Közgyűlés: Vita pénzről és fákról az év utolsó képviselő-testületi ülésén

2021. december 14. 09:15 | Varga Diána

Percről percre közvetítettünk a békéscsabai közgyűlésről, olvassa vissza, mi történt az ülésen!

A december 14-én, 9 órakor kezdődött ülésen a képviselők a jövő évi költségvetés első, vázlatos tervéről vitáztak, szóba került a fák védelme, valamint számos projektről, a buszközlekedésről és a CsabaParkról is tárgyaltak. A döntéseket időrendben adjuk közre, a legelső határozatokat a cikk végén, a legutóbbiakat pedig a cikk elején találja.


Ha kíváncsi az eredeti előterjesztésekre, kattintson ide.


 
15:23 - BEJELENTÉSEK

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) érdeklődött a Békéscsabai Városi Sportcsarnok parkettjának kivitelezőjéről. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt, hogy a sportegyesületek jelezték, hogy a padló lakkozása szükséges lesz, az ütemezésről való tájékoztatásra Kozma János vezérigazgatót kérte fel. 

Kozma János a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy sikerült kivitelezőt találniuk a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület segítségével, a munka január 3-tól kezdődik és körül-belül január 22-éig elvégzik azokat. 

Dancsó Tibor (DK) arra kiváncsi, hogy mit foglal magába a felújítást.

Kozma János elmondta, hogy teljes körű felújítás lesz, a kivitelző lecsiszolja a festett részeket és a lakkot, majd több rétegben lefesti és lelakkozza a küzdőteret. 

Horváth László (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet, hogy elkészült a futófolyosó, amely gyakorlatilag nincs még üzembe helyezve. A szakaszt is folyamatosan karban kellene tartani, hiszen pár héttel ezelőtt lehullottak a falavelek, amelyek balesetveszélyessé tették a szakaszt. Továbbá Berzsenyi utca keresztmetszetét ki kellene szélesíteni, balesetveszélyes.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) az Alföldvíz Zrt. helyzetével kapcsolatban arról beszélt, hogy a Nemzeti Vízügyek Zrt. szándéka nem változott, továbbra is szeretné a jelenlegi 28 százalékos tulajdonosi részarányát minimum többségivé változtatni, akár 75 százalékra is. Írásban, hivatalos önkormányzatot megkereső konstrukció még nem érkezett, amint ez meglesz akkor a testülettel ismerteti. 

Paláncz György (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a közmeghallgatáskor szóba jött a teherforgalom a városban, azóta átadták a Fürjesi-elkerülőt. Érdeklődött, hogy kötelezhetőek-e a teherfuvarozók, hogy amennyiben nincs békéscsabai céljuk, akkor ne jöjjenek be a városba, hanem kerüljék el Békéscsabát. Ezzel a feleslegesen átmenő forgalmat küszöbölnék ki, kíváncsi arra, hogy kitilthatóak-e a városból a kamionosok. Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) válaszában elmondta, hogy írásban adnak tájékoztatást a felmerülő kérdésekről. 

 

 
15:16 - A Békéscsabai Médiacentrum Kft. üzletrészének átruházása

Még a novemberi ülésen tárgyalta a grémium a Békéscsabai Médiacentrum Kft. kiválását a Békéscsabai Vagyonkezelő Zrt-ből. A cég közvetlenül az önkormányzat tulajdonába kerül át, a legnagyobb előny az úgynevezett de minimis támogatás igénybevételéből származna, amelyet eddig teljes egészében a vagyonkezelő használt ki.

Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) kíváncsian várja a beszámolót. Emlékeztetett, hogy a de minimis kedvezőbb felhasználása miatt módosították a cég tulajdonosát.

Dancsó Tibor (DK) érdeklődött, hogy melyik osztály gyakorolja a cél felügyeletét. Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) válaszában elmondta, hogy a közgyűlés közvetlenül gyakorolja az irányítást, és még kérdéses, hogy pénzügyi, szakmai felügyeletet a stratégiai, fejlesztési vagy a kulturális osztály gyakorolja-e

A képviselők a napirendi pontot 17 igennel elfogadták.

