Kozsuch Kornél: Érezteti a hatását a tavalyi aszály, de jó az idei termésátlag

2023. július 30. 16:25 | behir.hu

A NAK Békés Vármegyei Igazgatóságának elnöke a 7.Tv Aktuális című magazinjának vendége volt.

 

– Lezajlottak a betakarítási munkák Békésben is. A tavalyi aszályos év után az idei évet már a gazdák is sokkal pozitívabban értékelték. Milyen termésátlagokra számíthatunk idén?

– A héten zajlott az Aratási Bizottsági Ülés, ahol egy nagy vármegyei átlagot vontunk. A betakarítást Békés vármegyében 100 százalékban lezártnak tekintjük. Vármegyénkben három, nagy területen vetett növényünket takarították be: az őszi káposztarepcét, az őszi árpát és az őszi búzát. Ezek a legnagyobb területet képviselő növényeink ilyenkor, a nyári betakarításnál. Ezek mellett megtörtént a rozs, a zab, a tavaszi árpa, a tritikálé és egyéb őszi vetésűek betakarítása is. Békésben a gazdatársak őszi árpából 45 ezer hektár körüli területet vetettek tavaly, őszi búzából 100-105 ezer hektár körül, őszi káposztarepcéből pedig 10 ezer hektárnyit vetettek el. A tavalyi évhez képest jóval nagyobb termésátlagról számolhatunk be, nyilván a tavalyi esztendő országos aszálya csökkentette az átlagokat. Idén az őszi vetésűeknek pont időben és jókor jött a csapadék. Egy kicsit többet vártunk mindenből, de jóval nagyobb a betakarított mennyiség, mint a tavalyi esztendőben. Az őszi árpánál és az őszi búzánál 5,2 tonna lett a megyei átlag, az őszi káposztarepcénél pedig 3,2 tonna átlagtermésről beszélhetünk. Minőségre sajnos mindegyiknél van valami kis probléma. Vagy a hektolitersúllyal vagy a sikértartalommal vannak problémák, de ezek még mindig euro-minőségben és kenyérgabona-minőségben lesznek majd értékesíthetők.

 

– Milyen kártevők veszélyeztethetik jelenleg a földeket, a termést? Hogyan védekezhetnek ellenük a gazdák?

– A pocok kártétele rettentő nagy jelentőséggel bír ezekben az időkben. Meteorológiai tényező szintén, hogy a kevés csapadék nem tudott úgy a talajban felhalmozódni, nem pusztította a kártevőket, és így most pont a betakarítás utánra csúcsosodik a kártétel. Az őszi vetésűek betakarítása ugye megtörtént, ott már a pockok nem nagyon találnak maguknak olyan tápanyagot, táplálékot, amivel túl tudnának élni. Ezért támadják például a lucerna-, a napraforgó- és a kukoricatáblákat. Sajnos a napraforgónál azt tapasztaljuk, hogy a szárát megrágva a viharos időben több tábla elkezdett összedőlni. A pocok megrágja, a vihar megfekteti és utána nyilván a tányérban kezd szintén kárt tenni. A kártétel persze nemcsak ennyi, mert a napraforgót a földről már nem tudjuk felszedni, és nincs is még beérve, hogy betakaríthassuk. Dél-Békésben találtak a güzü fúrásokban csemegekukoricát is levíve, tehát minden kint lévő állományt pusztít. Megszületett az engedélyokirat, így gazdatársak mostmár eseti engedéllyel és a táblák bejelentésével, megjelölésével igényelhetnek pocokmérget, amelyet az előírt módon használhatnak, vigyázva a környezetre, tényleg csak a járatkezeléseket alkalmazva.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

 

További programok »

FEL