Külföldi filmsztárokat is vendégül lát a gyulai Romantikus Filmek Fesztiválja

2019. április 4. 12:21 | Vágvölgyi Nóra

Először nyitja meg kapuit Gyula a hazai és a külföldi filmek előtt. A Romantikus Filmek Fesztiválja június 20-a és 23-a között a szerelem témáját járja majd körül a filmek, a zene, a színház és a gasztronómia segítségével – hangzott el a program sajtótájékoztatóján, szerdán.

 

 

Gyula 2008 óta a Kultúra Magyar Városa cím tulajdonosa. A fürdőváros kulturális kínálatból azonban az elmúlt években – mióta az utolsó mozi is bezárt – hiányzott a filmművészet – mondta el a város polgármestere.

Görgényi Ernő hozzátette: Gyula kitűnő helyszíne lesz ennek a romantikus programnak, a parkok, a település szerkezete, a vízparti sétányok a garancia arra, hogy a szerelmesek és a filmrajongók is jól érezzék magukat a városban.

Varga Ádám, a szervező Romis Blokk Média Group producere úgy fogalmazott, hogy ezzel a fesztivállal szeretnék a fürdővárost feltenni a filmes világ palettájára. Hozzátette: a film feladata a szórakoztatás, emellett tették le voksukat a szervezők és ez lesz a kulturális programokkal teletűzdelt fesztivál célja is. Emellett azt remélik, hogy a rendezvény erre a három napra a művészetek központjává varázsolhatja a várost és környékét.

A bemutatott filmek zsűrizésében a közönség is szerephez jut, hiszen interneten keresztül ők is választhatnak a levetített filmek közül.

 

 

A zene is középpontba kerül

A mozit nehéz lenne elképzelni zene nélkül. Ezt a szervezők is jól tudják, éppen ezért zenei programokból is lehetőségük lesz válogatni a látogatóknak. A fesztivál ideje alatt minden nap, különböző workshopokon keresztül mutatják be a zeneművészet ismert alakjai a filmzenék születését, a zene és a képek kölcsönhatását.

Cseh István Prima Díjas zeneszerző, a fesztivál zenei felelőse elmondta, hogy a zene nagyon fontos szerepet tölt be a filmiparban. Éppen ezért szeretnének egy kicsit a szakmának is teret adni.

Mindezek mellett ismert együttesek is fellépnek a rendezvényen. A programsorozatot az Acoustic Planet nyitja meg, akikért nem is olyan rég még A dal című televíziós műsor döntőjében szurkolhattak a rajongók, de az Óbudai Danubia Zenekar és az Alföld Quartet is bemutatkozik majd.

A fesztivál számos hazai és külföldi színészt is felvonultat. A szerelmesek hétvégéjén utóbbiak közül Claudia Cardinale mellett Monica Bellucci és Ornella Muti is tiszteletét teszi a fürdővárosban.

További programok »

FEL