Közgyűlés: A beszámolóké volt a főszerep a májusi ülésen

2022. május 26. 09:04 | Varga Diána

A beszámolóké volt a főszerep csütörtökön, a békéscsabai képviselő-testület májusi ülésén. A féléves munkatervben nem szereplő közgyűlésen leginkább olyan napirendekről volt szó, amelyek csak júniusban kerültek volna a képviselők elé.

Az előterjesztések közt beszámolt 2021-es tevékenységéről a Békéscsabai Rendőrkapitányság, szó volt a Csaba Ügyeleti Kft., a Békéscsabai Médiacentrum és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. éves beszámolójáról, de a tanácsnokok és a közgyűlés bizottságai is elmondták, mivel foglalkoztak az elmúlt egy évben. Ezen felül a gyermekélelmezési intézmény sorsa is fókuszba került.

 


Ha kíváncsi az előterjesztésekre teljes terjedelmükben, azokat ide kattintva találja.

Tudósításunkat időrendi sorrendben találja, tehát a legrégebbi bejegyzés a cikk legvégén, míg a legfrissebb a cikk legelején található!


ÉLŐ TUDÓSÍTÁSUNK VÉGET ÉRT!

 

15:38 - Itt tart a Munkácsy-negyed beruházás

A békéscsabai önkormányzat a Munkácsy Mihály szellemi és kulturális örökségét ápoló kulturális negyed kialakításán évek óta dolgozik, melyet 2016-ban a Modern Városok Program projektjei közé is felvettek. A milliárdos nagyságrendű beruházás részét képezi a Munkácsy Mihály Múzeumban Utazás térben és időben állandó kiállítás és festő életét, munkásságát bemutató kiállítás létrehozása, a Munkácsy Emlékház felújítása, új kiállítás megalkotása, az Omaszta park rehabilitációja, az új bábszínház építése a Beliczey kúria felújításával együtt létrejövő épületegyüttesben, a Munkácsy-híd, Réthy-híd felújítása, új híd, a Sztraka-híd építése, a Munkácsyt és munkásságát megidéző köztéri szobrok kihelyezése, valamint a közterületi rehabilitáció, információs táblák, interaktív tájékoztatók kihelyezésével. Mindezzel nemcsak az a cél, hogy a festő életét mutassák be, hanem az is, hogy turistákat csalogassanak Békéscsabára. 

A negyedet a Csabagyöngye Kulturális Központ és a hozzá tartozó Munkácsy Emlékház, a festő nevét viselő múzeum, a Békés Megyei Könyvtár és a bábszínház működteti, irányítja, emellett a Békéscsabai Médiacentrum Kft. koordinációjával munkacsoport jött létre, amely rendszeresen egyeztet a tevékenységek összehangolásáról. 

Az előterjesztés kitér a marketing és a kommunikációs és PR tevékenységre, a rendezvényszervezésre, valamint arra, hogy létre kellene hozni egy háromnapos Munkácsy Fesztivált, utazócirkuszokat felvonultató Cirkuszfesztivált, valamint GasztroStreetArt Fesztivált szabadtéri képzőművészeti alkotásokkal és gasztronómiai kínálattal. Mindennek természetesen plusz költségvonzata is lesz. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) az előterjesztés kapcsán megjegyezte, a negyed kialakítása kapcsán nem könnyű munkáról van szó, mivel maga a beruházás is elég összetett, számos építkezés van folyamatban. A feladat az, hogy kezdjék el a brand-építést. 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint szépen halad a projekt, egyre több visszajelzést kap arról, hogy a Munkácsy-negyed egy nagyon egyedi elgondolás. Bár a Zsolnay-negyed is az, azt egy gyár köré építették, míg a békéscsabai beruházás több értéket fűz össze, hívószavak mentén, egy újszerű kezdeményezésről van szó. 

Varga Tamás (független) azt hangsúlyozta, hogy az idei év a legalkalmasabb arra, hogy a működésről gondolkodjanak, hiszen 2022 eleje óta működik a negyeddel kapcsolatos munkacsoport. Az intézmények bár megtartják autonóm működésüket, össze kell hangolniuk tevékenységüket a jövőben, mindezt egy marketingszakember segítségével teszik majd.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a negyed olyan attrakció, amely képes felhelyezni Békéscsabát a hazai turisztikai térképre, megismertethetik az ország lakosságával azokat az értékeket, amelyek a városban fellelhetők. Fontosnak nevezte a fenntartható működés megtervezését is.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) is dicsérte az anyagot, ugyanakkor megjegyezte, hogy a további fejlesztésekhez forrásra van szükség. Mint mondta, fontos lenne a vendéglátás fejlesztése, valamint kiemelte a pályázati forrásokban rejlő lehetőségeket.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Körös hotel helyével és az István malom épületével is kezdeni kellene valamit. A polgármester szerint mindkét helyszín rendbetétele óriási forrásigénnyel jár. A kormánnyal elindult az egyeztetés, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is lobbizik ezért. A cél az, hogy egy szép tér alakuljon ki a Kossuth tér mellett, amely alatt mélygarázs épülne, ennek a bekerülési költsége 2,5-3 milliárd forint, amelyre nincs pénze a városnak. A leégett malom magánkézben van, rontja a negyed összképét, ha nincs változás, ott rendet tenni és attrakciót kitalálni nem könnyű feladat – részletezte Szarvas Péter. Az új kormány felállásával a megfelelő ügyképviseletet el kell látni, a helyszínen a polgármester szerint kulturális attrakciónak kellene lennie, de szerinte évekbe telhet, mire látványos előrelépés lesz az ügyben. 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) szerint az, hogy három év után még mindig nem mozdult a malom ügye, elgondolkodtató. A Munkácsy-negyed fenntarthatóságával kapcsolatban arról beszélt, hogy olyan elemek, intézmények kapcsolódnak hozzá, amelyek már korábban is működtek, volt költségvetésük. Szerinte a malom lehet az a pénzügyi motor, amely segíthet tovább lendíteni a helyzetet.

Varga Tamás (független) szerint a minimál feladat az, hogy a meglévő értékek minél szélesebb körben eladhatóak legyenek, ez is komoly előkészítést igényel. Úgy véli, hogy az intézményeknek eddig is kellett méréseket végezniük, de ennél komplexebb szinten nem vizsálták a kérdést, a Munkácsy-negyednél ez fontos lesz, hiszen online és a fizikai térben is látszódnia kell a beruházásnak. 

Dancsó Tibor (DK) is dicsérte az anyagot, ugyanakkor azt kérdezte, van-e üzleti terve a negyednek. Opauszki Zoltán jelezte, hogy nem egy új intézményt hoznak létre, hanem egy létező struktúrára építik fel az új koncepciót. Varga Tamás pedig úgy reagált a felvetésre, hogy nem tettek javaslatot önálló gazdasági társaság vagy új státuszok létrehozására, a belépő bábszínház, a nagy rendezvények és a közterületek karbantartásánál rendeltek plusz forrást a projekthez.

 
15:31 - Felszámolják a gyermekélelmezési intézményt

Nemrég soron kívüli ülésen döntött arról a közgyűlés, hogy kiszervezi a gyermekétkeztetési feladatokat az önkormányzati cégtől egy külsős vállalkozóhoz, a Pannon Menza Kft-hez.

A döntéssel gyakorlatilag minden feladat átkerül az új vállalkozáshoz, a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény pedig június végén megszűnik. A jogutód a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény lesz, amely átveszi a bölcsődei étkeztetést. 

