A Kovács farmon ezen a héten már elkezdődött a fóliában termesztett eper szedése, amiből már vásárolhattak is a békéscsabai szamóca kedvelők.
- Jelenleg még nincs elég napfény, így csak heti kétszer szedünk, s legalább ennyiszer kint vagyunk a piacon. A Fóliás eper szépen fejlődik, bár lassabban, az előző évhez képest tíz napos késésben vagyunk. Nekünk termelőknek nagy ellensége vagy legjobb barátja az időjárás, amiről most annyit tudhatunk, hogy az esős fénytelen október után jött a meleg és kedvező március, majd a húsvét környéki fagyok tettek némi kárt a megindult eperben. Fóliában tudtuk fátyollal védeni a termést és szabadföldön is próbálkoztunk, ám az első virágokat sajnos nem tudtuk megmenteni- fogalmazott Kovács Sándorné őstermelő.
Hozzátette, hogy nyár közepéig számítanak az aktív érésre.
Povázsayné Kovács Kitti elárulta, hogy az elmúlt hetekben találkoztak olyan kereskedővel, aki külföldi epret hazai termékként árult.
- - Sajnos minden évben hallunk olyan esetről, amikor az adott kereskedő hazaiként árul, nem hazai terméket. Látszódik az eper fajtáján, ha nem magyar a termék. Többször kemény ám szép piros az adott árú, ami a gyümölcsön hagyott hosszú szárnak köszönhető, hiszen így szedés után is tud még vizet felvenni. Az eper fényes marad, amitől frissnek látszik. Arról nem is beszélve, hogy különböző illatanyagokkal látják el ezt az ízletes termést, de az ízhez nem tudnak hozzátenni. Továbbá a külföldi epret 70%-os érettséggel szedik le. A hazai szamócánál az érettség, míg az importnál a szállíthatóság a szempont, ez is okoz különbségeket. Laikusként sajnos kivédhetetlen az, hogy belefusson a vásárló ilyen esetekbe, így mindenképpen azt javaslom, hogy termelőtől vásároljanak az emberek, mert a termelő tudja bizonyítani a gyümölcs eredetét. Többek között permetezési naplót kell vezetnünk, valamint az adott terméket is bevizsgálják szakértőkkel. A mi családunk nagy hangsúlyt feketet a helyes permetezésre, márcsak személyes indíttatásból is. Az egyik az, hogy mi az édes, természetes ízt szeretnénk védeni, illetve van egy kislányom, aki köztünk szaladgálva fogyasztja ezt a gyümölcsöt. Még egyszer sem kellett megmosnunk neki- fogalmazott Povázsayné Kovács Kitti őstermelő.
Azt is megosztotta velünk, hogy ők leginkább a joly, és a clary eperrel foglalkoznak.
A joly középidőben érő, középerős növekedési erélyű fajta. Kifejezetten ajánlható kimerült talajokra vagy gyengébb tápanyag utánpótlás esetén, mivel ilyenkor is kimagasló terméshozamokra képes. A gyümölcs alakja kúpos. Íze nagyon jó, kifejezetten édes. A clary szamóca korai, nagy gyümölcsű fajta, ami rendszeresen és bőven terem. Ősszel van másodérése.