Közgyűlés: a képviselők után ma a csabaiak is szót kapnak

2018. november 15. 09:42 | Varga Diána

A szokásos felszólalások, kritikai megjegyzések, beszámolók, pályázati döntések és technikai jellegű módosítások mellett a novemberi közgyűlésen a lakosságnak is lehetősége nyílik elmondani véleményét, jelezni kéréseit a képviselő-testületnek, hiszen a közgyűlés után közmeghallgatás is lesz – a tervek szerint 17 órától.

 

 

 

Ha kíváncsi rá, milyen előterjesztésekről vitatkoznak ma a képviselők, kattintson erre a linkre. A novemberi tanácskozás hivatalosan 9 órakor zárt üléssel kezdődik, csak ezt követően lesz nyilvános a közgyűlés. Utóbbit a közmeghallhatással együtt a 7.TV-n élőben közvetítjük, a cikket frissítve pedig folyamatosan tájékozódhat a legfontosabb döntésekről és azok hátteréről.

 

17:02

Közmeghallgatás

Évente egyszer a békéscsabai lakosoknak is lehetőségük van arra, hogy elmondják panaszaikat, meglátásaikat, kérdéseiket és kéréseiket a közgyűlésnek. Több esetben a képviselők, alpolgármesterek, polgármester és osztályvezetők helyben válaszolnak, ha nem, írásban kapnak választ a felvetésekre.

 

Fel kellene újítani az elavult közműveket a Lencsésin

Klavács János Lencsési úti lakos közös képviselőként érkezett a városháza dísztermébe. Egyik felvetése a Lencsési út jobb oldalán található, külső, körülbelül 40 éves gázvezetékről és a hasonló korú vízzáróról szólt, azt kérte, ezt újítsák fel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gáz- és vízmelegítő készülékek cseréjéről a lakosság nem értesül megfelelően, nehezményezte, hogy a sajtóból sem tudnak teljeskörűen tájékozódni. Jelezte, hogy a vízvezetékek is olyan rossz állapotban vannak, hogy több köbméternyi víz folyik el, ráadásul bakteriális fertőzést is tapasztaltak. Más témát is felhozott: véleménye szerint a Lencsési lakótelepen a motorosok veszélyeztetik a forgalmat, hangosak is, kérte, hogy legyen sűrűbb az ellenőrzés, bűntetés a környéken. A Modern Városok Programról úgy szólt, örül, hogy sok a kerékpáros út, ugyanakkor arról érdeklődött, hogy áll a zöldségszárító, a paradicsomsűrítmény üzem, hűtőház? A repülőtérről azt mondta, meg kellene építeni a kifutóból hiányzó 300 méter, egyúttal emlékeztett, hogy régen volt Békéscabán személyszállítás, a teherszállítás is működött, jó lenne, ha ismét ez lenne a helyzet. 

Kérdései egy részére Szarvas Péter (független) helyben válaszolt: fontosnak tartják a reptér fejlesztését, az előkészületeket megtették. A kormány más vidéki városok repterével együtt nagyszabású rekonstrukciókat terveznek. Erről döntés még nem született, de hamarosan határoznak róla. A zöldségszárítóról, a paradicsomsűrítményüzemről és a hűtőház is előkészítés alatt van, a középsőre van a legnagyobb esély, utóbbihoz befektetőre van még szükség – a polgármester közlése szerint komoly bejelentésről nem tudnak beszámolni. Kiemelte a Bonduelle tevékenységét, amely lehetőséget biztosít a környékbeli gazdáknak. Többi kérdésére írásban válaszolnak.

 

Veszélyes járdasziget az államkincstár épületénél, locsolni kellene a Thurzó utcát

Huszár Endre Thurzó utcai lakos köszönetét fejezte ki a közgyűlésnek, mint mondta, évek óta jár a meghallgatásokra, felvetéseire megkapta a választ. Emlékeztetett, hogy nemrég volt az ‘56-os forradalom és szabadságharc évfordulója, ennek egyetlen fennmaradt emléke egy vasrácsos ajtó, amelynél lőfegyver nyomok találhatók a belvárosban. Azt kérdezte, hogy ez le van-e védve, és ha nem, élvezzen védelmet. A kerékpár utakra rátérve jelezte: a Magyar Államkincstár épületénél, a Dózsa György - Bartók Béla út csomópontjánál van egy 10 centis járdasziget, amelynél balesetek történtek korábban, ennek akadálymentesítését kérte. Harmadik témája a Thurzó utca volt: mint mondta, harmincszorosára emelkedett ott a forgalom, nincs útszegély, ezért nagyon poros a levegő, kérte, hogy reggelente locsolják fel az utcát.

