Közreműködött: Pengő Csaba nagybőgőn és Bögöthy Ádám nagybőgőn

2019. november 22. 12:01 | behir

A Meseház jó néhány meglepetéssel rukkolt elő jazz fronton az utóbbi 17 esztendőben. Bár ha úgy vesszük, mindegyik koncert egy-egy történet. A csütörtök esti muri mégis derekasan elütött a standardtól: két bőgős állt a fényben. Avagy 2x4 vastag húr hasít az atmoszférába című történés zajlott.

Sokan sokfélék vagyunk… sokan ellenben nem tudják, hogy a nagybőgő, alias gordon, alias double bass nemcsak a világ egyik legnehezebb, hanem a világon az egyik legnehezebben megszólaltatható hangszere is.

 

Pengő Csaba és Bögöthy Ádám - bőgő duo

 

Mert míg egy gitárt, vagy egy zongorát akár néhány hónap alatt meg lehet szólaltatni, addig egy vonós vagy egy fúvós hangszernek kell vagy három (vagy 30) év szorgalmas gyakorlás, hogy egy árva, egészséges hangot ki tudjon préselni magából. Egyszóval az első években, akár egy bőgő skálázással is simán ki lehet kergetni a pusztába a családot.

A békéscsabai meseházi hangversenyen azonban nemhogy elszaladtak a népek, hanem csak jöttek, csak jöttek, csak jöttek... (Tán még a Kotróból is.) A Meseszobában már szardíniai hangulat volt, az előszobában még éppen volt állóhely. (A jegyeket Angyalföldi Zsíroskenyeres Tomi kezelte.)

 

Pengő Csaba és Bögöthy Ádám - bőgő duo

Jazz-csütörtök a Meseházban – Megduózzuk

 

Pengő Csaba és Bögöthy Ádám főszereplők játékából szinte az első másodpercekben kiderült, minden hangot ismernek a nagybőgőn. A kompozíciókban olykor vagy nyolc különböző hangképző technikát mutattak be – sőt, volt olyan is, hogy Pengő Csabi (aki amúgy csabai arc! –  mert mindenki, aki csabai...) dobolt az asszony (by: Horváth Elek Tanár Úr) testén, ahogy valaha a dobgitárosok a Guantanamera alatt, a tábortűznél.

 

Galéria

 

S ha Pengő Csabi nótáit becsukott szemmel hallgattuk (miért nem úgy hallgatjuk a jazzt?), olykor egy csókolózós, olykor egy száguldó autós, vagy egy veszekedő házaspárt láttunk a moziban, ellenben Bögöthy Ádám bevitt minket a babaszobába, vagy jegyet vett nekünk New Orleansba – miközben végig a Békési úton voltunk.

Na… ezért nem lettem bőgős.

 

Pengő Csaba és Bögöthy Ádám - bőgő duo

Milyen jól kijön két F-kulcs egymással...

 

További programok »

Kultúra

Zene, vers, könyvek és egy csipetnyi humor az irodalmi esten

Lassan 15 éves Békéscsabai Irodalmi Estek programsorozata. Az esemény szervezői a nyári időszakban a Csabagyöngye Stégszínpadán várják az érdeklődőket, ez a kellemes környezet adott otthont kedd este is a rendezvénynek. A fő cél ezúttal is a magyar nyelv szépségeinek bemutatása volt, ezúttal fiatal, megyei tehetségek részvételével.
2020. július 8. 17:27
FEL