Az intézménynél 4-en egyéni vállalkozóként dolgoztak, munkaviszonyuk szintén megszűnik; 19 főt csoportosítanak át az alapellátási intézményhez, további 161 főt vesz át a Pannon Menza, akiket további egy évig kell foglalkoztatnia. Azok a vagyontárgyak, amelyek az új vállalkozási szerződésben nem éritnettek, részben az alapellátáshoz, részben a Csabagyöngye Kulturális Központhoz kerülnek. 

 

15:17 – Így alakultak a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2021-ben Békéscsabán

A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, a Békéscsabai Rendőrkapitányság, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény,  a "MIVA BÖLCSi” Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei együttműködésével elkészült a város gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2021. évi ellátásáról szóló beszámolója.

A dokumentumból kiderül, hogy tavaly decemberig 7143 0-14 éves, 4143 15-22 éves és 4978 23-30 éves élt a városban, a lakosság 28,3 százaléka tehát a gyermek, fiatal vagy fiatal felnőtt korosztályba tartozik. Az elmúlt években számuk folyamatosan csökken. Az önkormányzat többféle pénzbeli és természetben nyújtott ellátást biztosít számukra, például gyermekvédelmi kedvezmény vagy szociális gyermekétkeztetés, tanévkezdési támogatás, nyári napközis táboroztatás révén, valamint létrehozta a Csaba Baba támogatást és a Békéscsaba hazavár! elnevezésű ösztöndíjat és életkezdési támogatást felsőoktatási hallgatók és pályakezdők számára, valamint szintén a felsőoktatásban tanulók számára kiírt Bursa Hungarica ösztöndíjat. A város támogat egyes védőoltásokat, köztük az agyhártyagyulladás és a lányok számára biztosítható HPV vakcinát. 

A képviselők 14 igennel fogadták el a napirendi pontot. 

 
15:17 - Beszámol a Városgazdálkodási Kft.

A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. 2021-es közszolgáltatási beszámolójában szerepel, hogy az önkormányzat a 2020. és 2021. évi kimutatások alapján 24,5 millió forint túlkompenzációval segíti a társaságot, amely az üzleti tervet meghaladó, az idei évben jelentkező többletfeladatokra, többletkiadásokra átvihető. A Kft. többek között az előző évben a megyeszékhely parkjait és zöldterület fenntartási feladatát 136,6 millió forint értékben, a köztisztasági feladatok ellátását 111 millió forint értékben határozta meg.

 

 

14:46 - Új utcanevekről döntöttek

A közterületek elnevezésével egy másik napirendi pont is foglalkozik. Jaminában, az Erzsébet lakópark környezetében új közterületek alakultak ki, amelyeknek még nincs neve, ez azonban feltétele annak, hogy a házszámok megállapíthatóak legyenek. Mivel vasúti sín van a közelben, ezért ehhez igazodó elnevezésekben gondolkodott a kérdést vizsgáló munkacsoport. 

A Táncsics utcából nyíló utca a Mozdonyforduló nevet kapná, a repülő hídhoz vezető szakasz az Állomásfőnök utca lenne, szintén ezen a szakaszon lehet a Lokomotív, illetve a Repülőhíd köz. Szintén ehhez a szakaszhoz vezethet majd a Konduktor utca. 

A téglagyárhoz vezető szakasz Bohn Mihály nevét venné fel, az Orosházi úti ipari park pedig a Pain Antal ipartelep vagy a Jamina park megszólítást kaphatja. A szemközti kertekbe vezető utca sincsenek elnevezve, itt kerülhet a térképre a Repce utca. 

Szarvas Péter polgármester kezdeményezésére a Lencsési lakótelepen, a 13.-as számú háziorvosi rendelő előtti kis tér Dr. Ferenczi Attila nemrég elhunyt háziorvos, önkormányzati képviselő nevét venné fel. Vincze Dávid Edgár kezdeményezésére tanyája felveszi a tulajdonos vezetéknevét. 

A Mozdonyforduló, az Állomásfőnök és a Lokomotív utca elnevezést sem a szakbizottságok, sem a közgyűlés nem támogatta. Nem lesz Repülőhíd köz, ahogy Konduktor utca sem, de a Bohn Mihály utca, Jamina ipartelep elnevezés, a Repce utca, a Dr. Ferenczi Attila tér és a Vincze tanya elnevezés megkapta a szükséges többséget.

 

 

13:03 - Csökkent a bűnözés Békéscsabán

A Békéscsabai Rendőrkapitányság is beszámolt a város közbiztonságának 2021. évi helyzetéről, valamint a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről. A rendőrkapitányság legfontosabb célkitűzése volt a tavaly a lakosság szubjektív biztonságérzetére befolyással bíró jogsértések csökkentése, a rendőrség társadalmi megítélésének tovább javítása. A rendőrséget is új kihívások elé állította a koronavírus-járvány, ugyanis a kormányzati intézkedések ellenőrzése a hatóság egyik fő feladata volt, amely nagymértékben leterhelte a közterületi állományt. A rendőrök munkáját a védelmi intézkedések betartásának ellenőrzése tette ki úgy, hogy a közbiztonság eközben nem szenvedett hátrányt. Továbbra is prioritás volt a prevenciós feladatok: a bűn- és baleset-megelőzési tevékenység, az iskolai bűnmegelőzési feladatok, az áldozatvédelmi tevékenység, a családon belüli és a hozzátartozók közötti erőszak vonatkozásában felmerülő feladatok végrehajtása.

Békéscsabán a regisztrált bűncselekmények száma 2021-ben 860 volt, ami a 2020-ashoz képest 9,6 százalékos csökkenést jelent. A megyeszékhelyen közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma 300 volt, ami 2020-hoz képest 18,6 százalékos emelkedést mutat. A város területén testi sértés elkövetése miatt 26 esetben volt büntetőeljárás (2020-ban 38), a súlyos testi sértések száma 8-ról 10-re nőtt. A garázdaságok száma 57-ről 68-ra, a rongálások száma 26-ról 46-ra emelkedett. Kábítószerrel való visszaélés 6-ról 7 esetszámra nőtt. A rablások száma 1-ről 2-re, a zárt gépjármű feltörések 0-ról 1-re nőtt. Csökkent a kiskorú veszélyeztetésének száma 8-ról 4-re, a lakásbetörések 14-ről 10-re redukálódtak. A lopások száma szintén csökkent 221-ről 157-re. Járműlopás 2020-ban és 2021-ben is 3 alkalommal történt. A beszámolóban olvasható, hogy a rendőrség nyomozás eredményességi mutatója jelentősen nőtt 2020-ről 2021-re. 

 

 