 
15:14 - MVP piacfejlesztés: pótmunkákra lesz szükség

Úgy tűnik, hogy ki kell egészíteni a Modern Városok Program forrásából finanszírozott térségi vásártér kialakítása projekt mintegy 8,45 milliárd forint keretét. Többletforrásra nem lesz szükség, mivel a költségeket máshonnan csoportosítják át. 

A parkolóház esetében újabb forgalomtechnikai eszközöket kell kivitelezni a nagyobb biztonság érdekében, a parkolóautomaták esetleges későbbi kialakításához védőcsövezést kell kialakítani, a zöld homlokzathoz automata csöpögtetőt kell beszerelni, gondoskodni kell az új szennyvíz csatlakozás kivitelezéséről, elválasztószigetekre is szükség lesz a parkolás kialakításához, a tetőszinten pedig mellvédkorlátot kell építeni. 

A pavilonsor esetében is szükség van néhány változtatásra, így napelemrendszer telepítésére, zsírfogót kell kiépíteni, utóbbira a vásárcsarnokban is szükség lesz.

A képviselők a napirendi pontot 15 igennel elfogadták.

 
14:30 - A CsabaPark üzemeltetése a Városfejlesztési Kft.-hez kerül

A közgyűlés júniusi döntésével a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. veszi át jövő év elejétől a CsabaPark működtetését. Az elmúlt időszakban el kellett végezni a feladat ellátásával kapcsolatban felmerülő jogi, vagyoni és egyéb pénzügyi jellegű döntésekhez szükséges szakmai előkészítő munkát, ki kellett dolgozni azt a koncepciót, amely rögzíti az üzletág struktúráját, a feladatokat, az együttműködések rendjét. A decemberi ülésre készült el az üzleti koncepció és terv. 

A dokumentum szerint a CsabaPark működtetésével kapcsolatos feladatellátás során a meglévő erőforrások hatékony felhasználására, valamint a különböző feladatok ellátása közötti együttműködés, szervezeti és szervezési módszerekben rejlő hatékonyság javítására kell a hangsúlyt fektetni. Átszervezik a menedzsmentet, amelyben ezentúl a Városfejlesztési Kft. asszisztenseinek, rendezvényszervezőinek munkája is beletartozik majd, emellett az étterem, a húsüzem és a boltok csoportvezetői szintet kapnak, hogy minden szintnek meglegyenek a felelősei.

Ezen felül a Trófea fogadóépület és irodaházat az önkormányzat a cégnek adja üzemeltetésre.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) emlékeztetett, hogy 4,5 milliárd forintot költött el az önkormányzat arra a területre, amely városi szabadidőparkként van használva. Az anyagban nem kap róla tájékoztatást, hogy mi lenne a jövőben a terület sorsa. 

Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) kiegészítő javaslatot tett, hogy készüljön egy részletes üzleti terv. Az anyagot végignézve látott utalásokat arra, hogy profit centerek lesznek kialakítva, amely azt jelenti, hogy a teljesítmény külön lesz mérve. Legfontosabb célokat számokkal látva, bevételekkel, kiadásokkal számolva. Versenyszférában kellene megmérni a parkot, vannak-e olyan gyakorlatok, amelyeket adaptálni lehet. 

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) érdeklődött, hogy a CsabaPark Körte sori bejáratánál kilátásban van-e a parkolóhely bővítése.

