Közgyűlés után értékelt a polgármester

2016. szeptember 23. 14:44 | Varga Diána

Zárt ülésen döntött arról a közgyűlés, hogy a Kiváló Szociális Munkáért díjat ezúttal az Életfa Idősek Otthonának kollektívája, illetve Szente Béláné kapja idén - tájékoztatott a polgármester, aki azt is kiemelte: a nyilvános ülés napirendi pontjai előtt adta át a Közgyűlés Elismerése kitüntetést Péter Erika költőnőnek és a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjának. 

A határozatokat értékelve Szarvas Péter azt mondta az idei költségvetés első féléves alakulásáról: pozitív hozzászólások érkeztek, a büdzsé pedig kiegyensúlyozott és stabil. Kiemelte ezen túl azt a munkahelyteremtést ösztönző támogatást, amelyet cégeknek nyújtanak majd. Ezzel kapcsolatban normatív szabályozásra született javaslat, amit el is fogadott a közgyűlés. 

A sportcsarnok mellett újabb 5300 négyzetméter telekre tett szert az önkormányzat, ami Szarvas Péter szerint a sportinfrastruktúra-fejlesztés, illetve a rendezvények miatt fontos. A vagyonkezelő első féléves teljesítéséről azt mondta: az egyes üzletágak más-más képet mutattak, szó volt arról, hogy a hulladékgazdálkodás terén az állami holding nem fizeti a szolgáltatási díjat, ami miatt a vagyonkezelő veszteséges. Az önkormányzat eddig is segített, és ha kell, tovább segít - közölte a városvezető. 

Élénk vita alakult ki arról, hogy az Életfa maradjon-e kistérségi fenntartásban, vagy kerüljön át önkormányzati fenntartásba. Szarvas Péter úgy fogalmazott: a Kiváló Szociális Munkáért elismerés is bizonyítja, hogy az Életfa jól működik, a kollektíva megfelelő, úgy véli, puszta hatalomgyakorlási eszköz volt az előterjesztés, ezért nem szavazta meg a javaslatot, habár a többség igent mondott az önkormányzati fenntartásra.

A DAKK Zrt. 2015-ben már igényelt 180 millió forintot, ennek megfizetésére szerződés kötelezte az önkormányzatot. Most ismét 32 millió forintot igényelt a cég a veszteségeire, amihez kapcsolódóan további tárgyalásokat irányozott elő a közgyűlés - közölte a polgármester, hozzáfűzve: nagy vita alakult ki a temetők infrastruktúrájának felújításáról is. Véleménye szerint az a logikus, hogy azt újítsák fel, amelyikbe legtöbben járnak. 

2014-ben avatta fel a város a szennyvíztelepet, két éves üzemelési tapasztalata szerint sok a hiba, a beruházót levélben szólította fel a hiányosságok kijavítására  - fogalmazott Szarvas Péter. Mint mondta, a közgyűlés most arról döntött, hogy az Alföldvíz Zrt.-t bízzák meg a felszólítás foganatosításra. 

Előkerült az Öveges-program kérdése is, mivel a szakértői vizsgálat azzal zárult, hogy 49 millió forintot kell a szabálytalanságok miatt visszafizetni. A polgármester szerint az a kérdés, terhel-e valakit felelősség, vissza tudja-e igényelni az önkormányzat a pénzt? Mint mondta, szakértőt kért fel, hogy foglalja össze az eseményeket, októberben tárgyalnak róla. 

Szóba került az InterCity vagonok ügy, amivel kapcsolatban azt mondta: a tárgyalások után is figyelni fogja a MÁV tevékenységét, és azt, hogy legyenek szerelvényfejlesztések, s mihamarabb lehessen 160 kilométer per órás sebességgel közlekedni Békéscsaba és Lőkösháza között. Ugyanakkor azt is örömtelinek tartja, hogy Békéscsaba-Lőkösháza kétvágányosítása zajlik. 

FEL