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a befektetők a közbiztonság iránt érdeklődnek, amely a képviselők és a lakosok számára az egyik legfontosabb tényező. Évekkel ezelőtt már javasolta, hogy az általános iskolákban legyen egy alapfokú kresz képzés, amely a rendőrség részéről jó kezdeményezés lehetne. Javasolta a zebrán közlekedő kerékpárosok, illetve a biciklizés közben telefont használók további ellenőrzését.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy az országos átlaghoz képest ugyanolyan sikereket ért el a Békéscsabai Rendőrkapitányság, mint az elmúlt években, amely dicséretes. A lakosság és a frakció nevében köszönetet mondott a 2021-es évben elvégzett munkáért.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) szerint biztonságos város Békéscsaba, ehhez az érzethez rengeteget hozzátesz a rendőrség munkája. Azt tapasztalja, hogy az iskolaőrök tevékenysége jónak mondható. Fontosnak tartja, hogy visszatérjenek azok a korábbi kontakt foglalkozások, amelyek a drogprevenciót szolgálják. Megerősítette, hogy a sportmérkőzések lebonyolításánál jó a kapcsolat a rendőrséggel. Korábban felhívta a rendőrség figyelmét arra, hogy a motorosok zavarják a lakosság nyugalmát, ezt követően meglátása alapján javult ez a probléma. Előrelépésként javasolja az iskolák környékén, a reggeli és délutáni órákban a közlekedés ellenőrzését. Több helyről kapott bejelentést arról, hogy a lakók úgy érzékelik, hogy a mellékutakon gyors a forgalom, ezekben az utcákban ellenőrzést javasol.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) is megköszönte a rendőrség munkáját, ugyanakkor jelezte, hogy a Mackó-Kuckó óvoda vasúti feljárónál található telephelye mellett sokan tartanak “gyorsulási versenyt”, s bár korábban kértek intézkedést, amelynek hatására történt változás, ezek az egyének ismét visszatértek. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szintén megköszönte, hogy a kapitányságtól mindig gyorsan kapott segítséget a körzetében felmerülő problémákra. A motorosokkal kapcsolatban ő is tett bejelentést a nem megfelelő sebesség megválasztása miatt, ezúttal is fokozott ellenőrzést kért; az Álmos utca és az Őr utca találkozásánál sem mindig választanak megfelelő sebességet az autósok. Probléma a parkolás is a vasútállomás környékén, az autósok egészen a lépcsőház bejáratáig hajtanak fel és állnak meg, szabálytalanul, a rendőrségi beavatkozásra ez a gond visszaszorult. Az Ihász és a Kazinczy utca kereszteződésénél többször történt baleset, az ott található lépcsőházak bokrainál landoltak az autók. A képviselő kérte, hogy helyezzenek ki sebességkorlátozó táblát, ám ez elutasításra került az önkormányzat részéről, ezért kérte, hogy a gépészeti iskola felől érkező autósok sebességellenőrzését a rendőrök fokozottan ellenőrizzék. 

Horváth László (Fidesz-KDNP) is részletesnek tartotta a beszámolót. Ő is az elsőbbség meg nem adásából fakadó baleseteket hozta példának, melynek kapcsán azt kérdezte, óvodákban, iskolákban tervez-e a rendőrség előadásokat, mert például az oktatási, nevelési intézményeknél közlekedő szülők sem tartják be a szabályokat. Szintén példaként hozta a jaminai turbókörforgalmat, ahol a gyalogos átvezetésnél nem adják meg egymásnak a közlekedők az elsőbbséget.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) megköszönve a rendőrség munkáját, a hajléktalan életmódot folytató, az Univerzál előtt ücsörgő személyekkel kapcsolatos intézkedést is felhozta, mivel a nyár közeledtével félő, hogy a probléma fokozódik. A lomtalanítást megemlítve arra emlékeztetett, hogy a rendőrség ilyenkor fokozottan jelen van, amely korábban akadályozta, hogy bizonyos emberek utánfutóval járják a várost és széthordják, illetve szétdobálják a felgyűlő szemetet. A korábbi években jellemző volt, hogy a közterület felügyelettel együtt rendszeresen járták a tanyákat, ám a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt, pedig – mint mondta – a külterületeken élők számára megnyugtató lenne a rendfenntartó erők jelenléte. A Dobozi úton balesetveszélyes a közlekedés – sorolta tovább a képviselő – nincs gyalogátkelő a szakaszon, az autósok egyáltalán nem tartják be a sebességkorlátozást. Rendszeresen kap hírlevelet is a rendőrségtől, amelyet szívesen továbbítana a lakosságnak is, mivel hasznos információt tartalmaznak.

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) is elégedett a rendőrség munkájával, ugyanakkor ő is azt panaszolta, hogy sok a gyorshajtó a Keleti kerteknél, ezzel kapcsolatos intézkedést kért.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) úgy gondolja, hogy a várost járva látható a rendőrség munkája, ahol rendőr van ott rend van. Nem lehet mindenhol jelen a hatóság, de a lakosság így is szabálykövető. Egy észrevételt osztott meg: Jaminában a Bessenyei, Pozsonyi utcán nagy forgalom van és sok a gyorshajtó, a járművezetők többször figyelmen kívül hagyják a táblákat.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszönetét fejezte ki a rendőrség munkatársainak tevékenységéért. A közterületen életvitelszerűen tartózkodók kapcsán elmondta: korábban konzultált a városvezetéssel annak érdekében, hogy jogszabályi változtatással a polgárőrség, rendőrség hatékonyabban tudjon fellépni a témakörben. Ismét felajánlotta segítségét, hogy az országgyűlés elé viszi azt az anyagot, amelyről a tavaly őszi közgyűlésen volt szó és a városvezetés készített el.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy a helyzetet kiértékelve jogi nyelvezettel megkeresték a Megyei Jogú Városok Szövetségét. Megkérték az elnökséget, hogy képviseljék az ügyet a kormánynál. Bacsa Vendel jegyző vezetésével elkészült egy anyag, amely a tényállás tisztázásáról szól és egy jogszabály változtatásról tesz javaslatot, amelynek lényege, hogy a rendőrség és a közterület felügyelet a jelenleginél hatékonyabban tudjon intézkedni. Megküldik az MJVSZ-hez továbbított anyagot Herczeg Tamás országgyűlési képviselőnek, hogy amennyiben lehetősége van rá, úgy terjessze az országgyűlés elé.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) arra emlékeztetett, hogy a közterületi magatartás kapcsán októberig kért állásfoglalást a képviselőktől, a frakciójuk ezt meg is tette, reméli, beépítették a teljes anyagba, amelyet kért, hogy küldjék ki az összes képviselőnek.

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) a gyorshajtás kapcsán a Madách és a Kolozsvári utcát hozta példának, emellett a kábítószerfogyasztás terén romló statisztikákról beszéltek. Mint mondta, a rendőrség sokat tesz ennek visszaszorításáért, régen a szórakozóhelyeken rendszeresen razziáztak, arról érdeklődött, hasonlóra lehet-e számítani a következőkben. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) is a gyorshajtókról beszélt, a tapasztalatai kedvezőek a rendőrség hozzáállását illetően. Ezen felül a Wenckheim-kerékpárutat is szóba hozta, amely kapcsán az új szakaszon a mezőgazdasági gépek és a kerékpárosok együtt közlekednek majd. Kérte, hogy a megfelelő szocializációba a rendőrség is kapcsolódjon be. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint szándékukban áll a gépjárműforgalom korlátozása, de a mezőgazdasági gépeknek el kell jutniuk a földekre. Egyelőre táblákban gondolkodnak, fokozott figyelmet kérnek majd ennek kapcsán.

Bede Sándor az elhangzott felvetésekre úgy reagált, hogy a kerékpáros balesetek visszaszorítására és a közterületi magatartás-szabályok betartatásában is együttműködtek a várossal. Az iskolai KRESZ-oktatás kapcsán arról beszélt, hogy a rendőrség a lehetőségeihez mérten igyekszik megszólítani az iskolásokat és az időseket. A kábítószeres ügyeknél 7 esetben léptek fel terjesztőkkel szemben, a civil szervezetekkel karöltve hatékonyan tudnak együttműködni. A kérdéses ellenőrzéseket továbbra is tartják, bár pedagógusok nélkül, a Garabonciás napok alkalmával pedig a fogyasztóvédelemmel egészül ki a csapat. A diszkó-balesetekről szóló interaktív előadások mintájára a fülhallgatós, mobilozós közlekedési balesetekkel összefüggésben is tartottak előadásokat, amelyek megrázták a diákokat, remélik, hogy hatással lesznek a fiatalokra. Köszöni a közbiztonság fokozódásával kapcsolatos dicséreteket, a gyorshajtók kapcsán kiemelte, hogy a fiatalok próbáltak közösséget építeni, gyorsulási verseny révén, például a Mackó-Kuckó óvodánál. Már vannak olyan motoros rendőrök, amelyek az utcákat járják, mint mondta, fokozottan odafigyelnek majd az ellenőrzésekre. Azt ígérte, hogy minden olyan szakaszra, ahol a sebesség be nem tartása a jellemző, igyekeznek fokozottan figyelni, de van, ahol csak indokolt esetben mérnek. Azt is kiemelte, kéri a képviselőket, ha ilyesmit tapasztalnak a saját körzetükben, akkor azt azonnal jelezzék, így tudnak időben lépni.

