Közlekedési kultúra napja: a biztonságra hívták fel a figyelmet

2024. május 8. 17:15 | Vincze Attila

Harmadik alkalommal emlékezett meg a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar a közlekedési kultúra napjáról szerdán. Az eseményen több szakértő is megosztotta tapasztalatait a témával kapcsolatosan.

A Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar állomásfőnöke köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy valamilyen formában mindenki részt vesz a közlekedésben, ami egyben veszélyforrás is, így fokozottan oda kell figyelni a benne résztvevőkre. Sós Imre kiemelte: többek között erről is szól május 11-e, azaz a közlekedési kultúra napja, melyet ezúttal szerdán több terület szakértőivel közösen rendeztek meg. 

– A Közlekedéstudományi Egyesület két képviselőjét hívtam meg, valamint a korábbi évekhez hasonlóan az adott területekről hatósági szakértőket, így eljött egy nyugalmazott közforgalmi pilóta és balesetvizsgáló, a MÁV igazságügyi szakértője, valamint a közlekedésbiztonsági kutatóközpont osztályvezetője is – fogalmazott. 

 

 

A Közlekedéstudományi Egyesület immár tizedik alkalommal rendezi meg a közlekedési kultúra napját. A szervezet Békés vármegyei területi elnökségi tagja a behir.hu-nak hangsúlyozta: az ünnepen arra hívják fel a figyelmet, hogy biztonságtudatosan, toleránsan, egymást segítve, partnerként kezelve közlekedjünk az év valamennyi napján. Dobókői György ismertette, hogy nemcsak a közúti közlekedésről, hanem a vasúti, vízi és légi forgalomról, valamint a környezetvédelemről és közösségi közlekedésről is szót ejtenek ilyenkor, mindazonáltal bárhogy is utazunk, a biztonság legyen az első. 

– Egy picit meg kellene nyugodnia mindenkinek, vagyis ne érje meg, hogy egy vagy két perccel korábban érjek valahova oda, mert olyankor kockáztatom a saját magam, a járművem, vagy a mellettem ülők testi épségét. Partnerként, biztonságosan kezelve egymást kellene közlekednünk, hogy minél kevesebb baleset legyen Magyarországon – részletezte.

A rendezvényen jelenlévő szakértők többek között szót ejtettek a gyermekek és a fiatalok helyes közlekedésre való neveléséről, a közlekedési morál változásairól, valamint több tanácsot is igyekeztek átadni a forgalomban résztvevők számára. 

További programok »

Itthon

Nem mindegy, mit viszünk a poggyászban! – Kisokos a NAV-tól

Nyaralás előtt adódhat a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és behozni. Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például a házikedvenc sem marad otthon? Sok kellemetlenségtől, felesleges adminisztrációtól vagy pluszköltségtől óvhatja meg magát az utazó, ha ismeri a szabályokat. Íme, a legfontosabbak.
15:52
FEL