Ismét Szarvas Péter (független) válaszolt: mint mondta, az ajtó a társasház része. A kerékpárutat megvizsgálják, ahogy a Thurzó utcai felvetést is.

 

Hiányzik a Szarvasi úti buszmegálló és a visszaszámláló órák a vasútállomás előtti csomópontban

Gál István Elek Könyves utcai lakos a Szarvasi úti buszváró eltörlését nehezményezte, emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt azt ígérték, csak ideiglenesen szüntették meg, de azóta sem került vissza a helyére. Hiányolta a visszaszámláló órákat a vasútállomás előtti jelzőlámpás csomópontból, továbbá jelezte, hogy az önkormányzat által a feltöltött anyagok közül hiányoznak a határozatok kivonatai. Valamint hiányzik a zárt ülésen hozott határozatok feltöltése is, emlékeztette a közgyűlést arra, hogy ezzel kapcsolatosan már volt egy vitája a hivatallal és ebben az ügyben a kormányhivatal neki adott igazat, így kérte, hogy ne térjenek vissza a régi, rossz gyakorlathoz. Emellett az iránt érdeklődött, hogy az éghajlatváltozás miatt egyszerre nagy tömegben lehulló csapadékra fel van-e készülve a város? Pontosabban kivan-e építve a megfelelő csapadékelvezető-rendszer? A lomtalanítással kapcsolatban megjegyezte, hogy bár az évente kétszer van, egy alkalommal a veszélyes hulladékot is le lehet adni, de nem mindenki tudja otthon eltárolni a feleslegessé vált dolgait, ezért javasolta egy gyulai vagy orosházi hulladékudvarhoz hasonló kialakítását a megyeszékhelyen is.

Szarvas Péter (független) válaszolt: mint mondta a veszélyes hulladékokat Békéscsabán is le lehet adni minden munkanap, és éppen most egyeztek meg arról az illetékes Fecó-Ferr-Fém Kft.-vel, hogy negyedévente egy szombati napon is le lehessen adni azokat.

 

 

15:00

Továbbra is marad a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője

A Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjének, Bogár Évának 2018. december 31-én letelik az öt évre szóló magasabb vezetői megbizatása, ezért a közgyűlés pályázatot írt ki az intézményvezetői állás betöltésére. A felhívásra egy pályázat érkezett, méghozzá Bogár Éváé. A szakbizottság egybehangzóan támogatta további kinevezését.

Zelenyánszkiné dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) kiemelte: országosan egyedülálló, hogy ennyi szervezet egy egységbe tartozik, véleménye szerint követendő ez a példa.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) jelezte, az egészségügyi bizottság egybehangzóan támogatta a kinevezést, egyúttaé gratulált Bogár Éva munkájához.

15 igennel egyhangúlag megszavazták az előterjesztést.

 

 

14.45

Bővülnek a csabai parkolóövezetek

Még a májusi közgyűlésen, a parkolási díj emelésénél fogalmazódott meg, hogy bővíteni kellene a parkolási zónákat Békéscsabán.

A vagyonkezelő több területet is felméretett: Árpád sor/ Bajza utca - Aulich utca, az Árpád sor/ Aulich utca - Degré utca, az Aulich utca/ Árpád sor – Dr. Becsey Oszkár utca közti szakaszt, a Jókai utca - Andrássy út - Szabó D. utca - Illésházi utca által határolt belső udvart,  Szabó Dezső utca tömbbelsőhöz tartozó zsákutca szakaszt, a Damjanich utca/ Wesselényi utca - Bartók Béla utca, a Szív utca/ Luther utca - Szív utca 8. szám és a Szigetvári utca/ Luther utca - Szigetvári utca 8. szám közötti szakaszt.

A felmérést végző cég az Árpád sor/ Bajza utca - Aulich utca közötti szakasz és a Jókai utca - Andrássy út - Szabó D. utca Illésházi utca által határolt belső udvar, illetve a Szabó Dezső utca tömbbelsőhöz tartozó zsákutca szakasz esetében javasolta a fizetős parkolás bevezetését.

A rendeletmódosítást, a szükséges eszközök beszerzését, telepítését és a vonatkozó közművek kiépítését követően 2019. június 1-től lenne lehetőség az övezetbővítés bevezetésére.

