Kutyák és macskák - házi kedvencek vagy pszichológusok?

2020. május 20. 19:05 | Csiffáry Zsuzsanna

Több nemzetközi kutatás eredményei is azt mutatják, hogy a háziállatok tartása jótékonyan hat a kreativitásunkra, vérnyomásunkra és az idegrendszerünkre. Ez részben arra vezethető vissza, hogy mindent meg tudunk beszélni velük, illetve több tevékenységbe is bevonhatjuk őket. Az állatok tulajdonságait megerősítve működnek olyan állatiskolák, ahol terápiára oktatják a kutyákat.

Több reprezentatív kutatásból is kiderül, hogy az otthoni munkavégzés egyik legnagyobb előnyének számít, hogy a kisállatok gazdáinak több idejük jut a négylábú kedvencekre. A válaszadók szerint a háziállatok segítenek a kikapcsolódásban, közelségük pedig jó hatással van a közérzetre. A kutatásban résztvevők többsége úgy kezeli háziállatát, mint egy rokont, aki folyamatos törődést igényel.

Nekem a cicáim olyan fontosak mint egy családtag. Kötődöm hozzájuk és ők is hozzám. Napi rutinjaink vannak itt, játék egy kis simogatás és beszélgetés. Több időszakon átsegítettek - mesélte el Kókai Beatrix 3 cicás gazdiként.  

 

 

Egy országos kutatás azt is bizonyította, hogy akik háziállataikra pszichológusként tekintenek, azok mindent megbeszélnek velük. Ez azt igazolta, hogy a kutyák és macskák jelenléte hosszú távon csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a depresszió tüneteit, ezzel együtt pedig növeli a munkahelyi teljesítményt és kreativitást is.

Dr. Csonka Barbara helyi állatorvos szerint érdemes háziállattal felnőni, mert a gyerekeket nagyobb empátiára, gondoskodásra, szeretetkinyilvánításra ösztönzi egy másik előlény közelsége. Úgy gondolja, hogy fejlődnie kell az állattatrtási kultúrának. Ehhez fontos lépcsőfok, ha a gyermekekek az állatok segítségével, megtanulnak gondoskodni, szeretni egy másik élőlényt. Így az emberek könnyebben tudnak majd szeretni, s egyúttal az állatok sorsa is jobbra fordulhat. 

 

 

Egy terápiás képzésen jártunk, ahol vizsgázott terápiás kutyákkal, és tanuló kutyákkal is foglalkoznak.  A terápiás ebek ép és sérült gyermekek, fiatalok gyógyítását szolgálják, valamint különböző részképességeket fejlesztenek. A hatékony terápiás óra a tanári konzultációval veszi kezdetét.  

A pedagógus elmeséli, hogy az adott csoportban mit kellene fejleszteni.  Van olyan csapat, aki félős, vagy a kommunikációs képességek, vagy a mozgási lehetőségek gyengébbek, akkor arról közösen kezdünk el ötletelni. S ahhoz tudunk feladatokat, játékokat kitalálni, "kutyásítani" - mesélte el  Pély Henriett a Dogland kuratórium tagja.

A kutyaiskola vezetője elmondta, hogy sokan nemcsak azért tartanak állatot, mert szeretik, hanem mert sok programba bevonhatók és segíteni szeretnének másoknak.

Mi a terápiás vonalat képviseljük a kutyáinkkal, akik nemcsak nekünk tesznek jót, hanem más embereknek, hiszen motiváljuk, serkentyük őket programjainkkal - tette hozzá Pálfi Péter a Dogland Kutyasuli és Kisállatpanzió vezetője. 

 A házi kedvencek nagy örömére szolgálhatott az elmúlt időszak, mivel sokkal több idő jutott a gondozásukra. A szakemberek azt javasolják, hogy ne csak a karantén idején figyeljünk háziállatainkra, hanem a hét minden napján.  

Galéria

 

FEL