Az előterjesztést 15 igennel fogadták el.

 
11:50 - EBÉDSZÜNET
 
11:36 - CsaBi: Marad az eredeti terv? A késés miatt az önkormányzat akár bukhatja a támogatás egy részét

A békéscsabai önkormányzat 2017 óta vesz részt a LIFE Integrált Program HungAiry projektjében, melynek része a közösségi kerékpáros rendszer, a Csabai-Bike (CsaBi). A közgyűlés többször tárgyalt már a beruházásról, legutóbb az év elején, akkor arról döntöttek, hogy kezdésként öt helyett három dokkoló állomást alakítanak ki városszerte. A projektet koordináló Herman Ottó Intézet azonban nem támogatja ezt a döntést, valamint a felügyelő szerv arra figyelmeztetett, hogy amennyiben eltérnek az eredeti tervtől, akkor akár a támogatás összegéből is veszthet a város. Éppen ezért a Városfejlesztési Kft. azt javasolja, hogy maradjon az eredeti terv, amely szerint a vasútállomásnál, a Lencsési lakótelepen a Pietro étteremnél, Jaminában, a Madách utcai iskolánál, a Csaba Center környékén és a sportcsarnok parkolójában legyen ilyen kerékpáros dokkoló állomás.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) jelezte, hogy a városfejlesztési bizottság azt javasolja, a városi sportcsarnoktól a szakképzési centrumhoz hoznák át az egyik dokkolót, míg a Madách utcai iskolait a Munkácsy múzeum és a Csabagyöngye közé telepítenék. Javasolják, hogy egy évnyi működés után vizsgálják meg, van-e lehetőség új dokkoló kialakítására Jaminában. 

Paláncz György (Fidesz-KDNP) a tapasztalatai szerint ezek a rendszerek jól működnek, szükség lesz bevezetési időszakra. Példaként hozta, hogy a parkolóház indulása utáni egy-két évben is csak néhányan parkoltak ott, míg ma már szinte tele van hétköznapokon az ingatlan. Örül annak, hogy a módosító javaslat a városon belül beljebb hoz két dokkolót, hiszen az új helyszín frekventáltabb helyen van. Ha lesz lehetőség, újabb pontokat lehet kialakítani, igény szerint. 

 

 

Sódar Anita, a projektet lebonyolító Városfejlesztési kft. ügyvezetője arra hívta fel a képviselők figyelmét, hogy központi szerepet kapott a dokkolók frekventált, jól megközelíthető helyének kiválasztása, illetve az, hogy megoldott legyen az áramszolgáltatás és minél kevesebbet kelljen bontani a környéken. A tervezési díj is elszámolható a projektben, ez azért is fontos, mert a módosítás az irányítóhatóság szerint veszélyezteti a projektet, az elmúlt két évben, a tervezés során beszereztek minden engedélyt a helyszínekre. Ha módosítják a helyszíneket, akkor a tervezési költséget már nem lehet újra elszámolni. Megjegyezte azt is, hogy 2022 év végéig teljesen ki kell építeni a dokkolókat, a kivitelezőt ki kell választani, meg kell rendelni a kerékpárokat, legfeljebb csak féléves határidő hosszabbításra van lehetőség, az új engedélyezési és kivitelezési tervek beszerzésére már így sem lesz lehetőség. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint maradjanak az eredeti helyszínek, később pedig a bővítésről tárgyalnak még. 

Horváth László (Fidesz-KDNP) javasolta a helyszín módosításokat, amelyeket továbbra is fenntart.

Sódar Anita szerint a határidőt tartani kellene, máskülönben az egész projektet át kell ütemezni, de az irányítóhatóság sem fogadja majd el a  jelentős módosításokat. 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) úgy vélte, hogy az eredeti döntés jó volt, de azóta erősödött a Munkácsy-negyed potenciálja, emiatt indokolt lenne, ha oda is építenének egy dokkolót.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) arra kérdezett rá, hogy egy-egy állomásnak mi a kivitelezési ára. Sódar Anita erre úgy válaszolt, hogy 100-105 millió forintból valósítható meg a projekt (a támogatás összegét euróban kapják meg, az árfolyam pedig folyamatosan ingadozik – a szerk.), de azt is hozzátette, hogy csak az infrastruktúra kiépítése mintegy 25 millió forintba kerül, ehhez jön még a dokkolók kiépítése és a kerékpárok beszerzése.

A bizottság módosító javaslatát 4 igen, 3 nem, 9 tartózkodás mellett nem fogadták el, míg az eredeti határozati javaslatot 12 igen, 1 nem, 3 tartózkodás ellenében jóvá hagyta a testület.

 

Galéria

 

10:50 - Kiderült, mit terveznek a CsabaParkban

Az év eleje óta a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. üzemelteti a CsabaParkot, nem pedig a vagyonkezelő zrt. A korábbi közgyűlésen Dancsó Tibor DK-s képviselő többször hiányolta az üzleti tervet, amely végül a májusi ülésre készült el. A 90 oldalas dokumentum körbejárja, milyen fejlesztések történtek eddig a parkban, illetve melyek vannak még hátra, emellett a rövid, közép és hosszú távokat is taglalja, ahogyan a működési feltételeket, az egyes létesítmények hasznosíthatóságát, turisztikai kínálatát, az azokban rejlő lehetőségeket is. 

Az üzleti terv kitér rá, hogy az évek óta működő komplexumot egészként kell kezelni, ugyanakkor markánsan nem lehet elválasztani a feladatokat, hiszen vannak olyan üzemeltetési, karbantartási teendők, amelyeket más önkormányzati cég végez el. Stratégiai célként tűzték ki a fenntartható működtetést az egyedi vonzerők kihasználásával, valamint széleskörű szolgáltatások nyújtásával, versenyképes termékek kialakításával, hatékony marketinggel. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) örömét fejezte ki amiatt, hogy ennyire részletes anyag készült el a CsabaParkról, ugyanakkor azt kérdezte, hogy milyen többtízmilliós tételt kellett kifizetni a hiányosságok kapcsán, ezek veszélyeztették volna-e a működést? Ha az étlap változásnak voltak pozitív változásai, ezt lehetne-e számszerűsíteni? Az étteremből történő kiszállítással kapcsolatban milyen tendencia mutatkozik? A sportcélú burkolat lerakásával kapcsolatban a nagy rendezvénycsarnokban történt-e előrelépés? A veszteség csökkentése milyen terv van? 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) is dicsérte az anyagot, megjegyezte: szép a működési terv, a piacelemzés, az ötletek, látszik, hogy hozzáértő kezekben van a park, már csak egy feladat van, a veszteségességi szint csökkentése. Az első két év véleménye szerint próba lesz, de azt kérte a társaság vezetésétől, hogy ne engedjen a színvonalból. 

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint ez a park egyelőre csak a békéscsabaiakat szolgálja, nem a gazdag turistákat, szerinte a komfort érzetet növelné, ha a leírtak alapján minden működne, például a vizesblokk.