 

Takács Péter (LMP) szerint a parkolási problémák megoldására nem feltétlen az övezet bővítése a legjobb megoldás. Véleménye szerint a sofőrök nem kapnak a magasabb költségekért semmit, nem lesznek jobbak az utak, nem lesz több a parkolóhely - jegyezte meg a képviselő. Szarvas Péter (független) szerint a környékbeli lakók életét befolyásolja az övezetbővítés, de ugyanilyen ok lehet a forgalomcsökkentés is.

Tímár Ella (Fidesz-KDNP) Bíró Csabával (Fidesz-KDNP) egyetemben megköszönte a tanulmány elkészítését. A képviselőnő szerint az emberek kényelmesebbek, inkább autót használnak, nem pedig tömegközlekedést, plusz szolgáltatást az autósoknak pedig nem kellene nyújtani. Megjegyezte, a belvárosban lakók életét megkeseríti, hogy nem tudnak napközben parkolni vagy közlekedni a környékben dolgozó sofőrök autóitól

Kozma János, a vagyonkezelő vezérigazgatója polgármesteri kérdésre jelezte, hogy minden a város tulajdonában van, a vagyonkezelőnl nem képződik amortizáció vagy plusz forrás a készülékek cseréjére, kihelyezésére, vagyis erre nincs pénzük. Megjegyezte, hogy lízingelhetnek automatákat, vehetnek fel hitelt, de ebben az esetben nem a törzsháznál lesz a megtérülés.

Takács Péter (LMP) szerint azt tanulmány nélkül is megállapítható, hogy ott, ahol kijelölték az övezetet, annak határán túl kezdtek el parkolni az emberek. Emlékeztetett: korábban volt arról szó, hogy a parkolásból befolyó összeg egy részét forgassák vissza

A grémium a „D változatot" szavazta meg, vagyis azt, hogy az alábbi területek váljanak fizetőssé: -Árpád sor/ Bajza utca - Aulich utca közötti szakasza, - Jókai utca - Andrássy út - Szabó D. utca Illésházi utca által határolt belső udvar és Szabó Dezső utca tömbbelsőhöz tartozó zsákutca szakasza, -Aulich utca/ Árpád sor - Dr. Becsey Oszkár utca közötti szakasza, -Árpád sor/ Aulich utca - Degré utca közötti szakasza azzal a kiegészítéssel, hogy kerüljön ebbe a körbe a Damjanich utca/Wesselényi utca és a Bartók Béla út közötti szakasza is.

 

 

14:42

Az okosvárosok koncepciójának kidolgozásában vehet részt Békéscsaba

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági valamint Villamos Energetika tanszékeivel folytatott korábbi tárgyalások során felmerült, hogy a csabai önkormányzat erőteljes érdeklődést mutat smart city típusú fejlesztéseket elősegítő pályázati lehetőségek iránt.

A törekvésekkel összefüggésben megkeresés érkezett az egyetemhez, az Elektro Ljubjana (szlovén elosztó hálózati tulajdonos - DSO) részéről, akivel az egyetem több sikeres H2020 projektben is dolgozik együtt, azon felvetéssel, miszerint Ljubljana és Dijon városok vezetésével konzorcium alakul a Smart Cities and Communities Horizon 2020 felhívásra. Ebbe a konzorciumba keresnek ún. követő város partnereket.

Minden követő város maximum 700 ezer euró felhasználására kap lehetőséget.

15 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

 

14:21

Beszámol kilenc hónapos gazdálkodásáról a vagyonkezelő

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. fél éves után háromnegyed éves beszámolóját mutatja be a közgyűlésnek. A mérlegből kiderül, hogy a törzsház vesztesége jelenleg 26,4 millió forint: jelenleg egyedül a vagyonkezelő nyereséges 25,8 millió forinttal, míg a városfejlesztés 10,2 millió, az Árpád fürdő 332 ezer, a médiacentrum 28,6 millió, a temetkezési kft. 5 millió, a városgazdálkodás pedig 8 millió forintos veszteségnél tart. Az előterjesztő leszögezi: mind vagyonkezelői, mind tagvállalati szinten látszik a szezonalitás, az egész évre tervezett bevételek és költségek időbeli megoszlása nem egyenletes, így az év végére jelentősen módosulnak az eredmények.

Szarvas Péter (független) a beszámoló kapcsán továbbra sem elégedett a törzsház számaival. Megjegyezte, hogy a piac és a Kétegyházi úti inkubátorház működéséből nincs bevétele a cégnek, még három hónap után sincs változás.

