Labdarúgás: dobogós helyre léphet fel az Előre győzelme esetén

2020. október 24. 19:54 | behir

A Szentlőrinc együttesét fogadja a Békéscsaba 1912 Előre labdarúgó csapata a Merkantil Bank NB II Liga 13. fordulójában vasárnap, 17 órától a Kórház utcai stadionban. A lilák győzelmük esetén dobogós helyre léphetnek fel, hiszen a tabella második helyét elfoglaló Budaörs Győr elleni mérkőzése a koronavírus-járvány miatt elmarad.

A Baranya megyeiek idei indulása valamilyen szinten szerencsésnek mondható, hiszen a 2019/2020-as NB III. Közép csoportjának második helyén végeztek, és ez önmagában még nem akkreditálta őket a másodosztályú indulásra. Ebből a csoportból egyébként az első helyezett Pécs jutott fel, de az Érdi VSE – a Nyugati csoport győztese – nem vállalta a felsőbb osztályba lépést, ezáltal a szabályok értelmében a Szentlőrinc kapott lehetőséget, amellyel éltek is. Az idei szereplésük eddig azonban nem túl meggyőző, hiszen 12 forduló után a kiesést jelentő 18. pozíciót foglalják el 3 győzelem, 2 döntetlen, 7 vereség, valamint mindössze 11 bajnoki pont birtokában. Persze, sok van még hátra, messzemenő következtetést nem illik ebben a fázisban levonni és azt is tudjuk, hogy ebben a ligában bármi-bármikor-bárkivel megtörténhet. A konzekvencia egyszerű: százszázalékos erőbedobás és koncentráció szükséges továbbra is, hogy hazai mérlegünket kozmetikázni tudjuk.

A szentlőrinciek új vezetőedzővel, Marian Slukával kezdték meg felkészülésüket a bajnokságra. Igazolásaik: Sili Luka (III. ker. TVE), Sinkovits Dávid (Bácskatopolya), Molnár Róbert (Soroksár SC), Kovács Dávid (Tiszakécske), Dulló Martin (Vác), Forgács Dávid Péter (Nyíregyháza), Slakta Balázs (Kaposvár), Törőcsik Péter (MTK), Kapronczai Gergely (MTK), Nagy Barnabás (MTK), Lehoczky Roland (MTK), Fröhlich Roland (Soroksár SC). Színes lapok miatt eltiltottjuk nincs, tehát ilyen szempontból nincs hátráltatva a szakmai stáb. Kifejezett gólvágót nem tudunk kiemelni, hiszen Sili Luka, Harsányi István és Kondor Kristóf 2-2 találattal vezeti a házi góllövő listát. Összesen tíz alkalommal tudták tizenkét mérkőzés alatt bevenni az ellenfelek kapuját, ami gyakorlatilag 0,8-as meccsenkénti átlagot jelent. Ezzel szemben tizenkilencet kaptak, ami jócskán hozzájárul pillanatnyi állapotukhoz. Három győzelmüket a Gyirmót (2-0), a Kaposvár (3-1), valamint a Győr (0-1) érték el, amelyek egyébként összességében hatalmas skalpnak számítanak. A negatív oldalon viszont szerepel néhány zakó is: Szentlőrinc – Vasas 1-5, Ajka – Szentlőrinc 4-0.

Gyakorlatilag erre a hétvégére kiegyenesedett a bajnoki táblázat, hiszen a korábban elmaradt Szeged – Gyirmót meccs is pótlásra került, ezáltal a Győr-Moson-Sopron megyeiek győzelme miatt egy hellyel hátrébb sorolódtak a viharsarkiak a tabellán. A Békéscsaba 12 mérkőzés teljesítése után 6 győzelemmel, 5 döntetlennel, 1 vereséggel és 23 bajnoki egységgel a bajnokság 4. helyén áll. A lilák a harmadik helyezett Gyirmóttal pontazonossággal állnak, valamint a második Budaörstől is mindössze egyetlen pont lemaradásban vannak. A viharsarkiak szurkolhatnak ezúttal a Pécsnek, amely hazai pályán fogadja a Gyirmótot, valamint az ETO-nak, amely a Budaörs csapatát látja vendégül. Az ötödik helyen álló Nyíregyháza négy ponttal van lemaradva a Békéscsaba mögött, így a forduló után a legrosszabb esetben sem változhat negatív irányban az Előre pozíciója. Sérülések és betegségek jócskán tizedelik Preisinger Sándor csapatát is. A vendégeknél korábbi értesülés szerint többen is érintettek lettek a COVID-19 fertőzéssel, így néhányan karanténba kerültek. Ettől függetlenül a Szentlőrinc csapata már szombaton megérkezett Békéscsabára, így a mérkőzést mindenképpen megrendezik a felek.

