Krea(k)tív szemléletek - Új dimenziókat kell felfedezni - Kéri László

2020. július 19. 14:27 | Csiffáry Zsuzsanna

Ebben a sorozatban kreatív alkotókkal beszélgetünk szakmájukat érintő kérdésekről. A gondolat közvetítéséhez egyéni szemléletmódra van szükség, amit számos lényegtelennek tűnő technikai lépés előz meg – Kéri László alkotó erről mesél a behir.hu-nak.

"Ki látja helyesen az emberi arcot: a fotós, a tükör vagy a festő?" Idézte Pablo Picassot Kéri László alkotóművész, aki jó néhány technikával szeret kísérletezni. A művészeti pálya teljesen áthatja életét. Beszélgetésünkben tegeződtünk.

 

– Mennyire és milyennek ismernek az emberek?

– Ez fogós kérdés. Sokszor azt érzem, hogy teljesen félre értenek, de néhányszor már meg is leptek. Nem egyszer olyan dolgokra világítottak rá a személyiségemmel kapcsolatban, amit én magam sem tudtam. Persze ez inkább a közeli ismerősökre jellemző. Eléggé „magamnak való” vagyok, szeszélyes és nehezen nyitok kifelé. Tudom, hogy ezekről én tehetek, de „ez vagyok én”.

 

– Sok iskolába belekezdtél. Hol vagy most?

– Igen, jó pár helyen megfordultam, kevés iskolát fejeztem be. Az az igazság, hogy nehezen találom meg a helyemet. Nem művészeti gimnáziumba jártam, így elég rögös volt az utam. Jelenleg a Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem hallgatója vagyok. Sok jót hallottam róla és a város is nagyon tetszik.

 

– Itt milyen szakokkal ismerkedtél meg, mi áll hozzád a legközelebb?     

– Grafikus vagyok, jelenleg animációt tanulok. Sok minden közel áll hozzám. Nagyon szeretek kísérletezni, festek, rajzolok, néha kerámiázom. Szerintem nem elég egy technika. Látni kell másképp a világot, felfedezni új dimenziókat. Ahogy a különböző érzékszerveinkkel másként érzékeljük az életet, úgy a különböző technikák is ebben segítenek. Másként látok, ha egy ceruza van a kezemben, másként, ha egy fényképezőgép. Picasso mondta egyszer; "Ki látja helyesen az emberi arcot: a fotós, a tükör vagy a festő?"

 

– Mivel foglalkozol még?

– Az egyetemi tanulmányaim mellett egy nagyobb kiállításra is készülök. Gyerekeket tanítok vagy fogyatékkal élőkkel alkotunk közösen. Mindkettő nagyon hálás feladat, szeretem csinálni.

 

– Miért a művészetek?

– Úgy érzem, hogy erre valami nagyon egybe függő és értelmezhetőt kellene mondanom. De valójában fogalmam sincs. Gyerekkorom óta szeretek alkotni. Néha nagyon nehéz, elbizonytalanodom, de nem tudnék mást csinálni. Úgy érzem, ennek van értelme.

 

Galéria

 

További programok »

FEL