Takács Péter (LMP) kiemelte, hogy a beszámoló szerint jelenleg 26 millió forint a vesztesége a törzsháznak. Felhívta a polgármester figyelmét, hogy a VAK Zrt. 16 millió forint tagi kölcsönből mind a 16 millió forintot visszafizette, továbbá a tervezett 50 millió forint kölcsön helyett 24 millió forinttal többet fizetett vissza tagikölcsönként. Emellett a városfejlesztési kft.-nél beállított 30 millió forintos támogatási forrásból még nem hívott le semmit a cég. Mint mondta, a hiány mellett ezek is nagyon fontos számok.

Szarvas Péter (független) elmondta, hogy a médiacentrum és a városfejlesztési cég esetében lát arra esélyt, hogy nem negatív mérleggel zárnak. A vízgyógyászati és a városgazdálkodási cégnél a polgármester erre sokkal kevesebb esélyt lát, de bízik abban, hogy legalább a nulsza adós működést tudnak produkálni. A temetkezési cégnél teljesen más a helyzet, mivel ott jelenleg is zajlik a cég felszámolása.

Miklós Attila (MSZP) kiemelte: fél éve 17 millió forint volt a vesztesége a médiacentrumnak, most a beszámoló szerint 30 millió. Véleménye szerint ebben az esetben eléggé nehéz lesz tartani a számokat.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: ezek a cégek februárral zárnak, ami azt jelenti, hogy csak akkor látszik a tényleges pénzügyi mérlegük. Szerinte a kulcsszó a szezonalitás, ugyanis a bevételek és a kiadások nem egy időben keletkeznek. Például a médiacentrumnál most is rendelkezésre áll az összeg, előlegszámlákként, amihez még nem nyúlhatnak hozzá. Így nem is jelenhetnek meg ebben a beszámolóban. A képviselő kiemelte: a városfejlesztési kft.-nél 10 millió forintos mínusz van, de harminc millió forint támogatást még nem hívott le. Hozzátette: hogy valóban fontos az, amit Takács Péter kiemelt, hogy valóban a törzsház az 50 millió helyet 74 millió forintot, azaz plusz 24 millió forintot fizetett vissza.

Szarvas Péter (független) a VAK Zrt. vezérigazgatóját arról kérdezte, hogy az üressé vált az Andrássy út 2. szám alatti ingatlan, van-e ennek az ingatlannak a bérbeadásról tárgyalás? A piac 73 millió forintos kiadása azért ilyen magas, mert az átköltöztetés ára már itt el van számolva? Továbbá azt is megkérdezte, hogy városgazdálkodási fft. alkalmaz-e alvállalkozókat?

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta grémiumot, hogy a pénzügyi helyzetről egyeztetett a kollégákkal és cégvezetőkkel. Úgy fogalmazott: ennek kapcsán merte leírni azt, hogy ahol pozitívan terveztek, ott lesz is eredmény. Az inkubátorház esetében véleménye szerint ennyi idő alatt nehéz bérlőt találni, ezért nem oldódott meg még ez a helyzet. A piac esetében július végétől dolgoznak az árusok átköltöztetésén. A vezérigazgató kiemelte, hogy csak a sátor bérleti díja egy hónapban egymillió forint. Emellett közműveket építettek ki, illetve jelenleg a fűtést kellett beindítanunk a sátorban. Abban a piacfelújítás miatt a kezdetektől tudta a törzsház, hogy megnövelt költségekkel kel a második félévben számolniuk. A vezérigazgató elmondta: már ebben a beszámolóban is nagyon sok költséget tüntettek fel a csarnok ideiglenes átköltöztetése miatt, de még nem összesítették az összes költséget. A polgármester kérdésére reagálva arról is tájékoztatott, hogy az Andrássy út 2. szám alatti ingatlan jelen pillanatban üres, de a még meglévő határozott idejű szerződés következtében a bérleti díj befolyik jövő tavasz végéig. Továbbá arról is beszámolt, hogy a városgazdálkodási kft. pedig valóban alkalmaz alvállalkozókat. Az idei tapasztalatokból kiderült, hogy a kezdő 16 fős létszám nem volt elég a cégnél, így ma már több mint 20 alkalmazott van. Emellett nem voltak megfelelő eszközeik, ezért a cégvezetővel egyeztetve a törzsházzal közös döntés volt, hogy inkább alvállalkozóval végeztessék el a munkát, minthogy azért kapják a kritikát, hogy nem végzik el a feladatukat.

14 igen és egy tartózkodás mellett a grémium elfogadta a beszámolót.

