Közösségek Kultúrája: Mikulás és sztárvendégek szombaton, a CsabaParkban

2021. december 2. 14:29 | Mikóczy Erika

Közösségek Kultúrája címmel rendez különleges eseményt a Békéscsabai Turisztikai Egyesület december 4-én, szombaton, a CsabaParkban. Erről a 7.Tv Aktuális című műsorában kérdezte Opauszki Zoltánt, az egyesület elnökét, Békéscsaba turisztikai ügyekért felelős tanácsnokát D. Nagy Bence műsorvezető.

 

– Milyen feltételek mellett valósulhat meg a Közössége Kultúrája program?  

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület pályázati tevékenysége az elmúlt két évben rendkívül erőteljes és eredményes volt. A mostani program megvalósítását például az Emberi Erőforrások Minisztériumának a támogatása teszi lehetővé. Bár a koronavírus-járvány sok mindent keresztülhúz, az életünket élni kell. Keressük tehát azokat a megoldásokat, amelyek egy tisztességes, elfogadható kompromisszumot eredményeznek. Vannak jogszabályi előírások a rendezvényeket illetően, így ezt a rendezvényt is csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, a zárt térben megvalósuló programelemek pedig ezen túlmenően maszkviseléshez is kötöttek. Közben természetesen ott a várakozás mindannyiunkban, a gyerekek, szülők, a családok készülnek az ünnepekre. Szükségünk van a lelki feltöltődésre, ezért a legteljesebb biztonságra törekedve, mégis próbáljuk megtartani a rendezvényt.

 

– A természetét tekintve milyen jellegű rendezvényről van szó?

Kettős, ha tetszik hármas célt, funkciót fogalmaztunk meg a Közösségek Kultúrája megtervezésekor. A legfontosabb talán az, hogy indítottunk a Békéscsabai Médiacentrum Kft.-vel, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft.-vel és az EgyEgyensúly AE Egyesülettel együttműködve egy adománygyűjtési akciót. Ennek a célja az, hogy még karácsony előtt az Egyensúly AE Egyesület látókörében lévő rászoruló családok gyermekei számára juttassuk el az összegyűjtött ajándékokat, hogy nekik is jobb, kellemesebb, vidámabb karácsonyuk legyen. Ezen túl természetesen cél volt az is, hogy jó programot szervezzünk. Az advent időszakában legyen lehetőség a gyerekekkel, családokkal olyan játszóházban részt venni, ahol kicsit kitombolhatják magukat a gyerekek. Közben a szülőknek is kínálunk programot, amíg a gyerekek a játszóházban vannak, ők például a kirakodóvásárban kóstolhatnak, vásárolhatnak, nézelődhetnek. A nap betetőzését jelenti az a kulturális program, amely a rendezvénycsarnokban lesz. Ennek lesz egy íve és 17 óra körül érkezik majd a Mikulás is. Ezt követően lesz lehetőség arra, hogy a Mikulással fotózkodjanak a gyermekek, a családok. Az esti program pedig már a felnőtteknek szól: 19.30-tól Vastag Tamás, 21 órától pedig Bereczki Zoltán akusztikus koncertje következik. A közösség összekovácsolásáról szól ez a nap tulajdonképpen.

 

 

– Milyen jelzések érkeztek a jelenlegi helyzetben az ünnepvárással kapcsolatban?

Kettős a helyzet megítélése. Kaptam magam is kérdéseket az elmúlt napokban arra vonatkozóan, hogy lesz-e Békéscsabán karácsonyi vásár. A Szent István téren a megszokott módon nem lesz, ahogy tavaly sem volt. Az idei év egy köztes állapotot eredményez, hiszen a tér miliője a karácsonyi hangulatot tükrözi, de a korábbi években megszokott kulturális programok, és egyéb szabadidő eltöltési lehetőségek nem állnak rendelkezésre. A Közösségek Kultúrája rendezvénnyel a CsabaParkban ezt igyekszünk kicsit pótolni. Az elmúlt időszakban elindítottunk egy kampányt, elsődlegesen a közösségi média felületein, ahol látjuk, hogy milyen reakciók születnek. Most úgy tűnik, olyan mértékű az érdeklődés, amely azt igazolhatja, hogy jó döntés megtartani ezt a programot. Természetesen figyelemmel arra, hogy a jogszabályi előírásokat maradéktalanul tartsuk be, és maximálisan törekedjünk mindannyiunk egészségének a megőrzésére. Arra biztatom tehát a csabaiakat és a térségben élőket, hogy szánják rá a szombat délutánt, és látogassák meg a programot. Jól fogják érezni magukat.

 

További programok »

Kultúra

FEL