Dancsó Tibor (DK) véleménye szerint alapvető dolgok nincsenek leírva az előterjesztésben. A CsabaPark 4. üteme azért készült, hogy bevételt termeljen, erről sincs szó a látott anyagban. Várja, hogy valódi üzleti terv elkészüljön és mutassák be, hogy hogyan működtethető a Park úgy, hogy profitot termeljen.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért ) arra hívta fel a figyelmet, hogy ahogyan az a bizottsági ülésen is elhangzott, ez a dokumentum most inkább csak egy koncepció, amely része lehet egy üzleti tervnek, de 2022 márciusára elkészül a valós terv, akkor már a társaság működteti a létesítményt. Üdvözlendőnek nevezte, hogy készült egy ilyen részletezettségű dokumentum, mert korábban erre nem volt példa. Támogatta egy versenytárs-koncepció kidolgozását, amelyben kimuatható, hogy a park hogyan kívánja magát pozicionálni, valamint úgy látja, hogy kitörési pont lehet továbbá a rendezvénycsarnok sport célú kiadása, esetleg átalakítása.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Városfejlesztési Kft. veszi át a terület üzemeltetését, ezzel magasabb lehet a park gondozottságának színvonala, eredeményesebb, komfortosabb, jobb szolgáltatási színvonalon működhet. Ugyanakkor csodálkozott rajta, hogy a park miért kívánja a Gyulai TDM-el felvenni a kapcsolatot, amikor Békéscsabának saját turisztikai egyesülete van, valamint a Gyula-Békéscsaba turisztikai desztináció is közösen tevékenykedik. Ezért javasolta, hogy a helyi szervezettel vegye fel a kapcsolatot a CsabaPark vezetése, hiszen a közös tervezésben már számos előrelépés történt. Javasolta azt is, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy minimális forrásbevonással hogyan lehet a rendezvénycsarnokot a családok számára vonzó, kiadható területté válni. Szórólapok, prospektusok elkészítését is javasolta annak érdekében, hogy a szolgáltatók kínálni tudják a CsabaPark programjait. Bízik a húsbolt és az étterem versenyképességének, színvonalának növekedésében.

 

 

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint a CsabaPark egy folyamatosan fejlesztés alatt álló egység. Valamikor parkerdő volt, ami rossz állapotban volt, de most szépen feljavult. Aktív piehnőparkként funkcionál, lehet futni, sétálni, szabadidőt eltölteni, azon kívül gasztropark, ahová idén először sikerült a kolbászfesztivált megrendezni. Ezzel kapcsolatban az alpolgármesterhez pozitív visszajelzések érkeztek. Hozzátette: sok rendezvény volt lekötve az év végére, de a járvány miatt ezek közül sokat visszamondtak. Arra is kitért, hogy az üzemmel kapcsolatban voltak minőségi problémák, de éppen ezért fejlesztettek még, a termelés ez idő alatt sem állt meg. Úgy látja, hogy a rendezvényekben van a nagy lehetőség, szorosan együttműködve a turisztikai egyesülettel. Szerinte az előterjesztésben azért tértek ki külön a Gyulai TDM-re, hogy a fürdővárosból is átcsábítsák a vendégeket.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) bizakodásnak adott hangot, de mint mondta, még bizakodóbb lenne, ha az előterjesztés mellékletében található számsornál jobbat kaptak volna. Elképzelhetetlennek tartja, hogy a létesítmények akkora költségvolumennel működjenek, amekkorát a Városfejlesztési Kft. papírra vetett. A rendezvénycsarnokkal kapcsolatban úgy véli: békeidőben elképzelhető, hogy profitot termeljen, ugyanakkor a Csabagyöngye Kulturális Központ konkurenciája, nagy rendezvényeket tud vendégül látni. A bevételi előirányzatok emelését szeretné majd látni márciusban a cég üzleti tervében.