 

 

14:18

Indulhat az Erzsébethelyi általános iskola energetikai korszerűsítése

Hamarosan elindulhat az Erzsébethelyi általános iskola felújítása, a közgyűlés ugyanis kiválasztotta a kivitelezőt a munkálatokhoz. Az intézmény épületének külső, homlokzati falai utólagos hőszigetelést kapnak, illetve a zárófödém utólagos hőszigetelése mellett cserélik a homlokzati nyílászárókat, megújul a központi fűtésrendszer, akadálymentesítik a bejáratot, a mellékhelyiségeket és a meglévő burkolatokat. Az épület háztartási méretű, kiserőműves rendszert kap, illetve kültéri munkákat, közműépítést hajtanak végre.

A közbeszerzési eljárásban két ajánlat érkezett, de mindkettő meghaladja a nettó 182,6 millió forint rendelkezésre álló összeget.

A kivitelező a közgyűlés döntése értelmében a Jeszenszki Gázszerelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lesz, a beruházásra 190,1 millió forint áll rendelkezésre.

 

 

14:11

Még nem indul a védőnői centrum kivitelezése

A védőnői centrum kivitelezőjéről dönt a grémium. A közbeszerzésben a Békéscsabai Városfejlesztés Kft. öt céget hívott meg, ebből három felelt meg a feltételeknek. A beérkezett ajánlatok – több, korábbi eljáráshoz hasonlóan – ezúttal is meghaladják a projektben rendelkezésre álló pénzügyi forrást, a legkedvezőbb is nettó 11,5 millió forinttal több annál. Éppen ezért a városfejlesztés kéri, hogy nyilvánítsák eredménytelennek az eljárást és bonyolítsanak le új közbeszerzést.

Tímár Ella (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy meghívásos közbeszerzést folytattak, a három ajánlatból egyik sem fért bele a keretösszegbe. Ezért javasolták, hogy legyen új, nyílt közbeszerzés.

Takács Péter (LMP) mi történik akkor, ha a következő közbeszerzési eljárásnál még magasabbak lesznek az ajánlatok? Bíznak abban, hogy legközelebb eredményesebb lesz az eljárás, a pályázat határidejét 2020-ig lehet tolni – közölte Tímár Ella.

Miklós Attila (MSZP) arra kérdezett rá: ki dönti el, hogy melyik projekthez ad az önkormányzat plusz pénzt és melyikhez nem? Többen is azt válaszolták, a közgyűlés, majd Szarvas Péter hozzátette: az előterjesztő nyújt be javaslatot, amely alapján a grémium dönt.

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejelsztési Kft. cégvezetője kérdésre elmondta, hogy már előkészítették a következő eljárást, december 20-ig bérkeznek az ajánlatok, 2019 januárjában dönthet a közgyűlés, februárban pedig átadhatják a munkaterületet. Miklós Attilával közölte: minden alternatívát megvizsgálnak, most azért javasolták ezt az opciót, mert lehetőség volt a határidő tolására, úgy gondolták, így eredményesebbek lesznek, ezért most nyílt közbeszerzéssel próbálkoznak.

14 igennel egyhangúlag elfogadták.

 

 

 

13:45

Beszámol a Csaba Ügyeleti Kft. 

Mivel már önkormányzati tulajdonban van, a Csaba Ügyeleti kft.-nek is be kell számolnia félévente tevékenységéről, gazdálkodásáról a közgyűlés előtt.

Az előterjesztésből kiderül, hogy a kft.-nél nyáron szakfelügyeleti ellenőrzés volt, amely megállapított néhány hiányosságot, ezek többségét pótolták, ám mint kiderült, sem a felnőtt, sem a gyermek ügyelet nem rendelkezik 2 ágy befogadására alkalmas megfigyelő helyiséggel. A költözés túl drága lenne, ezért megoldást kell találni a problémára. Emellett ki kellene cserélni az egyik 2006 óta szolgálatban álló betegszállítót is.

A 2018-as betegforgalom időarányosan alig változott a tavalyihoz képest, a cég kiegyensúlyozottan működik. Kérésként fogalmazódott meg az egészségügyi dolgozók átlagbér növekedésének megfelelő mértékű többletforrás beépítése a jövő évi költségvetésbe.

