Labdarúgás: A Haladás érkezik a Kórház utcába

2019. szeptember 17. 12:14 | behir

A békéscsabaiak hétvégén szabadnaposak voltak a balmazújvárosiak kizárása miatt, most a szombathelyiek elleni rangadó következik.

A 44. Békéscsaba–Haladás összecsapás következik, amely a múltra is visszatekintve mindig tartogathat izgalmakat - írja a csabai klub honlapja. Az első osztályban lejátszott 41 meccs összesítése minimális szombathelyi előnyt jelez, hiszen tizenhat alkalommal következő vasiak tudtak győzni, míg tizenötször a csabaiak szerezték meg a három pontot. Mindössze tíz olyan mérkőzést olvashatunk ki a statisztikából, melyeken döntetlen született és akárhogy nézzük, gól nélkül utoljára 1975-ben maradtunk a két mérkőző fél összecsapásai alkalmával.

A lilák a másodosztályban mindössze kétszer találkozhattak a Halival, ezek viszont zöld-fehér sikerrel végződtek: 1972. december 3-án Haladás – Békéscsaba 4-0, valamint 1973. március 4-én pedig Békéscsaba – Haladás 0-2. A csapatok utoljára 2016. április 9-én az NB I-ben mérkőztek bajnokin a nyugat-magyarországiakkal, akkor idegenben 1-0 arányú szombathelyi siker született.

A csabaiak következő ellenfele hosszú évek óta az első osztályban vitézkedett, míg a tavalyi idényben a különböző problémáknak köszönhetően is, búcsúzni kényszerült az élvonaltól. Jó ideig második vonalbeli indulásuk is veszélyben forgott, aztán rendeződtek a körülmények – bár valószínűleg nem minden téren, hiszen a gyakorlatilag teljesen átszabott szombathelyi gárda eddig nem egészen úgy szerepel, mint ahogy nevük-hírük szerint várható lett volna. A szaksajtó és a drukkerek is jócskán esélyesként titulálták őket a feljutás szempontjából, ennek ellenére nyolc lejátszott mérkőzés után, nyolc egységet gyűjtve, a tabella 16. pozícióját foglalják el. Nincsenek jó sorozatban, hiszen egy hónap telt el az utolsó három pontot érő mérkőzésük időpontja óta (Haladás – Szolnok 3-0). Azóta kikaptak a Csákvártól (3-1), döntetlent játszottak a Budaörssel (0-0) és a Doroggal (1-1), majd hazai pályán kikaptak a Soroksártól (0-1). Az eredménysor azt is jelenti, hogy ebben az idényben mindössze egyetlen alkalommal tudtak győzni, tehát döntetlennel és vereséggel tele a padlás. 

A csabai drukkerek az ellenfél keretében több ismerőssel is találkozhatnak, hiszen a korábban Békéscsabán is szereplő Eszlátyi István a Haladás eddig szerzett góljainak egynegyedét (2) tudhatja magáénak. A riválisnak színes lapok miatti eltiltással nem kell számolnia, Schindler Szabolcs viszont ezúttal nem számíthat Király Patrik játékára, hiszen a Budafok elleni mérkőzés 84. percében. A sérültek közül többen is visszatérhetnek, így ilyen szempontból bővülhet a merítési lehetőség, ám Lustyik Levente továbbra is a maródiak listáján szerepel.

A Békéscsaba a Vác elleni (0-2) idegenbeli siker után, hazai pályán kikapott a Budafoktól (0-3), így a jól megkeveredett – ezáltal nem teljesen reális képet festő – tabella 10. helyén áll. A pillanatnyi mérleg 3-3 győzelem és vereség, valamint egy döntetlen, amelyek összességében tíz bajnoki pontot hoztak a konyhára. Mivel a középső szegmensben jelenleg hat tízpontos együttes található, ráadásul tizenegy csapat egy mérkőzésnyi (3 pont) távolságban van egymástól, így igen fontos lenne a jó hazai fellépés, de az eredmények alakulása ismét jócskán megkeverheti a lapokat.

A válogatott szünetet követően az is plusz motivációt adhat a hazai játékosoknak, hogy a szünet alatt sikerült átköltöztek az új épületbe. Mindez azt is jelenti, hogy a klub ezentúl a vendég csapatokat és a játékvezetőket is itt fogadja és az együttesek már az új játékoskijárón keresztül érkeznek a mérkőzésre. 

A Békéscsaba 1912 Előre–Haladás mérkőzés játékvezetőjeként Ducsai Józsefet akkreditálta a szövetség, akivel a lilák legutóbb 2019. április 28-án, a Békéscsaba–Vác (2-1) mérkőzésen, tartalék játékvezetőként találkozhattak. Segítőiként Tőkés Róbertet és Varga Gábort jelölték ki, míg a tartalék játékvezető feladatait Szigetvári Márk látja el. 

A Merkantil Bank NB II Liga 2019/2020-as szezon kilencedik fordulóját szerdán bonyolítják le. A legtöbb találkozó 16 órától kezdődik, a Békéscsaba–Haladás mellett Soroksár– Gyirmót, Dorog–Siófok, Budaörs–Szeged-Csanád, Kazincbarcika – Vác, Tiszakécske– Budafok mérkőzéseket játszanak, a Vasas– MTK összecsapás 18, a Csákvár – Szolnok, valamint az ETO FC Győr–Nyíregyháza 19 órakor kezdődik Az FC Ajka együttese ebben a fordulóban pihen.

 

További programok »

Sport

Új helyszínre költözik a békéscsabai extrém-sport pálya

Új helyszínre költözik a békéscsabai extrém sport kedvelőinek közösségi tere jövő hét hétfőn. A skatepark a Békéscsabai Városi Sportcsarnok mögötti terület helyett a jövőben a MÁV pályán üzemel majd. A közgyűlés a döntést a SMART Grid beruházás létrehozásával indokolta.
14:22
FEL