Közlekedjünk óvatosan ! - Leesett az első hó Békéscsabán

2016. január 4. 18:29 | behir.hu

Az ország több pontjára, így  Békés megyébe is megérkezett a hó. A kora délután megindult hószállingózásnak köszönhetően Békéscsaba szinte fehérbe borult.

A csúszós, jeges utak, a csökkent látótávolság komolyan megnehezítheti a közlekedést. A veszélyes helyzetek megelőzése érdekében a szabályok betartására hívta fel a figyelmet a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A hatóság szerint fontos, hogy indulás előtt minden esetben tájékozódjanak a várható időjárási viszonyokról, esetleges útlezárásokról, illetve csak a közlekedésre felkészített, jó műszaki állapotú, téli gumiabronccsal ellátott járművel induljanak el!

A sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott figyelmet és óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. A rosszabb látási viszonyok miatt fontos a nagyobb követési távolság megtartása, ezzel együtt lassabban kell vezetni, így kisebb a baleset bekövetkeztének kockázata. Indulás előtt ügyeljenek a saját és gépjárművük jól láthatóságára, a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer és az ablaktörlők ellenőrzésére, a jégkaparó, a jégoldó spray és a fagyálló ablakmosó folyadék biztosítására. Mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott tele tankolt járművel útnak indulni, illetve takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges gyógyszert magukkal vinni.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyalogosan és kerékpárral közlekedőkre, a várható út- és időjárási viszonyokról történő tájékozódásra, valamint gyalogos, vagy kerékpáros közlekedés esetén a megfelelő fényvisszaverő felszerelés, és a meleg ruházat meglétére.

Amennyiben most készülnek külföldre utazni, indulás előtt feltétlenül tájékozódjanak az átutazó országok és a célország időjárási viszonyairól, illetve arról, hogy azok vezettek-e be bármilyen korlátozást, vagy előírást (pl.: téli gumi, vagy hólánc kötelező használata).

Amennyiben a hó helyzet miatt segítségre szorulnak, haladéktalanul hívják a 112 segélyhívó számot!  

 A rendőrség kéri az úton lévőket, hogy a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek, a járművezetők különösen figyeljenek a gyalogosokra és a kerékpárosokra!

További programok »

FEL