A Békéscsaba ismét megsínylette a csákvári túrát: Babinyecz Balázs szemöldöke felszakadt, Paudits Patrik részleges szalag-szakadást szenvedett, Máris Dominik singcsontja eltört, Hursán Györgyöt korábban megoperálták. Jó hír, hogy Oláh László, Hodonicki Márk és Pilán Márkó már bevethető állapotban van, Nikola Pantovic pedig – aki az elmúlt szombati edzésen meghúzta nyakát – már jól van. Mészáros Márk és Bora György kisárgult, Preisinger Sándor vezetőedző pedig egy soron következő mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Egy nagyon masszív, tapasztalt csapattal találkozunk vasárnap, hiszen már hosszú évek óta stabil NB II-es együttesnek számít a Békéscsaba. Remek játékosok alkotják a keretüket, egy nagyszerű edzővel párosulva Preisinger Sándor személyében. A támadósorban több variációs lehetősége is van a vezetőedzőnek és igyekeznek mindig más felállásban játszani. A héten leginkább a dekoncentrációt igyekeztük kezelni a csapatnál, nálunk sokkal nagyobb felelősséget kell vállalnia a játékosoknak a rögzített szituációknál, és ha ezeket az apró hibákat javítani tudjuk, akkor lehetőségünk lesz pontot vagy pontokat elhozni a Békéscsabától. Sajnos a koronavírus miatt nincsenek könnyű helyzetben a másodosztályú klubok, de nagyon remélem, hogy egy szép stadionban, jó közönség előtt fogunk egy izgalmas mérkőzést játszani vasárnap – fogalmazott a találkozó előtt Sluka Marián, a Szentlőrinc vezetőedzője.

Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc mérkőzés játékvezetőjeként Nagy Norbertet akkreditálta a szövetség. Segítőiként Márkus Pétert és Szilágyi Norbertet jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Rúsz Márton látja el.

A Kormány az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (1b) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a maszkviseléssel kapcsolatban szigorításokat rendelt el, és a szabályozás 2020. október 23-án lépett életbe. Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a szabadtéren megtartott sportrendezvények helyszínén, tehát már a vasárnapi – a Merkantil Bank Liga 13. fordulójában megrendezésre kerülő Békéscsaba 1912 Előre – Szentlőrinc bajnoki találkozón is az orrot és a szájat folyamatosan elfedő maszkot kell viselniük a résztvevőknek. A szabályozás alól kivételt jelentenek, tehát nem kell maszkot viselniük a hatodik életévüket be nem töltött kiskorúaknak, a sportolóknak, az edzőknek, a mérkőzésvezetőnek, a versenybírónak és a segítőinek. A kormányrendelet szerint azt, aki felszólítás ellenére sem visel maszkot, a rendezvény szervezője köteles felszólítani a helyszín elhagyására. Kérjük drukkereinket, hogy a kormányrendeletben megfogalmazott szabályozást minden esetben maradéktalanul tartsák be! Köszönjük a megértést és az együttműködést!

Az előrejelzés szerint Békéscsaba térségében kellemes őszi időjárás várható, 14 Celsius fokos maximális hőmérséklettel, eső a pillanatnyi állapot szerint nyolcvan százalékos valószínűséggel előfordulhat. A Nap ezen a napon 16:32 órakor nyugszik, így a bemelegítésre már kapcsolják a villanyfényt. Október 24-ről 25-re virradó éjszaka pedig ne felejtsék el egy órával visszaállítani a kronométereket!

 

Forrás: Békéscsaba 1912 Előre

További programok »

Sport

Atlétika: Csabai futó is szerepet kap a csapat Eb-n

A hétvégén rendezik az atlétikai csapat Európa-bajnokságot, amelynek harmadik vonalában a magyar együttes is harcba száll a feljutásért a bulgáriai Stara Zagorában. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club színeit Nadj Levente képviseli majd a viadalon a 4x400 méteres váltóban.
12:11
FEL