 

 

Dancsó Tibor (DK) több hiányosságra hívta fel a figyelmet, garanciát kért arra, hogy ezek ne történjenek meg újra és a jó gazda gondosságát is számon kérte. Ezen felül jutalék beépítését kérte a vezetőség bérébe, hogy “legyen kés szegezve a torkukhoz”. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szintén üdvözölte az előterjesztést, ugyanakkor azt kérdezte, hogy mitől lesz turisztikai értelemben értelmezhető a gasztroudvar a parkban? Hogyan lép szintet a komplexum? Terveznek-e olyan beruházást a csarnokban, amely zenei produkciók megtartására alkalmassá teheti a rendezvénycsarnokot, illetve a tószínpad mikor csatlakozhat a városi, kulturális rendezvény terei közé?

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy hosszú és bonyolult átadás-átvételen vannak túl, amely sikeresen zárult. Fülöp Csabán azt válaszolta, hogy a karbantartási, pótlási kötelezettségek működésben nem akadályozták a parkot, de a hatékonyságot növelte az üzemeltetés szempontjából. Az adagszám és a menü átalakítását pozitívan fogadták a vásárlók, ahogyan a kiszállítást is, amely összesen 10-15 százalékos növekedést eredményezett, folyamatban van a Wolttal az üzletkötés, így tovább növekedhet a volumen. A sportszintű hasznosítást vizsgálták, különböző árajánlatokat is bekértek, de önerőből idén ezt nem tudják megvalósítani, így vizsgálják a pályázati lehetőségeket, az akusztikával összefüggésben is. 2022-ben veszteséggel terveznek, de ennek volumene még így is alacsonyabb, mint az előző években, így azon dolgoznak, hogy ezt leküzdjék; az ügyvezető meglátása szerint minimum 4-5 év alatt érhetik el a nullszaldót. A vizesblokkok nyitvatartását a biztonsági szolgálat kezeli, amelyet szúrópróbaszerűen ellenőriznek, ha ezek nincsenek nyitva, megteszik a szükséges lépéseket, emellett további fejlesztésként pelenkázó beszerzését is tervezik. Hangsúlyozta, hogy a CsabaPark a város egyik legkomplexebb projektje, a profitorientált és a nonprofit szféra határán helyezkedik el, nem minden elemet lehet fizetőssé tenni, ugyanakkor további fejlesztéseket is megvalósítanának újabb játszóelemek létrehozásával. Nem elég az, hogy évente egy kolbászfesztivált rendezzenek, újabb nagyrendezvények kellenek, az ezekkel kapcsolatos pályázatok folyamatban vannak. A tószínpadon egyelőre esküvők, kisebb rendezvények megtartására van igény.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az elmúlt években állami és európai uniós pénzzel olyan helyszínt teremtettek, amely korábban erdő volt. Megtelt élettel a terület, amelyet pihenőparkként használhatnak a lakosok. Örül annak, hogy a Városfejlesztési Kft. átvette az üzemeltetést, véleménye szerint felgyorsultak az események, amely hónapról-hónapra látszódik. Tovább folytatódnak a fejlesztések, a gasztroturizmusra a csabai kolbász révén lehet építkezni. Egyre több olyan rendezvénynek ad helyet a Csabapark, amelyek a világjárvány miatt háttérbe szorultak: céges események, lakodalmak és tavaly a kolbászfesztivált is ott tartották meg. Kiemelte: jó az irány, a mostani vezetés arra törekszik, hogy ez nyereséggel párosuljon. 

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) türelemre intette a képviselőket a Csabapark kapcsán, hosszú folyamat a park létesítése, a mai napig folytatódnak a beruházások. Azzal a kérdéssel fordult Sódar Anitához, hogy a tószínpadnál terveznek-e hangfogókat kihelyezni a közvetlen hangos rendezvények miatt.

Dancsó Tibor (DK) arról beszélt, hogy közös érdek, hogy az emberek szeressenek a Csabaparkba menni. Véleménye szerint a park éttermét jobban be kellene vinni a köztudatba. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) hosszú időszaknak érzi a 4-5 éves nullszaldó elérését, de ahol bevételt termelnek, ott legyen meg a nullszaldó. Továbbá érzékeli, hogy egyre többen járnak ki a Csaba Parkba szabadidős tevékenység miatt. Fontos lépésnek tartotta, hogy a városgazdálkodás átvette a terület rendbetételét. Figyelni kell arra, hogy kell-e több hulladékgyűjtő edényt kihelyezni, milyen további igények merülnek fel a terület rendbetételét tekintve. Többen használják a futófolyosót, de illetételenek is: többen kutyátsétáltatnak, kerékpároznak. 

Dancsó Tibor (DK) arra kíváncsi, hogy szabad-e a Csaba Parkba kutyát bevinni, amennyiben igen, úgy hova és milyen körülmények között.

 

 

Sódar Anita ügyvezető elmondta: azon dolgoznak, hogy minél hamarabb ki tudják hozni a Csaba Parkot nullásra és csökkentsék a veszteséget. Érzékelhető a bevételek növekedése, céljuk, hogy minél költséghatékonyabb működést biztosítsanak és a következő években is be tudják mutatni a javulást. A tószinpadra koncerteket, zenés esteket még nem terveznek, mert nem alkalmas rá a létesítmény, de valóban hangszigetelő falra lesz szükség majd a jövőben. Jelentős mennyiségű hirdetést adtak fel a legnépszerűbb közösségi oldalra és a következő hónapokban is promótálják a rendezvényhelyszíneket, az éttermet és az eseményeket. Az étterem nyitvatartását is vizsgálták, jelenleg 16 óráig tartanak nyitva hétköznaponként, de hétvégén a rengeteg esemény miatt nem tartanak nyitva. A kutyafuttatót megépítették, amelyre büszke, hiszen rengeteg pozitív visszajelzést kapnak, ezt tervezik bővíteni a jövőben. A kutyákat a sétányokra beengedik, de a gyermekek miatt játszóterek területéről kitiltották őket, ezeket táblák is jelzik. 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) kérdezi, hogy igény van-e arra, hogy a kutyafuttatót bővítsék.

Sódar Anita válaszában elmondta: erdészeti engedély szükséges a kutyafuttató bővítéséhez, amely hosszú folyamat. Vizsgálják a lehetőségeket a jövőre nézve.

15 igen, 1 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést.

 

 

10:49 - Beszámol a vagyonkezelő

A Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. mint száz százalékban önkormányzati tulajdonú társaság évente számol be a képviselőknek előző évi tevékenységéről. A jelenleg hat társaságot (Árpád fürdő, a Békéscsabai Városfejlesztési, Városgazdálkodási Hulladékgazdálkodási és Energia ESCO Kft, valamint az évek óta végelszámolás alatt álló Békés Megyei Temetkezési Kft.) tömörítő törzsház 2 milliárd 309 millió forint mérleg főösszeggel, 739 millió forint saját tőkével és 841 millió forint veszteséggel zárta a 2021-es évet.

14 igennel fogadták el az előterjesztést.

 
 
10:31 - Beszámol a Csaba Belvárosi Parkolóház

A Csaba Belvárosi Parkolóház Kft. taggyűlésén tárgyalta a 2021. évi egyszerűsített mérleg-beszámolót, amelyet a közgyűlésnek kell elfogadnia, miután a Kft. 50 százalékban az önkormányzat tulajdonrésze. Az előterjesztésben olvasható, hogy az árbevétel alakulása a korábbi évekhez képest növekedett, a kapacitáskihasználtság javult, de továbbra is messze van  attól, hogy a bevételek fedezzék a kiadásokat. Utóbbi csökkentése tovább már nem lehetséges, mert az veszélyeztetné a biztonságos és minőségi szolgáltatást – írják az előterjesztésben. Összességében a Kft. a 2021-es esztendőt 13,7 millió forint veszteséggel zárta.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) emlékeztetett, hogy járványügyi-veszélyhelyzeti jogrend van életben május 31-ig. Volt olyan időszak, amikor ingyenes volt a közterületi parkolási díj, így korlátozott volt a Kft. bevételszerzési lehetősége.

