Közgyűlés után értékelt a Jobbik

2017. január 31. 17:04 | Laczkó Viktória

Nem támogatja Kocziha Tünde azt a Járási Foglalkoztatási Paktumot, amit a békéscsabai önkormányzat és a Békés Megyei Kormányhivatal hozott létre. Ugyanis a Jobbikos képviselő óriási aránytalanságnak tartja, hogy az 1,1 milliárd forintos, Terület-és Településfejlesztési Operatív Programos forrásból megvalósuló projektben mindössze 215 fő elhelyezkedését lehet garantálni. A képviselő a kistérségi ügyben megszűnt nyomozásról azt mondta: értelmetlen újabb feljelentést tenni. Gajdos Attila pedig a tűzifa áfájának csökkentésére tett javaslatot a közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón.

- "A közgyűlésen elhangzott tájékoztatás szerint 215 főnek az elhelyezkedését garantálni kell a foglalkoztatásfejlesztést-ösztönző program lezárultát követő fél éven belül, összesen közel 750 fő vesz részt a projektben, ami 2020 közepén ér véget" - mondta el Kocziha Tünde. A Jobbik önkormányzati képviselője szerint aránytalanul kevés ez a szám. 

- "Én azt gondolom, hogy nagyon komoly összegről van szó - folytatta-, milliárdokról, a 215 fő garantált elhelyezkedésének támogatása nagyon kicsi, aránytalanul kicsit ehhez a támogatási összeghez képest."

A másik napirendi pont, melyet érintett a politikus, az a kistérségi ügyekkel volt kapcsolatos. A békéscsabai közgyűlés több éve foglalkozik a kistérség és az általa fenntartott intézmények 2011 és 2015 között megkötött megbízási szerződésekkel.

E kapcsán utasította a közgyűlés a város jegyzőjét arra 2015 novemberében, hogy tegyen feljelentést zugírászat, csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés, számviteli fegyelem megsértése és más bűncselekmények gyanúja miatt az ügyben. A nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz került, melynek Bűnügyi Igazgatóságának Gazdaságvédelmi Osztálya megszüntette. Bár a kistérség ügyében elrendelt nyomozás megszűnt, a közgyűlés megszavazta azt a határozatot, hogy a jogi ügyrendi bizottság további lehetőségét vizsgálja annak, hogy lehet-e polgári peres eljárást indítani az ügyben, erre 500 ezer forintit különítenének el. Kocziha Tünde értelmezhetetlennek tartja ezt a lépést, hiszen nem az önkormányzat a sértett fél, így véleménye szerint nem kezdeményezheti az eljárást.

"Ennek a vizsgálatnak, illetve bármilyen költségnek értelme nincs, lezárult részünkről az ügy. Innentől a labda a kistérségi társulásnál, illetve a társulási tanácsnál pattog; ők majd eldöntik, hogy a továbbiakban milyen jogi lépéseket fognak tenni, ha tesznek." -mondta Kocziha Tünde 

Részt vett a sajtótájékoztatón Gajdos Attila szarvasi képviselő is, aki elmondta: az ötezer fő alatti települések által, a szociális tűzifaprogramban lehívható 3 milliárd forintos forrás aránytalanul kevés, valamint véleménye szerint ki kell terjeszteni a programot a nagyobb létszámú településekre is.

-" Mi azt szeretnénk, ha azok is tűzifához jutnának, akik nem jutottak - mondta Gajdos. Hozzátette: - Tehát azt, hogy a kormány biztosítsa mindenkinek az alapvető létezés, megélhetés, melegedés feltételeit, akik nem képesek arra. Igenis biztosítson a kormány szociális tűzifát, igenis biztosítson lehetőséget arra, hogy ne hűljenek ki Magyarországon az emberek." Gajdos Attila azt mondta: decemberben nyolcvanan, közülük huszonheten a saját lakásukban hűltek ki az országban, mindez elgondolkodtató."

Valamint javaslata szerint 5 százalékra kellene mérsékelni a tűzifa áfáját is, hiszen a fával tüzelő családok úgymond nem érzékelnek semmit a rezsicsökkentésből – fogalmazott a politikus.

FEL