Közös román-magyar pályázatból hoznák rendbe a Matróz kocsmát és környékét

2023. szeptember 5. 16:40 | Vincze Attila

Egy román-magyar határon átívelő európai uniós kiírásnak köszönhetően, Békéscsaba önkormányzata Gyorok várossal közösen pályázatot nyújtana be a jaminai bányatavaknál található Matróz kocsma és környezetének rendbetételére. A projekt költségvetése összesen 2,4 millió euró.

A vármegyeházán rendezett sajtóeseményen Békéscsaba környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka ismertette a tervezett beruházás fontosabb paramétereit. Opauszki Zoltán kiemelte, az a cél, hogy a jaminai Matróz kocsmát és környékét hosszútávon feltegyék a csabai turisztikai térképre, de ehhez először a szükséges feltételeket kell megteremteni.

A politikus hangsúlyozta, hogy a téglagyártáshoz kapcsolódó látogatóközpont kialakítását szeretnék megvalósítani a mára meglehetősen leromlott állapotú egykori kocsma épületében. Emellett a csabai önkormányzat tulajdonába tartozó Kacsás-tó környezetét is rendbe tennék. A tanácsnok hozzátette, hogy a teljes támogatási összeg, amelyre pályázni lehet kétmillió euró, ami megközelítőleg 800 millió forint. 

– A projekt megvalósítási volumene 2,4 millió eurót tesz ki, ez azt jelenti, hogy 80 százalék lenne az európai uniós támogatás, 15 százalék a hazai önerő, amelyet a magyar kormány tesz hozzá az ilyen beruházások esetében, és öt százalék, amit az önkormányzatnak kell majd megfinanszíroznia – fogalmazott.

Az ötletet eredetileg a Kenderföldek Egyesület javasolta a csabai önkormányzatnak. A szervezet elnöke arról beszélt, hogy azért karolták fel a kezdeményezést, mert jelenleg a bányatavak környéke egy eléggé elhanyagolt terület. Csicsely Gergő elmondta, jóllehet a bányászat révén egy tájsebről van szó, ami nem természetvédelmi terület, mégis szeretnék a környéket megfelelően rehabilitálni.

– Ez a projekt most az egykori Matróz klubház felújítására fókuszál, szeretnénk megóvni az állagát ennek az épületnek, illetve felújítani, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek, illetve megtölteni hasznos funkciókkal – húzta alá. 

Mivel határon átnyúló projektről van szó, ezért a megállapodás értelmében Csabán a támogatás hatvan százalékát fordíthatják a fejlesztésre, míg a román fél az összeg 40 százalékát használhatja fel. A partner település, Gyorok polgármestere ismertette a román terveket. Corneliu Popi-Morodan megjegyezte, hogy a gyoroki tó fejlesztését célozták meg, ahol egy vízisí-központot építenének ki a tavon, valamint a támogatásból a tó medrét is kitisztítanák. 

– Természetesen ezek a fő elemei a projektnek, azonban szeretnénk több mindent elérni, például szorosabbra fűzni a kapcsolatunkat Békés vármegyei partnereinkkel, mivel Gyorokon is egy komoly létszámú magyar közösség él – részletezte.

A pályázat beadásáról a békéscsabai képviselőtestület szeptember 21-ei ülésén dönt majd. Amennyiben a terveket a grémium megszavazza, akkor a pályázati anyagot december 27-éig kell benyújtani, döntés jövő nyáron várható majd. 

További programok »

Itthon

Termelői mézvásárral folytatódott a gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

Ezen a hétvégén rendezik Gyula legédesebb gasztronómiai eseményét, a tizennegyedik Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a cukrászati különlegességek bemutatása mellett méhészeti kiállítással és vásárral várják az érdeklődőket. Immáron hagyomány, hogy a fesztivál második napján hirdetik ki az "Év Kiváló Magyar Méze" verseny győztesét.
17:21
FEL