Zelenyánszkiné Dr. Fábián Ágnes (Fidesz-KDNP) kifejtette: nagyon örül annak, hogy a márciusi tulajdonosváltással sikerület a Csaba Ügyelet Kft. ügyét megoldani. Úgy látja, a 2x2 ágyas fektetőt valószínűleg nem kell létrehozni az önkormányzat költségén, mert a hatóságokkal történt egyeztetések alapján úgy látszik, hogy 2019. februárjában e nélkül is meghosszabbítja a hatóság a működési engedélyt.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) szerint az emberek az önkormányzatban bíznak meg a legjobban, ezért volt jó döntés egy éve átvenni a Csaba Ügyeleti Kft. működtetését. A működési költségek 55 százalékát az egészségügyi ellátó, míg a 45 százalékát az önkormányzat biztosítja. Kiemelte, hogy a járási tisztiorvosi vizsgálat is mindent rendben talált, kivéve a 2x2 ágyas megfigyelőt, de a békéscsabai ügyelet a kórházban van. A képviselő véleménye szerint éppen ezért nem szükséges ez a bizonyos szoba, mert minden kórházi osztály kéznél van. Ezt követően a képviselő megköszönte Zelenyánszkiné Dr. Fábián Ágnes segítségét abban, hogy erre a problémára megtalálják a megoldást.

14 igennel egyhangúlag elfogadták

 

 

11:43

Focipályák épülnek az óvodákban

Az Magyar Labdarúgó Szövetség a kisgyermek futball további fejlesztését (utánpótlás nevelését) nagyszabású, pályaépítő projekt megvalósításával szándékozik segíteni. A tervek szerint az országos óvodai pályaépítési projekt keretében valamennyi megyei jogú városban négy - négy 14 x 26 méteres ovifoci pálya létesítmény épülne. A megépült pályák elsősorban óvodás, illetve az általános iskolai alsó tagozatos korosztályú gyermekek labdarúgást szolgálnák. Az előterjesztésben a Szigligeti utcai és Kazinczy - lakótelepi Óvoda: Kazinczy utcai óvodáját, a Lencsési Óvoda Zöld Ovi telephelyét, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Általános Művelődési Központot, illetve a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát jelölték meg. Bizottsági javaslatra utóbbi helyett a Mackó Kuckó óvoda Orosházi út 2. szám alatti telephelyét jelölték meg. 

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) arról tájákoztatott, hogy a Jankayt, mint fejlesztési helyszínt azért vetették el, mert a tankerületi központ nem vállalja a pálya fenntartási költségeit.

Kiss Tibor (Fidesz-KDNP) jelezte, szerettek volna gesztust gyakorolni az intézmény felé, hogy legyen megoldva a Jankay sportfejlesztése, de kényszeríteni senkit nem lehet, így azt javasolta, válasszanak másik intézményt.

16 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

Közgyűlés 2018.11.15.-én. Fotó: Tóth Áron

 

 

11:27

Elkezdődhet a felújítás a Szigliget utcai óvoda tanuszodájában

Az önkormányzat és a Békéscsabai Előre Úszó Klub közösen közbeszerzési eljárást folytat „Békéscsaba, Szigligeti Utcai Óvoda tanuszodájának felújítása" tárgyban. A tanuszoda ügyéről korábbi cikkeinket erre a linkre kattintva találja.

A közbeszerzés tárgyát képező munkák megvalósítására az ajánlatkérőknek összesen bruttó 91 millió forint áll rendelkezésére. A közbeszerzési eljárás pénzügyi fedezete bruttó 81 millió forint összegben az önkormányzat rendelkezésére áll.

Az eljárásban az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó Galéria Invest Ingatlanértékesítési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft ajánlata összesen nettó 6.656.457,Ft-tal + 1. 797 .243,- Ft áfa, azaz bruttó 8.453. 700,- Ft-tal haladja meg az összességében rendelkezésre álló költségvetési forrást.

A PGVB, a KIOS és a közbeszerzési bizottság is soron kívül véleményezte a Szigligeti Utcai Óvoda Tanuszodájának a kivitelezésére kiírt közbeszerzéssel kapcsolatos az előterjesztést.