Dancsó Tibor (DK) azt kérdezte, hogy a társaságnak milyen bevételnövelő elképzelése van. 

Simon Lajos ügyvezető elmondta: a bevételek növelése érdekében többletszolgáltatás nyújtásában gondolkodnak, amelyről zajlik a vizsgálat. A szociális kiszolgálás nehéz lesz, esetleg keréknyomás vizsgálat, gumiszervízzel tudnának bővíteni. A bérletes kihasználtság lefedi a terület 80 százalékát. A garázsszolgáltatás nem fedezi a parkolóház üzemeltetését, a készpénzes parkolás lenne jó számukra, de a közterületi alacsony parkolási díjjal nem tudnak versenyezni.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a cég két módon indulhat el a kiegyensúlyozott gazdálkodás irányába: a bevételek növelésével és a kiadások csökkentésével úgy, hogy a szolgáltatás minősége ne romoljon. Véleménye szerint az objektum tetején napelemek elhelyezésével lehetne csökkenteni a villamosenergia költségeket.

 

Közgyűlés 2022.05.26.-án. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

Dancsó Tibor (DK) szerint a belvárosi parkolóház még sosem volt nyereséges, ezt a tulajdonos 2012 óta tűri. Üdvözölte, hogy most először próbálnak változtatni ezen, de reméli, hogy ennek eredménye is lesz.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, hogy a belvárosban annak ellenére lehetetlen parkolni, hogy ott a parkolóház, el kellene gondolkodni ezen, hiszen az épületben vannak szabad helyek.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) Nagy Ferenc alpolgármestertől kért tájékoztatást a társaság működéséről és a tulajdonosi joggyakorlásról. Szerinte az elmúlt években is igyekezett a cég a rendelkezésre álló eszközök alapján eredményes gazdálkodást folytatni, nem most “ébredt fel”.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) szerint a tavalyi veszteség egyedi okokra vezethető vissza, a korábbi veszteség is inkább a drága beruházás és a kamatok miatt volt. Hétköznap a parkolóház viszonylag népszerű, sok a bérletes, a közterületi parkolás is olcsóbb, Békéscsabán nemcsak megyei jogú városi szinten, hanem a megyében is alacsony a parkolás díja. A kihasználtság miatt a koronavírus-járvány előtti évben 0 közeli volt a veszteség. Megjegyezte, lehetne még mit tenni, de a fő megoldást az jelentené, ha a közterületi parkolási árak emelkednének vagy ha az ügyfelek éreznék azt, hogy a parkolóház többletszolgáltatást nyújt azzal, hogy fedett helyet biztosít az autók számára. 

15 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

 

10:19 - Beszámol a Békéscsabai Médiacentrum

A képviselők a Békéscsabai Médiacentrum Kft. 2021-es évi beszámolóját is kézhez kapták. A cég online felületen, televíziós műsorkészítés terén és nyomtatott sajtóban végzett előző évi munkája mintegy 9,5 millió profittal zárult. A 2021-es eredményt az előterjesztő eredménytartalékba javasolja helyezni. A dokumentumból kiderül az is, hogy a társaság likviditási helyzete és eredményessége a 2020-as évhez viszonyítva javult. A grémium elfogadta a beszámolót és azt is, hogy a társaság 2022. évi beszámolójának könyvvizsgálatával Kátai-Krizsán Katalint bízza meg. 

Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy a Médiacentrum három orgánuma (a behir, a 7.Tv és a Csabai Mérleg) a kultúra, a sport, az ifjúság és sok egyéb más területen partner a helyi történésekkel kapcsolatban és az az összes rendezvényről hírt adnak. Megköszönte Diós Zsolt ügyvezető és a cég munkatársainak tevékenységét. Kitért arra is, hogy a Médiacentrumban tárgyalják kéthetente a Munkácsy negyed marketing és kommunikációs metódusát.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint a cégnek a város reklám tevékenységében kellene előrelépni. Arra kellene használni a Kft.-t, hogy a város hirdetéseit tudja optimalizálni, szétosztani. Úgy hallotta, hogy Diós Zsolt ügyvezető lemondott.

Szarvas Péter elmondta, hogy Diós Zsolt ügyvezető 4-5 nappal ezelőtt írásban jelezte neki, hogy 2022. június 30-ával a munkaszerződését szeretné megszüntetni. A következő közgyűlésre terjesztik be ezt a kérdéskört. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint a Médiacentrum munkássága fontos, hiszen a Kft.  jelentősen ott van a város életében, minden eseményről kielégítően számol be és a be is harangozza a rendezvényeket. Emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány idején, szinte minden zártkapus mérkőzést élőben közvetítettek. Kérdést tett fel a Csabai Mérleg reklámbevételével kapcsolatban, amely 12 millió forinttal csökkent, de az “egyéb médiatevékenység” 50 millió forinttal nőtt, arra kíváncsi ezek miből adódnak. Továbbá érdeklődött, hogy milyen előrelépések, tervek vannak a közösségi felületeken való reklámokra. Kiemelte: gratulál a cégnek, hiszen tavaly érte el működése óta a legmagasabb árbevételét. 

 

 

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint a cég létrehozása jó döntése volt, sokan nem értettek ezzel egyet, de szemmel láthatóan beérett a Kft. A cég azon túl, hogy a város pörgő kulturális és sport életét közvetítik a lakosság felé kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a város szerepeljen a különböző országos médiákban. Kiemelte: nincs más olyan város, ahol ilyen alacsony finanszírozással működik önkormányzati médiacég, de ez megmutatja a Békéscsabai Médiacentrum Kft. erejét.

Diós Zsolt ügyvezető megköszönte a dicsérő szavakat. A tavalyi év rendkívül pozitív volt a a Médiacentrum életében. Két területen realizáltak bevétel emelkedést. Egyrészt az MTVA részére készített közvetítések, beszámolók, tudósítások növekedése, másrészt kormányzati kommunikációs céggel kötött szerződés, amely majdnem duplája a tervezett bevételnek. A Csabai Mérleg reklámbevételével kapcsolatban elmondta, hogy kevesebb a befektető, a világjárvány érintette a reklámpiacot is. A cégek felfedezték a legnagyobb közösségi felületen való hirdetést, amellyel direktben érik el a kívánt célcsoportot. Miklós Attila kérdésére elmondta: kapott egy ajánlatot, amely új kihívást jelent számára, ezért kérte munkaviszonya megszüntetését.   

 
 
10:15 - Beszámol a Csaba Ügyeleti Kft.

A Csaba Ügyelet Kft. előző évi beszámolójából kiderül, hogy a 2021-es évet is a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó veszélyhelyzeti intézkedések határozták meg. Tavaly az összforgalom a felnőtt ügyeleten 3107, a gyermek ügyeleten 3801, együttesen 6188 fő volt, ebből 4703 személyes megjelenés, 350 kihívás, 1135 tanácsadás volt. A két ügyelet együttes forgalma átlagosan napi 17 beteg ellátását jelenti, de a betegellátások időbeli eloszlása egyenletlen: hétvégén és ünnepnapokon magasabb volt az esetszám. A Kft. ügyvezetője részletezte, hogy 2021-ben a megnövelt NEAK-finanszírozással és az önkormányzatok előző évivel megegyező támogatásával fenntartotta a stabil gazdálkodást és a biztonságos működést, valamint eleget tett a járványügyi vészhelyzetből származó többletfeladatoknak. A 2021-es évet egyensúly körüli eredménnyel, minimális veszteséggel zárták. A Csaba Ügyeleti Kft. tavalyi költségei a tervezettnek megfelelően alakultak, július elsejétől lehetőségük nyílt az ügyeleti díjak 20 %-os növelésére.

