Kultúrházak éjjel-nappal: A Csabagyöngyében és a Vasutasban várták az érdeklődőket

A Csabagyöngyében játékok és vetélkedő, a Vasutasban a Tabán Táncegyüttes várta az érdeklődőket.

A Csabagyöngye Kulturális Központ és a VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár is bekapcsolódott a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatba, amelynek keretében országszerte 680 helyszínen, mintegy 2000 rendezvénnyel, alkotóműhellyel és játékkal várták és várják az érdeklődőket a művelődési házak péntektől vasárnapig.

Tizenegy évvel ezelőtt civil kezdeményezésként indult el a sorozat, amelybe országszerte egyre több intézmény kapcsolódott be. A program célja, hogy minél szélesebb körben mutassák be az intézmények kínálatát, és betekintést nyújtsanak egyebek mellett az alkotókörök tevékenységébe, a műhelymunkákba is.

A Kultúrházak éjjel-nappal program keretében, a Csabagyöngye Kulturális Központban pénteken különböző játékok, asztalitenisz, darts és műveltségi vetélkedő várta az érdeklődőket, az esti órákban pedig a Csabai Színistúdió adott műsort. Fazekas Lili kulturális szervezőtől megtudtuk, hogy programjaikkal most főként a fiatalokat célozták meg, mert szeretnék, ha közülük is minél többen bekapcsolódnának a kulturális központ életébe.

A Vasutasban szombaton délután volt különleges élménye a látogatóknak, akik egy műhelymunkába, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes próbáiba kukkanthattak be. Mint azt Mohácsiné Szeverényi Ágnes, az intézmény vezetője elmondta, a Tabán táncpróbáinak 2016 márciusa óta ad otthon a békéscsabai Vasutas Művelődési Ház. Az együttes utánpótlását az ovis néptánccsoport és az (újra)induló Kistabán együttes jelenti. A fiatal felnőttek kedden és pénteken este, az óvodások pedig kedden délután tartanak próbát. A Tabán március 25-ére szervezi meg az V. Viharsarki Vigadalmat a Csabagyöngyében, ahol bemutatják azt a koreográfiát, amelynek a próbafolyamatába most betekintést engedtek.

Farkas Tamás koreográfustól (Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) megtudtuk, hogy egy szatmári falu, Nagyecsed életét szeretnék a közönség elé tárni egy autentikus koreográfia keretében. A Tabán táncegyüttes archív filmfelvételeken látható eredeti lépéssorokat mutat be, a színpadra állítás modern, táncszínház jellegű. Az együttes művésezti vezetője Kurtucz Borbála. A próbák mindig zárt ajtók mögött zajlanak, hisz természetesen a kész produkcióval szeretnek a közönség elé lépni, ezúttal azonban kivételt tettek, így az előadás születésének is tanúja lehetett a közönség.

Megosztás:

Címke: , , ,