A közbeszerzési bizottság elnökeként Tímár Ella (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a határidőig négy érvényes ajánlat érkezett a közbeszerzési pályázatra. Mint mondta, mindegyik ajánlat meghaladja a beruházásra rendelkezésre álló forrást. Ugyanakkor a bizottság javasolja a grémiumnak, hogy a legkedvezőbb ajánlattevő, a Galéria Invest Kft. ajánlatát fogadják el, mert vélhetően nem lesz ennél olcsóbb ajánlat ebben az ügyben. Továbbá javasolják, hogy a különbözetként jelentkező többletköltséget, a több mint bruttó 8 millió 300 ezer forintot, illetve a felmerülő további bruttó 700 ezer forintos költséget a 2019. évi költségvetés terhére tervezzék.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke kiemelte Fülöp Csaba és Kutyej Pál szerepét a tanuszoda ügyében. Hozzátette: a forrás rendelkezésre áll, valószínűleg a műszaki tartalom egyeztetése miatt csúszhatott ennyit a kivitelezés. Emellett ismertette, hogy a bizottság azt a határozati javaslatot támogatja, amelyet Tímár Ella képviselőtársa is ismertetett.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) kiemelte: a KIOS bizottság is az „A” változatot támogatta. Emellett megkérdezte a körzet képviselőjét, Fülöp Csabát, hogy a téglajegyek gyűjtésével kapcsolatosan mit lehet tudni, emellett javasolta, hogy kezdjenek el előre gondolkodni azon, hogy a befolyt jótékonysági bevételt hogyan tudják majd visszaforgatni az tanuszodába.

Fülöp Csaba (MSZP) elmondta, hogy 2013-óta nem működik az uszoda, és nagyon örömtelinek találja, hogy mindenki egyhangúlag támogatja a felújítást. Kifejtette, hogy az eltelt idő alatt számos képviselő, sportoló, művész támogatta, akár a téglajegyek vásárlásável is a felújítást. Tájékoztatta képviselőtársit arról, hogy az az alapítvány kezeli a jótékonysági rendezvényekből befolyt összeget, amelyet a Szigligeti Utcai Óvoda hozott létre. Tudomása szerint 400 ezer forint gyűjtött össze az alapítvány az épület felújítására. Emellett olyan nemzetközi hírű sportolók is az ügy mellé álltak, mint Kemény Dénes vagy Drávucz Rita, ami jelzi a tanuszoda fontosságát. A képviselő is kiemelte az úszó klub vezetésének jelentős szerepét a forrás megszerzésében, hiszen mint mondta, nekik köszönhető, hogy a szövetség is támogatást nyújtott a beruházáshoz. A stratégiai és fejlesztési osztály vezetőjét arról kérdezte, hogy ha megszületik a támogatói döntés, akkor időben milyen lépések következnek. Mikorra várható a kivitelezés?

Wittmann László, a stratégiai és fejlesztési osztály vezetője elmondta, hogy amennyiben a közgyűlés ma támogatja az A változatot, akkor lezárják a közbeszerzést. Ezt követően körülbelül 8 hónap a tervezett kivitelezés, és – úgy fogalmazott – ha nem jön közbe egyéb műszaki probléma, akkor 2019 ősz elejére várhatóan elkészül az uszoda, és a műszaki átadás átvételt követően már 2019. ősz végére birtokba vehetik a gyerekek.

Takács Péter (LMP) üdvözli, hogy a közbeszerzésre Békéscsabai cégek kaptak meghívást. Emlékeztette a vita kapcsán a grémiumot, hogy az elmúlt években volt némi vita az ügy kapcsán, de most végre egységes állásponton vannak. Emellett Fülöp Csaba a hozzáállását méltatta, mert szerinte képviselőtársa kimozgatta az ügyet a holtpontról.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: azért jutottak most oda, hogy a szolgáltatást szüneteltetni kellett, mert nem volt megfelelő a légtechnika üzemeltetése. Ezért felhívta figyelmet arra, hogy a megfelelő üzemeltetés mellett a felújítást követően hosszú évekig ki tudja majd szolgálni a gyerekek igényeit a tanuszoda.

Szarvas Péter (független) emlékeztette a grémiumot arra, hogy 2016-ban a testület nem egy komplett tanmedence felépítését választotta, hanem egy másik irányt. Mint mondta: ha akkor nem így döntenek, ma már úsznak a gyerekek ebben a medencében. Akkor a meglévő uszoda visszabontásról döntöttek, amiben most is úgy látja, hogy van kockázat.

Takács Péter (LMP) elmondta, hogy akkor a véleményét az a szakmai tanulmány határozta meg, amit egy országosan is elismert gyomai cég adott: miszerint nem kell lebontani a fa tartópilléreket. Emlékeztetett arra, hogy akkor a polgármester javaslata egy közel 160 millió forintos beruházás lett volna, most pedig még ha ki is kell pótolnia az önkormányzatnak a rendelkezésre álló forrásokat, akkor sem kerül annyiba a felújítás, és mint mondta, 30 millió forint különbség nem mindegy.