A beszámolóban olvasható az idei évvel kapcsolatban, hogy a 2022-es év tervezését számos bizonytalansági tényező nehezíti. Nem látható előre a járványügyi helyzet alakulása, a közelben zajló háborús események hatása, az infláció mértéke, valamint az ügyelet jövőjét érintő központi elképzelések. A pénzügyi tervet a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján készítették, ez alapján megállapítható, hogy 2022-ben 3 jelentős veszteség várható, amely átmenetileg kompenzálható az eredménytartalékkal, de a további pénzügyi egyensúly fenntartásához forrásbővítésre lesz szükség.

Dancsó Tibor (DK) ismertette, hogy bizottsági ülésen elhangzott, hogy nagy az infláció és emiatt felmerül egy előzetes kalkuláció a költségvetés készítéséhez, kft. működéséhez készítene a kft., hogy lehessen látni, hogyan kell számolni a pénzügyi helyzettel.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) elmondása alapján Kevés lesz az az összeg, amit betervezett a közgyűlés a Kft. működésére. Fontos, hogy kiegyensúlyozottan működjön az orvosi ellátás a városban. Várják az igazgató javaslatát.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint látszik, hogy 2022-ben 8 millió forinttal több veszteséggel kalkulálnak, amely a tartalékból még finanszírozható, de a jövőben érdemes a Kft. forrásának támogatása.

Gregor László (Hajrá Békéscsaba) a Csaba Ügyelet Kft.  tavalyi évét a covid határozta meg, köszöni az orvosoknak a munkát és kéri a beszámoló elfogadását.

 

 

 
10:11 -  Értékesíti bükkösdi ingatlanát az önkormányzat

A békéscsabai önkormányzat egy üdülővel rendelkezik Baranya megyében, a szentlőrinci járásban található Bükkösdön, amelyet tavasztól őszig bérbe ad. Az ingatlan üzemeltetése, karbantartása jelentősen meghaladja a bevételeket: 2019-ben ugyan még nem, de 2020-ban és 2021-ben az alacsony kihasználtság miatt az üdülő veszteségessé vált. Az ingatlan erősen leromlott állapota, adottságai miatt szinte kizárólag csak diákok látogatják egy-egy osztálykirándulás alkalmával, de az utóbbi időszakban ez a vendégkör is elmaradt. Az üdülő közvetlen környezetében  található egy sportcentrum, amely Bükkösd önkormányzatáé és amely megvásárolná az ingatlant, mert a terveik között szerepel a sportkomplexum szálláshellyel való bővítése. Az előterjesztés szerint az üdülőt nettó 6,5 millió forint értékben értékesítheti a város azzal a feltétellel, hogy a község önkormányzata minden évben júniusban előre egyeztetett időpontban 2 hét időtartamra ingatlan használatot biztosít a békéscsabai önkormányzati intézmények dolgozóinak és a diákoknak. 

A képviselők 14 igennel fogadták el az előterjesztést. 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy nem az alacsony kihasználtság, hanem az intézmény fenntartása miatt időszerű az üdülő eladása, amely mintegy 2 millió forintba került évente.

 

9:51 - Új utcanévtáblák jöhetnek a megyeszékhelyen

Bár a közterületek elnevezéséről szóló önkormányzati rendelet régóta hatályban van, így is maradtak még benne jogértelmezési problémák. Időközben különböző javaslatok is születtek, köztük az, hogy emléktábla közterületi elhelyezésével kapcsolatos kérelem csak akkor legyen benyújtható, ha a kérelmező beszerzett minden szükséges engedélyt, emellett felmerült annak az ötlete is, hogy minél több ismertető táblát helyezzen el közterületeken a turisták tájékoztatása érdekében. Az egyszerűség kedvéért ezúttal új rendeletet alkotnának, ezzel ki lehetne szűrni az ellentmondásokat.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) a kulturális bizottság elnökeként üdvözli a rendelet megalkotását, mint mondta, követhetetlen volt már az utcanévváltoztatási rendszer a városban.

Varga Tamás (független) szerint a rendelettervezet azon túl, hogy kezeli a jogértelmezési problémákat, fontos újítást tartalmaz, a névtáblákat, amelyeken a Békéscsabához szorosan kötőtő családok, személyek megjelenjenek. Hozzátette: 70 személyről van szó, az értéktár bizottság megkezdi a feltérképezést, ezen felül pedig az emléktáblák engedélyezése visszakerül közgyűlési hatáskörbe.

Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) arról kérdezett, hogy a QR-kód-os rendszer miért nincs megjelölve az anyagban, mert ez a mód segítheti az ismeretátadást, és ha van modernebb, akkor miért nem volt feltüntetve az anyagban.

Varga Tamás (független) erre úgy válaszolt, hogy a következő anyagban lesz majd feltüntetve. Mivel lesz olyan névtábla, amely 2-3 méter magasan lesz, nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb módszer.

 

 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint több képviselőnek olyan a választókerülete, ahol sok a külterület, dűlő, ezeknek helyrajzi számai vannak csak. Sok az olyan település van Magyarországon, ahol a dűlők is el vannak nevezve, kezdeményezte, hogy Békéscsabán is tegyenek így, a könnyebb tájékozódás érdekében.

Dancsó Tibor (DK) szerint a legnagyobb probléma, hogy nem lehet könnyen tájékozódni; saját példát hozva arra mutatott rá, hogy a változtatásról a nagy cégeket is értesíteni kellene, ahogyan az összes érintett társaságot és lakost is.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) hasonló problémákról számolt be, több utcánál nem egységes az elnevezés, a helyesírás.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) a QR-kódról azt mondta, fontos lenne, hogy grafikai elemekkel beazonosítható legyen egy-egy tábla, de ennél vannak újabb módszerek, ne szorítsák sarokba magukat.

Bacsa Vendel jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy többször módosították már a rendeletet, voltak vele gondok, különböző javaslatok lettek megfoglamazva e tárgyban. Az előkészítés rendkívül alapos volt, bevontak több osztályt, koherens, minden területet szabályozó rendeletet alkothat meg a közgyűlés. Azt a módosítást, amely szerint egy-egy családról is lehetne utcát elnevezni, azért nem támogatja, mert lehet, hogy van a családban egy-egy személy, aki sokat tett a városért, de lehetnek köztük feketebárányok is. Azt sem támogatja, hogy az értéktárbizottság kezdeményezője legyen az utcanévváltoztatásnak, mert véleményezőként vesznek részt a folyamatban, természetes személyként is lehetnek kezdeményezők.

 

 

9:10 - Napirend előtt: merre tart Békéscsaba?

Dancsó Tibor (DK) a gyermekjóléti és gyermekvédelmi előterjesztés kapcsán előzetesen arra mutatott rá, hogy a 18 éven aluli gyermekek és fiatalok létszáma az utóbbi több, mint 10 évben folyamatosan csökken – 1200 fővel kevesebb a fiatal, mint 2010-ben. A képviselő szerint ez azért van, mert évek óta épp azok a fiatalok hagyják el a várost, akik nem itt vernek gyökeret, hanem a fővárosban vagy a Dunántúlon. „Az előttünk álló legnagyobb kihívás nem az, hogy lesz-e új sportcsarnok, az Előre pályán lelátó, új reptér, hanem az, hogy lesz-e stabil orvosi ellátás, magas színvonalú bölcsődék, óvodák, stabil munkahelyek” – fogalmazott. Úgy véli, hogy ez egy értékrendválasztás, a további munka tétje, képesek-e megállítani a népességfogyást. Ezért kérte a pénzügyi, kulturális és népjóléti bizottság elnökét, hogy tekintsék át a bizottságokban a háziorvosok megtartására vonatkozó támogatási rendszert, de azt is példaként hozta, hogy az óvodai nevelők fizetésével is lenne még mit tenni. A városfejlesztési bizottság vezetőjét arra kérte, hogy dolgozzanak ki programot az utcai szemetelés és a cigarettacsikkek eldobálása ellen. Zárásul hozzátette. ha azt szeretnék, hogy a turistákat rendezett környezet fogadja a Munkácsy-negyedben, akkor azért tenni kell.

