tekintetében, és mindenképpen nagyon fontos lenne, hogy meg tudjuk tartani a dobogós helyezésünket. Mivel saját kezünkben van sorsunk, ezért itthon minden eszközzel arra fogunk törekedni, hogy megnyerjük a mérkőzést. Bármilyen módon, és apait-anyait bele fogunk adni azért, hogy győztesen zárhassuk a 2017-es évet. A második fordulóban Gyulán, sikerült nagyon jó játékkal, meggyőző teljesítményt nyújtanunk, igen simán nyertünk. Örülnék, ha meg tudnánk ezt ismételni, de tudjuk, a Békéscsabára látogató csapatok mindig extra motivációval felvértezve érkeznek a Kórház utcába, és sosem egyszerű az ilyen meccseket hozni. Természetesen azzal is elégedett lennék, ha akár a 90. percben szerzett góllal nyernénk meg a találkozót, de nyugodtabb lennék, ha időben és határozottan sikerülne lezárni az összecsapást. Jó hangulatban telt a hét, nyilván a mögöttünk álló sikeres széria feldobta a csapatot, és ebből kiindulva úgy szeretnénk a téli pihenőre elmenni, hogy elértük a kitűzött célt: dobogón telelünk és a kupában is a legjobb 16 között várjuk a folytatást. Bízom benne, hogy sokan kilátogatnak vasárnap az év utolsó meccsére, és megfelelő biztatás érkezik majd a lelátókról!

Farkas Márk, a Szeged 2011 csapatkapitánya: – Jó lenne egy szép bravúrt bemutatni az év zárásaként. A Békéscsaba ellen – mióta a Szeged 2011-Grosics Akadémiánál játszom – sajnos még nem sikerült nyerni. Szép döntetlenjeink voltak már, de nyerni még nem tudtunk. Most nagyon jó lenne, hogyha ez idegenben sikerülne, mert a csapatnak, a klubnak is nagy lendületet adna a téli szünet előtt.

 

 

További programok »

FEL