Kozmetikumok egykor: Margit Créme a szomszédból

2023. január 29. 08:13 | behir

Békéscsabán és az ország számos nagyobb városának patikájában kapható volt a századelő egyik legtöbbet reklámozott szépségápolási terméke, a Margit Créme.

Idővel a készítmény egész termékcsoporttá nőtte ki magát, melynek emlékét ma csak a régi reklámplakátok őrzik. Gúthori Földes Kelemen aradi gyógyszerész alkotta meg, akinek patikája Aradon, a Deák Ferenc utcában volt. (1898-ban 11. házszám, 1899-ben 12. házszám). A laboratóriumot a Lázár Vilmos u. 1. alattinak hirdette 1898-ban. A család régi Pozsony vármegyei eredetű, akik 1655-ben nyertek armálist.

Földes Kelemen 1843-ban született a Csanád vármegyei Mezőkovácsházán, a vármegyei táblabíró fiaként, 1867-ben alapította saját gyógyszertárát a „Megváltóhoz” címezve, majd megkezdte saját kozmetikumainak az értékesítését és terjesztését. Idővel olyan tehetős lett, hogy csodálatos szecessziós palotát építtetett Aradon, a Földes-palotát, amely a régi hirdetésben szereplő címmel azonos helyen áll. Ennek a földszintjén patikát rendezett be, melynek bútorzata ma is eredeti.

Tulajdonképpen egy arckrémet értett reklámhirdetéseiben „Margit Créme” alatt, amelyet szeplő, májfolt, kiütések, bőrhibák, ráncok eltüntetésére vagy halványítására is hatásosnak mondott, az alapvető hidratáláson túl. De szappant, púdert és fogkrémet is készített, csupa szépészeti szert.

A krém világszabadalom lett, először Amerika, majd a többi európai ország vette meg, és még Mikszáth Almanachjában is szerepelt. Reklámhirdetései szerint különösen Németországban és Franciaországban volt keresett. Fő előállítóhelye Aradon volt, fő raktára Budapesten, de szinte az összes nagyobb város patikájában kapható volt az országban.

Csabán a legfontosabb patikákban lehetett megvenni, így Réthy Bélánál, Lőrinczy Lászlónál, Dobay Kálmán drogériájában. A terméket 1897 és 1913 között hirdette. Az országos gyűjteményekben levő plakátok tanúsága szerint 1921-ben ismét megjelent a piacon, de akkor már a plakátszöveg szerint dr. Földes és Hehs készítette, továbbra is Aradon.

Földes Kelemen Vojtek Augusztát vette feleségül, aki feltehetően maga is gyógyszerész-dinasztiából származott. Négy gyermekük született, közülük a második – egyben az első leánykájuk – Margit, innen a szépségkrém neve. Az ő férje a lippai születésű Hehs Vilmos gyógyszerész lett, aki idővel társult a patikába, az ő nevét jelzik a Trianon-kori plakátszövegek.

Szalay Ágnes

További programok »

FEL