Kucu neki, szaladjunk! – Több száz sertésnek kélt lába, de megvannak a bűnösök

2024. április 16. 12:54 | behir.hu

Jelentős értékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 46 éves büntetlen előéletű vésztői férfival szemben, aki állatgondozóként 1 hónap alatt közel 200 db sertést tulajdonított el a rábízott állatok közül.

Pénzmosás bűntette miatt került sor vádemelésre azon személyekkel – két vésztői és egy mezőgyáni férfival – szemben, akik úgy vásároltak a számukra felkínált állatokból, hogy tudtak azok származásáról. Az utóbbi terheltekkel szemben az ügyészség indítványa részben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, részben pénzbüntetés kiszabására irányul. Az ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a sértett által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, azaz kötelezze a terhelteket a kár meg nem térült részének megfizetésére.

A 46 éves férfi a vádbeli időszakban egy vésztői sertéstelepen dolgozott éjszakás állatgondozóként. A sertéstelepen egyidejűleg több ólban különböző életkorú, súlycsoportú jószágok voltak, számuk megközelítette a tízezret. A férfi – kihasználva azt, hogy szolgálatban mindig egyedül tartózkodott a telepen – 2023. április 30-a és május 31-e közötti időszakban a rábízott sertésekből 193 darabot eltulajdonított. A terhelt célja az eltulajdonítással egyrészt az volt, hogy az eltulajdonított állatokat a saját háztartásában hasznosítsa, javarészt pedig az, hogy az állatok értékesítése révén pénzhez jusson. Ennek érdekében 30 db kisebb súlyú sertést azt otthonába vitt, a többit pedig hirdetések útján értékesítette. A vevők tudták azt, hogy a megvásárolt állatok nem az eladó tulajdonát képezik, hanem a munkahelyéről származnak, mivel az elszállításokra az éjszakai órákban a vésztői telephelyről került sor, a sertéseknek a kerítésen történő kiadogatásával. Az állatgondozó cselekményével összesen 8.600.000.- forint kárt okozott a munkáltatójának. A nyomozás során tőle és az egyik vevőjétől összesen 30 db sertést foglaltak le, amelyeket kiadtak a sértett részére, ily módon, illetőleg azáltal, hogy a férfi munkaviszonyának megszüntetésekor neki járó juttatásáról lemondott, az okozott kárból összesen 1.465.000.-Ft érték térült meg.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség

További programok »

FEL