Sódar Anita azt ígérte, hogy a javaslatokat beépítik az üzleti tervbe. Mint mondta, a Városfejlesztési Kft.-nek rövid idő állt rendelkezésére, hogy a szerteágazó üzleti tevékenységét, személyzeti állományát, pénzügyeit megismerje, ezért egyelőre csak koncepciót tudtak készíteni. Jelezte: a kft. nem önálló céget alapít, hanem egy üzletág kerül a céghez. Az eddigieknél hatékonyabban, magasabb szakmai színvonalon működő fejlesztést szeretnének megvalósítani, majd hozzátette, hogy 2011-ben kezdődött működése óta CsabaParkkal kapcsolatban üzleti koncepció még készült, ezt a kft. készítette el először. Az üzemeltetésre vonatkozó eddigi kritikákra az ügyvezető nem tudott válaszolni, mivel jelenleg nem a cég üzemelteti a parkot, ugyanakkor mint mondta, jó gazda módjára szeretnének eljárni. Arról is beszélt: fontosnak tartják a következetes vezetést, jó szakmai csapat, menedzsment felállítását és egy belső ellenőrzési rendszer kiépítését is tervezik. Kitért rá, hogy evidens elvárás a park költséghatékony működése, a bevételek növelése mellett, erre javaslatokat tesznek majd márciusban. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a mostani számok a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt.-től származnak, amely ezekkel tervezett korábban. Az aktív turisztikai elemek kapcsán arról tájékoztatott, hogy ezek egy része műszakilag át lesz véve ezen a héten, de még nem állnak a lakosság szolgálatba, mert használatbavételi engedélyre lesz szükség, valamint speciális elemeket is be kell szerezni. A szakszemélyzet kiválasztása még nem kezdődött el, gondolkodnak az üzemeltetésen, de megfelelő oktatáson túlesett személyzetet vesznek majd fel. A hófánk pálya és a drótkötélpálya kivitelezésének vége 2022 tavasza, az év második felére lesz kész minden aktív turisztikai elem. A TOP Plusz forrásaiból szeretnének kiegészítő parkolóhelyeket kiépíteni. A sportcélú felhasználás kapcsán azt említette, hogy erre az esetre a cég is gondolt, keresik a pályázati lehetőséget arra, hogy speciális burkolatot vásároljanak a rendezvénycsarnokba.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint az is fontos szempont a jövő évi tervezés kapcsán, hogy a park üzemeltetése a Vagyonkezelő Zrt.-től átkerül a Városfejlesztési Kft.-hez. Mint mondta, azt szeretné látni, hogy a változás jövő évben nem ront a város pénzügyi helyzetén.

 

 
14:25 - Újabb ütemhez érkezik a járdafelújítási program

A kormány 2020 szeptemberében döntött arról, hogy támogatja a békécsabai járdafejlesztést 2,3 milliárd forint értékben. A fejlesztés négy ütemben valósul meg 2022 év végéig, mely részeként a tervekkel nem rendelkező szakaszokra is rendeltek kiviteli terveket. Az első ütemben az 1, 2. és 9. választókerülethez tartozó járdaszakaszok kivitelezési munkái rendben haladnak. A második ütemben a 3., 5., 6. és 10. választókerület kerül sorra, itt a közbeszerzési eljárás lezárult, aláírták a vállalkozási szerződéseket, november elején pedig a munkaterületet is átadták. A harmadik ütemben a 7., 8., 11. és 12. választókerület következik, a szerződések már itt is rendben vannak. Mindeközben elkészült a negyedik ütem tervdokumentációja is, mely a Ligeti sor 1-18. szám között, az Aulich u. páros (Urszinyi u.-Árpád sor között), a Gyulai út (Kórház vérellátó bejáratától a gyalogátkelőhelyig/büfé), a Bajza u. (Thurzó u.-Berzsenyi u. között), a Pásztor u. 1-9. szám, a Kőműves Kelemen sor, körgát felőli része, a Haán Lajos tér 3-7. szám, a Fövenyes u. 5. sz. előtt, a Fövenyes u. 24. sz. sarkától az út csatlakozásig, a Tölgyfa u. 1-3. szám és 5-7. szám közötti, valamint 5-7. szám és 9-11. szám közötti terület, az  Arany János u. páratlan oldala, a Szív u. páros oldala, a Péky utca páratlan oldal, a Dugonics u. páratlan oldala, a Szekerka János utca, páros oldala, a mezőmegyeri id. Réthy Béla utca, páros oldala, a Pozsonyi u. páratlan oldala (Rózsa u. - Batsányi u.), a Pozsonyi u. páratlan oldal (Tavasz u. - Rózsa u.), a Pozsonyi u. páros oldala (Batsányi u. - Tompa u.), a Tavasz u. (Könyves u. és Gyöngyösi u. között) páros oldala, a Viola u. páros oldala, a Veres Péter u. (Franklin u. és Tavasz u. között) páros oldala, a Veres Péter u. (Rózsa u. és Batsányi u. között) páros oldala és a Lajta u. páros oldala (Kereki u.- Gyár u.) előtt fekvő járdák listáját tartalmazza.

Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) arról tájékoztatta a grémiumot, hogy képviselősége alatt még annyian nem keresték meg és jeleztek vissza pozitívan, mint a járdaépítés, felújítás kapcsán.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) örömtelinek nevezte, hogy a negyedik ütem is hamarosan elkezdődik és nyolc választókörzetben is megtörténik majd a fejlesztés.

Gregor László (Hajrá Békéscsaba) kérdést intézett Sódar Anitához, hogy amely járdaszakaszok kimaradtak a fejlesztésből, azokra lesz-e forrás, hogy felújítsák.

Sódar Anita elmondta, hogy a Belügyminisztérium által biztosított 2 milliárd forint összeget teljesen felhasználta a város, a projektben összesen 163 szakasz megújítása, építése valósul meg. Tájékoztatott, hogy jelenleg tartalékkeret nem áll rendelkezésre, amennyiben azonban a későbbiekben a Modern Városok Programban vagy TOP Pluszban lesz lehetőség, úgy az önkormányzat minden bizonnyal pályázni fog rá.

Az előterjesztést 17 igennel elfogadták.

 
14:19 - Felújítanák a csabai főiskolát

Paláncz György (Fidesz-KDNP) örömmel látja, hogy a felsőoktatás színvonalának emelése érdekében az épület korszerűsítéséről is szó van a projektben. Szente Bélával együtt arról érdeklődtek, hogy egészen pontosan milyen munkálatokról van szó.  

Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a Modern Városok Program részeként a felsőoktatási intézmény esetében már korábban elkészült az engedélyezési tervdokumentáció, de az nem volt alkalmas arra, hogy lehívják a forrást, ezért szükség volt a kivitelezési tervre vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítására. Mint mondta, a teljes főépület külső, belső, funkcionális átalakítására lehet számítani, a tervezési folyamatot a főiskolával is egyeztették. Emellett a tornacsarnok felújításáról, gépészeti renoválásáról is szó van, 6000 négyzetméter területen, ehhez kapcsolódik a környező útfelület felújítása, utcabútorok, pavilonok telepítése is. A tervezői költségvetés még nem áll rendelkezésre, de az első becslések alapján 2,5-3 milliárd forint lehet a végösszeg, ami látva az építőanyag-árak emelkedését, tovább növekedhet.

Az előterjesztést 17 igennel fogadta el a grémium.

 
13:48 - Ifjúsági központot létesítene az Országos Vadászkamara Békéscsabán 

Az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete Békéscsabán létre kíván hozni a megye fiatalsága számára egy oktatási központot, ahol a tervek szerint a vadászattal, vadgazdálkodással, természetvédelemmel kapcsolatos foglalkozásokat tartanának fiatalok számára. Az országos program célja, hogy a tankerületi központokkal együttműködve a 14-18 éves fiatalok a szabadidejüket hasznosan eltöltve, környezettudatos felnőttekké váljanak. A Vadászkamara a békéscsabai önkormányzathoz fordult, hogy van-e olyan saját tulajdonú ingatlan, amely alkalmas lenne az oktatóközpont kialakítására. Az áttekintéskor felmerült az Urszinyi A. u. 2. szám alatti korábban óvodaként működő intézmény. Az előterjesztő két megoldást vázolt a képviselő-testület részére. Az épületet 68,4 millió forint értékben árverésre bocsájtják. A jelenlegi bérlő 2022. májusáig az épületben tartózkodhat úgy, hogy a tulajdonos nem emel a bérleti díjon.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) szerint az értékbecslés kétféle összeget is megállapított, véleménye szerint ennél magasabb áron is lehetne értékesíteni az ingatlant, kiváltképp, hogy az frekventált helyen található. Ezzel Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) is egyetértett, kiegészítve azzal, hogy az ingatlanárak folyamatosan emelkedtek az elmúlt időszakban. Ezt a javaslatot a Fidesz-KDNP-frakció is támogatta. Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) is támogatta, hogy tíz százalékkal emeljék a kikiáltási árat. 

A közgyűlési döntés értelmében a kikiáltási 75 240 000 forint, a kiköltözési idő május 1, a grémium az A. változatot fogadta el. 