Bíró Csaba (Fidesz-KDNP) szerint teljesen mindegy, hogy kinek a körzetében van a tanuszoda fejlesztés. Azért állt mindenki pozitívan az ügyhöz, mert ez a békéscsabaiak és az itt élő gyerekeknek érdeke, olyan lehetőséget tudnak biztosítani, amivel minden csabai gyermekek vízhez szoktatását tudják biztosítani.

16 igennel fogadták el a javaslatot.

 

 

11:05

Költségvetés, háromnegyed év tükrében

Az eredeti előirányzathoz (38 milliárd forint) képest a költségvetés főösszege jelenleg több mint 50 milliárd forint. Arányaiban tekintve a helyi adók 88,2 százaléka folyt be eddig. A költségvetési rendeletben a harmadik negyedév végére 50,3 milliárd forintos kiadással számoltak, de eddig csak 21,1 milliárd forintot teljesítettek belőle.

Az önkormányzat egyúttal pályázatot nyújt be önkormányzati támogatásra a hajléktalan ellátásban meghosszabbított nyitvatartás miatti többletköltségek fedezésére.

Miklós Attila (MSZP) szerint továbbra sem állnak jól a pénzügyek, 600 millió hiányzik a költségvetésből.

Tarrné Stuber Éva, a pénzügyi osztály vezetője a polgármester felkérésére arról tájékoztatott, hogy év végéig a sikeres árverések után elérik a most hiányzó, nettó 200 millió forintos bevételt, így a város költségvetése nem roppan meg, míg az adók esetén az előirányzathoz képest 400 milliós a nem teljesítés. Közlése szerint inkasszót nyújtanak be azon vállalkozások és személyek ellen, akik nem fizettek eddig, ezért bízik abban, hogy rendeződik a helyzet. Emlékeztetet: tavaly magasabb volt ilyenkor az elmaradás, így az idei pozíciót jobbnak minősítette.

Dr. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) ismertetve a főbb számokat kiemelte: egyszerre kell biztosítani a város működését és fejlesztését, utóbbit kiválónak minősítette. Emellett az elmúlt évek helyi adóbevételeinek alakulásáról is beszélt.

Takács Péter (LMP) közölte: mindenki abban bízik, hogy bejönnek az eddig elmaradt bevételek, de ez nem biztos.

A háromnegyedéves beszámolót 13 igen, 3 tartózkodással fogadták el, míg a támogatás kérését 15 igennel támogatták a pályázat benyújtását.

 

Közgyűlés 2018.11.15.-én. Fotó: Tóth Áron

 

10:50

Napirend előtt: Mi a helyzet a munkásszálló építésével?

A nyilvános napirendek előtt Szarvas Péter (független) a csabai munkásszálló kialakításáról szólva arról tájékoztatott, hogy folyamatosan dolgoznak az ügyön, mint mondta, a kormányzati munkásszálló-építési programban vállalni kell, hogy minimum 80 munkásnak biztosítanak így helyet. Képviselői kérdésre kifejtette, hogy több ingatlan bevonásán gondolkodtak, köztük a volt ruhaipari szakközépiskola és a Csaba utca 3 szám alatti épületen, de utóbbit elvetették. Felmerült az is, hogy új épületet építsenek, Jaminában két telek merült fel.

Wittman László, a stratégiai fejlesztési osztály vezetőjének tájékoztatójából kiderült, hogy habár vizsgáltak konténeres megoldást is, azt a szakminisztérium nem támogatta.

Takács Péter (LMP) ismét felvetette, hogy a gyulai úti volt ÁNTSZ épület hasznosíthatóságát, javasolta, ezt az opciót is vizsgálják. A polgármester megjegyezte, régóta folynak tárgyalások az épületről, de most olyan ingatlanban gondolkodnak, amely a város tulajdona, rendelkezésre áll, ezért a ruhaipari iskola épülete az elsődleges cél.

Tímár Ella (Fidesz-KDNP) megjegyezte, örülne a ruhaipari bevonásának, mert évek óta üres az ingatlan.

 

Varga Diána, Zámbori Eszter

További programok »

Itthon

Huszonöt helyi és körzeti televízió kap összesen 125 milliós támogatást

Huszonöt helyi és körzeti televízió kap összesen mintegy 125 milliós forintos támogatást rendszeres hír-, magazin, illetve kulturális műsorok készítésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése nyomán - tudatta az NMHH kommunikációs igazgatósága közleményben szerdán az MTI-vel.
14:58
FEL