Kulcsár László: A mezőgazdasági munkákat nem akadályozza a kijárási korlátozás

2020. március 27. 12:32 | behir

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a mezőgazdaságban tevékenykedők figyelmét arra, hogy a 2020. március 28-ától érvényes kijárási korlátozások – a kamara kérésének megfelelően – lehetővé teszik a mezőgazdasági munkák végzését.

Mint a 2020. március 27-én megjelent kormányrendeletben szerepel, a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására alapos indokkal kerülhet sor.

Ezen alapos indokok közt szerepel a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás.

Az ezzel kapcsolatos részleteket a NAK honlapján teszik majd közzé. Ugyancsak alapos ok a rendelet szerint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben, a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás – ideértve műtrágyátértékesítő üzletet és vágóhidat –, valamint a piacon, a helyi termelői piacon vásárlás.

A kamara falugazdászai továbbra is a tagság rendelkezésére állnak (www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagoshirek/101538-megvaltozott-a-rendkivuli-ugyfelfogadasi-rend-2), azonban személyes ügyfélfogadásra csakis előzetes, telefonos egyeztetést követően van mód.

A NAK intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy – a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel – egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

Forrás: NAK

FEL