 

 
13.43 - Pszichiátriai és szenvedélybeteg ellátó jöhet létre a Bankó András utcában

Az értelmi Fogyatékosságokkal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) Békés megyei egyesületének elnöke azért fordult az önkormányzathoz, mert szeretnének a városban az értelmi sérülteknek és hozzátartozóinak a mentális és szociális problémáik megoldásában segítséget nyújtó pszichiátriai és szenvedélybeteg nappali ellátó központot létrehozni. Ehhez azt kéri, hogy a Bankó András utca 44. szám alatti ingatlan használatához hozzájáruljon a városvezetés. A szakminisztérium már támogatta az ötletet, a szakhatósággal is egyeztetve pedig az is kiderült, hogy az egykori óvodaépület alkalmas lenne az ellátásra. Ezzel együtt öt új munkahely létesülne a városban. Az ingatlant jelenleg az Egyensúly AE Egyesület használja, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a két tevékenység megférne egymás mellett, ugyanakkor ehhez közgyűlési hozzájárulás is kell. 

A képviselők 17 igennel elfogadták az előterjesztést.

 
13:39 - Önkormányzati kézbe kerül a Körös Hotel területe

A helyi önkormányzat kérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ingó- és Ingatlanvagyonért Felelős Főigazgatósághoz, a volt Körös Hotel területének ingyenes tulajdonba vételére. Az ingatlan elbontása decemberben megtörtént, a tervek szerint a kivitelező az év végéig elszállítatja a törmelékeket és rendezi a területet. A felépítmény bontását követően az ingatlan “kivett szálloda” megnevezésről “kivett beépítetlen terület” megnevezésre kell átvezetni. A kormányzat korábban megvásárolta a magántulajdonú ingatlant, így lehetőséget teremtett Békéscsaba számára a város központjának rendezésére. A korábbi Körös Hotel így a jövőben közterület lehet a városban, a grémium funkciójáról később dönt majd. 

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) az előterjesztés ismertetése mellett jelezte, hogy amennyiben a kormány támogatja az önkormányzat kérelmét, a város tulajdonába kerül a terület, amellyel kapcsolatban majd meg kell tervezni, mi legyen a sorsa, ugyanakkor megjegyezte, hogy a gondolatok ne szárnyaljanak nagyon, mert túl sok pénze nincs az önkormányzatnak. 

Gregor László (Hajrá Békéscsaba) szerint sokan várták az épület elbontását, bízik abban, hogy minél hamarabb ki tudnak alakítani egy rendezett, zöld területet annak érdekében, hogy a környező kulturális intézményekbe látogatók megpihenhessenek majd.

 
13:29 - Tájékoztató a közoktatási rendszer működéséről

A békéscsabai oktatásról szóló átfogó beszámoló került a grémium elé, mely kitért az összes olyan városi szereplőre, amely bármilyen módon részt vesz az oktatásban. Ilyen például a 2015-ben létrejött oktatási kerekasztal, amely az önkormányzatot, a helyi tankerületi központot, a szakképzési centrumot, a pedagógiai oktatási központot, a kormányhivatalt, az iparkamarát, valamint a Gál Ferenc Egyetemet tömöríti. 

Varga Tamás (független) arról beszélt, hogy a 2019 óta felállt közgyűlés még nem találkozott ezzel a napirenddel. Fontosnak tartja, hogy a képviselő testület mögé lásson az intézmények működésének, az önkormányzat és az intézmények közötti kapcsolattartást. Köszönetet mondott azoknak, akik elkészítették ezt a részletes beszámolót.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a 4 szervezet által összefogott intézmények nem tartoznak közvetlenül a városhoz, de a fiatalok közül sokan járnak oda, így fontos az információ az önkormányzat számára. Hasznosnak és jónak tartja az elkészített anyagot. Javasolja, hogy az oktatási kerekasztalba kapjon meghívást a városoktatási tanácsnok.

