A jaminai bányatavak fejlesztésére nyílik lehetőség egy nemzetközi pályázatban

2023. június 2. 10:27 | behir.hu

A jaminai bányatavak fejlesztését célzó, határon átnyúló kezdeményezéseket támogató program pályázati kiírására közösen jelentkezhet Békéscsabának és az Arad megyei Ghioroc (Gyorok) - osztotta meg közösségi oldalán Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka.

– Nagy fába vágtuk a fejszénket, hogy egy határmenti (román-magyar) pályázatból fejleszteni lehessen a bányatavakat. Az Arad megyei Ghioroc (Gyorok) településen járt delegációnk, egy közös, partnerségben benyújtandó pályázat kezdeményezésével. A Szegedi Balázs, a Békés Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Csicsely Gergő, a Kenderföldek Egyesület vezetője, Duray Balázs szakmai vezető, valamint jómagam alkotta delegációt fogadta Corneliu Popi-Morodan, Ghioroc polgármestere – írta Opauszki Zoltán tanácsnok.

A látogatás apropója az volt, hogy a jaminai bányatavak fejlesztését célzó, határon átnyúló kezdeményezéseket támogató, Interreg VI-A Románia-Magyarország Program pályázati kiírására közös pályázat benyújtására nyílhat lehetőség.

–Corneliu Popi-Morodan polgármester úr nagy örömmel fogadta megkeresésünket és határozottan kifejezte együttműködési szándékát, jelezte szívesen vesz részt településeink közös fejlesztéseit elősegítő projekt megvalósításában. Ismereteink szerint a régóta várt pályázati felhívás két héten belül megjelenik, ezért a felek a következő napokban részleteiben egyeztetik és összehangolják közösen megvalósítandó fejlesztési elképzeléseiket. A tervek szerint 2 millió euró támogatást nyerhetnek el a felek, melyet Békéscsaba vezető partnersége mellett használnak fel.

Forrás: Opauszki Zoltán

További programok »

FEL