 

 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint a pénzügyi bizottság nem programkidolgozással dedikált bizottság, inkább a további kidolgozásban lehet feladata, amelyben szívesen részt vállalnának. A DK-s képviselő ezzel egyetértett, de megjegyezte, mindenhez pénz kell.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint az elhangzott felvetések évtizedek problémáit foglalják össze, ezért van a kormánynak olyan családpolitikája, amely a születéseket ösztönzi. A 2002-ben megígért autópálya most teljesül, amely ipart, tőkebefektetéseket vonz. Az alpolgármester fontosnak tartja, hogy ebben az ügyben történjen előrelépés. A város soha nem látott fejlődésben van, 4 százalékon áll a munkanélküliség, de a problémamegoldás nem megy egyik pillanatra a másikra, a város a fejlesztésekkel így is jó irányba halad – zárta sorait.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) szerint Dancsó Tibor következtetései nem helyesek. Mint mondta, tisztában vannak a problémákkal, amelyek évek óta elsődlegesek a hivatalos dokumentumokban. A fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy az itt élők minél elégedettebbek legyenek és minél többen maradjanak vagy telepedjenek le Békéscsabán. Hozzátette: évek óta tartó hazai és európai tendencia, hogy sokan vándorolnak el a kisebb településekről a nagyobbakba; a problémafelvetést jogosnak tartja, a kritikát csak félig, mert úgy véli, hogy az elmúlt években is sokat tettek a lakosságcsökkenés megállításáért.

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) azt ígérte, hogy a városfejlesztési bizottsággal megvizsgálják a kérdést, de szemléletformálásra lenne szükség, amely évekig tarthat.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) nem érzi egyedinek a gondot, néhány éve, amikor Németországban vizsgálták a szakképzést, új, érdekes dolgot láttak, de nem volt gyermek az iskolában, mert elfogytak. Kíváncsi lenne azokra az adatokra, amelyek a városból elvándorlók adatait mutatják vagy például az óvodai dolgozók helyzetét elemzik.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint van hova fejlődni, a gazdaságfejlesztési lépések, mint például a reptér fejlesztés is felfelé húzhatják a béreket. A közgyűlés feladata a lehetőségek megragadása, a problémákkal foglalkozni kell, a bizottságok azért vannak, hogy megoldást találjanak. Elmondása alapján szemléletformálással lehet előrelépni a szemetelés ellen. Kitért arra is, hogy az óvodákban lévő keresetet nem a városvezetés határozza meg, de a csoportokat és létszámukat igen. Elkeserítőnek tarta, hogy Békéscsabán tavaly december végén a statisztika alapján 57 ezer lakos volt a városban. Hozzátette: mindenkinek van ismerőse, aki a megyeszékhelyre van bejelentve, de már régen nem Magyarországon dolgozik.

Varga Tamás (független) arról beszélt, hogy az adott osztály monitorozza az óvodák működését és elmondható, hogy a 8 óvoda 18 telephelyének működése biztonságos, készült korfa a pedagógusokról. A szülők elégedettek a rendszerrel és még nagyobb városokból jönnek megnézni miért működik jól egy-egy békéscsabai óvoda. Kitért arra is, hogy nincs óvó-pedagógushiány, de helyettesítések gyermekszületés miatt vannak. Kitért arra, hogy figyelik a folyamatokat. Lakhatási problémában is tudnak segíteni az óvónőknek és a Békéscsaba hazavár! program is lehetőséget ad.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) fontosnak tartja, hogy legyen visszacsatolás arról, hogy hányan jönnek vissza a városba. Emlékeztetett arra, hogy korábban a közgyűlésen volt már szó egy karrierkövetési rendszerről. Arra kíváncsi, hogy téma lehet-e a rendszer bevezetése a közeljövőben. 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a városélet vizsgálatában van egy újszerű rendszer, a boldogsági-index, amely nem csak kulturális és szociális, hanem gazdasági tényezőkből is áll. A mérések alapján nem azokban a városokban boldogabbak az emberek, ahol magas a gazdasági teljesítmény, hanem ahol a kulturális tradíciók képesek életben maradni, ahol sok és erős közösség működik. Ezek a települések tudják megtartani a lakosságot, véleménye szerint érdemes a közösség építésre hangsúlyt fektetni. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint van bőven tennivaló a jövőben, elmondása alapján az önkormányzat nehezen tudja kiheverni a 2002-2010 közötti nehéz nyolc évet,  amikor a városban nagyon kevés jó dolog történt. Akkor a kormány magára hagyta a lakosokat, az üzemek leépültek, az önkormányzat számára kevés forrás állt rendelkezésre. 2022-ben ott tart a város, hogy virágzó és gazdaságilag erős Békéscsaba elérése a cél, amely folyamat elkezdődött. Minden fejlesztés azt szolgálja, hogy a megyeszékhely erősödjön és itt érdemes legyen maradni, visszatérni. Az önkormányzat ezt támogatja, például lakástámogatással, az elmúlt héten kérésre megoldották az egyik helyi iskola biológia, kémia szakos tanárárának lakáskérdését. A Békéscsaba hazavár! program az elmúlt 6 évben több, mint 100-an tértek vissza több szakterületen. Az oktatási, egészségügyi szektor szakember hiányára oda kell figyelni, a korfák azt mutatják, hogy a szektor munkavállalói állománya az idősödés felé halad. Bármennyi pénzt fordítanak a hazavonzásra, attól még hiány lehet bizonyos szektorokban. A Lencsésin az elmúlt egy évben három háziorvos hunyt el, pótlásukról gondoskodnia kell a városvezetésnek. A polgármester elmondása alapján az elmúlt három évben megnőtt a Békéscsabán született gyermekek száma, az infrastruktúrát időben, közös döntéssel hozzá igazították, növelték a bölcsődei férőhelyeket. Igény szerint az óvodák további 100-200 gyermek fogadására is átállíthatóak. Érzékeli, hogy van visszaköltözés a városba, egyre többen élnek életvitelszerűen Békéscsabán. A munkanélküliség 4-4,5 százalék közé tehető, amely kevesebb lehetett volna, ha nincs világjárvány. A gazdasági erő növelése is fontos, a járvány után hetente kell befektetői érdeklődésre választ adni, tárgyalási kezdeményezést fogadni. Békéscsabát a közlekedési infrastruktúra, a reptérfejlesztés, a vasúti kapcsolatok és az élhető, zöldvárosi tendenciák miatt sokan figyelik, például az angolok vagy a hollandok. Az önkormányzatnak arról is gondoskodnia kell, hogy az ide települő cégek számára tudnak-e megfelelő mennyiségű és minőségi munkaerőt biztosítani. A kerékpárutakkal ezt is elősegítik. A közbiztonság, az oktatási háttér mellett a munkahelyek elérhetősége is szóba kerül a tárgyalások alkalmával. Kiemelte: minden iparterületre el lehet jutni kerékpárral, igény szerint a helyi autóbusz közlekedés is megoldható. Hozzátette: a város fejlődik, egyre vonzóbb képet mutat. Szarvas Péter bízik abban, hogy a következő években ezt statisztikai adatok is alátámasztják majd.

 

 

írta: Papp Ádám, Varga Diána

További programok »

FEL