Paláncz György (Fidesz-KDNP) örömmel olvasta a beszámolókat, a város és az intézmények között már nincs meg a fenntartói kapcsolat, amely korábban megvolt. Fontosnak nevezte, hogy a csabai gyermekek érdekében az önkormányzat működjön együtt az intézményekkel, amelyek szemmel láthatóan jó eredményeket érnek el. Példaként említette Békéscsabai Szakképzési Centrumot, amely folyamatosan a munkaerőpiaci igények kielégítését veszi prioritásnak. Hozzátette: minőségi oktatás zajlik, hiszen az iskolák országos szinten is a legjobb középfokú oktatási intézmények közé tartoznak.

A képviselők 17 igennel elfogadták az előterjesztést.

 

 
13:26 - Új tag a Települési Értéktár Bizottságában

A Békéscsabai Települési Értéktár Bizottságának Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójának elhunytáig 9 tagja volt. Az igazgató halálát követően a létszám 8 főre csökkent, így szükségessé vált a bizottságon belül a muzeális szakterület képviselése. A grémium elfogadta, hogy Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgató-helyettese végezze el a jövőben a feladatokat. 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) emlékeztetett, hogy Ando György a bizottság elnöke volt és munkáját magas szinten, jól végezte. Fontosnak tartja, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum részéről legyen tag a bizottságban, hiszen mióta ez a rendszer működik, azóta sokkal koordináltabb és precízebb a munkavégzés. A grémium 17 igennel elfogadta az előterjesztést.

 

13:18 - Együttműködési megállapodást kötnek a Körös Klub Természet- és Környezetvédő Természetbarát Egyesülettel

A Hajrá Békéscsaba-frakciójának két tagja is egyetértett az előterjesztéssel, amellyel kapcsolatban hangsúlyozták: az egyesület a fák telepítésével kapcsolatban és egyéb szakmai kérdésekben nyújthat segítséget az önkormányzatnak. Juhász István frakcióvezető helyesnek tartja, hogy a megállapodást egy évre kötik, melynek lejártával újra tárgyalhatják a feltételeket, ha szükséges. 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) arról érdeklődött, hogy milyen fejlesztés lesz a pósteleki parkban - a polgármester arról tájékoztatott ezzel kapcsolatban, hogy a terület vízellátása érdekében végeznek beruházást, a tervek megvannak, a kivitelezéshez szükséges beszerzési eljárás elkezdődött, bruttó mintegy hatmillió forint nagyságrendben, amely 2022-ben valósul meg, az önkormányzat saját költségvetéséből.

 
13:17 - Hulladékmű bővítéséhez tulajdonosi hozzájárulás kiadása földhivatali eljáráshoz

Lassan eléri kapacitásainak 70 százalékát a Békéscsabai Hulladéklerakó Mű, ami azért okoz gondot, mert a közvetlen mellette lévő területet még nem tudják bevonni a művelésbe. Az év végéig megépítik az új lerakót. A több ütemben zajló munkálatok befejeztével 2030-ig lehet biztosítani a Békés megye területéről begyűjtött hulladékot. A tulajdonosi hozzájárulás ahhoz szükséges, hogy a munkálatok a továbbiakban is zavartalanul folytatódhassanak. 

Az előterjesztést 16 igennel fogadták el. 

 
13:16 - Az M44 Békéscsaba-Kondoros közötti szakaszának módosított üzemeltetési, lehatárolási tervének jóváhagyása

A közgyűlés korábban már tárgyalta az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros-Békéscsaba közötti szakasz lehatárolási tervét. Most a tervező, a vállalkozó megbízásából ismét pontosította egyes területeken az üzemeltetési, lehatárolási feladatokat. A módosítások alapján az elkerülő út vasúti felüljárója alatt található önkormányzati földút megközelítését biztosító út kerülne át a Békéscsabai Önkormányzat kezelésébe.

Az előterjesztést 15 igennel fogadták el.

 

 
13:14 - Ismét kényszerkijelöléssel lesz buszos szolgáltatója Békéscsabának

A békéscsabai közgyűlés a legutóbbi ülésen eredménytelennek nyilvánította a közösségi közlekedés üzemeltetésére kiírt pályázatot, amely 2022. január 1.-jétől lett volna érvényes. Ez az eset nem most fordul elő először: 2019-ben volt már példa arra, hogy az akkori szolgáltatóval, Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.-vel (DAKK) nem sikerült megállapodni, ezért a közgyűlés élt a kijelölési lehetőséggel és arra kötelezte a társaságot, hogy a megszabott feltételek mellett lássa el a szolgáltatást. A helyzet azóta csak annyiban változott, hogy a DAKK jogutódja az országos kiterjedésű Volánbusz Zrt., de ugyanúgy, ahogy korábban, most sem sikerült megállapodni a társasággal, mert az túl nagy összeget szabott meg ellentételezésként. Erre a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény ad lehetőséget, mely szerint akkor rendelhető el egy szolgáltatás végzése, ha az adott közszolgáltatás biztosítását a lakosság érdeke megköveteli, annak gazdaságok ellátása máshogy nem biztosítható és a szolgáltatónak kiegyenlíteni a közszolgáltatási kötelezettségéből eredő bevételekkel nem fedezett indokolt költségeit. Az újabb kijelölés 2023. december 31-ig szól. 

15 igennel fogadták el az előterjesztést.

 
13:14 - Út- és közműfejlesztési társulást támogatnak 2022-ben

Október 31-ig lehetett pályázni azon társulásoknak az út- és közműfejlesztési támogatásra, ahol a beruházás költségeit lakossági hozzájárulás és önkormányzati támogatás együttesen biztosít. A határidőig egy pályázat érkezett, így a Patkó utcában hét ingatlannál fejlesztik 2022-ben az ivóvíz és a szennyvízvezetéket. Az önkormányzat a jövő évi költségvetéséből mintegy 18 millió forintot biztosít a fejlesztésre.

15 igennel fogadtál el az előterjesztést.

 
 

Galéria

 

 

11.14 - Elkészült a fák védelmét biztosító javaslat

Először a szeptemberi közgyűlésen volt szó arról az előterjesztésről, amely Opauszki Zoltán környezetvédelemért is felelős tanácsnok javaslatára született, mely a fák, cserjék védelméről szólt. A közgyűlés döntése értelmében szakmai egyeztetés indult a kérdésről, melynek eredménye a decemberi ülésen került a grémium elé. Eszerint fás szárú növények faápolási (gallyazás, kivágás) munkáit végezni, fákat ültetni csak a közterület tulajdonosának előírása szerint lenne szabad. A rendelet-tervezetben az is szerepel, hogy a fákat csak szeptember 1 és február 28. között lehetne kivágni, kivéve, ha önkormányzati beruházásról van szó; az ültetéseket engedélyeztetni kell; a pótlási kötelezettségnek ültetéssel vagy a fabankba történő befizetéssel lehet eleget tenni; a kivágott fákat lehetőség szerint ott kell pótolni, ahol azt kivágták, méghozzá csak meghatározott paraméterekkel rendelkező csemetével. 

Ádám Pál (Hajrá Békéscsaba) elmondta: frakciójuk támogatja, hogy a közgyűlés alkossa meg azt a rendeletet, amelyek a fásszárú növények védelmét szolgálja, ezzel is védve Békéscsaba zöldterületeit. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) köszönetet mondott Bacsa Vendel jegyzőnek, hiszen a felállított munkacsoport jó munkát végzett, az előterjesztés tartalmazza a szakmai törekvéseket. 

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) arról beszélt: a Hajrá Békéscsaba-frakció elkötelezett abban, hogy a békéscsabai zöld környezet tovább fejlődjön, a felületek nagysága évről-évre nőjön. Helyesnek tartják a fás szárú növények védelmét, ezért szükséges helyi rendeletet alkotni, amelynek a központi szabályozáshoz kell igazodnia. Az anyagban olvasható, hogy ha egy állampolgár közterületen fát szeretne kivágni, az engedélyköteles. A közművek érintettsége kapcsán is bejelentési kötelezettség van a fa kivágásáról, metszéséről – ezzel nem tud egyetérteni. Véleménye szerint akkor, ha a metszés, kivágás káreseménytől óvja meg a közművet, nem szükséges azt bejelenteni.

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) arra emlékeztetett, hogy a város az 1970-es, 1980-as években kezdett fákat telepíteni, a Lencsési lakótelep már szép zöld, ugyanakkor bízik abban, hogy a zöldítés a kertvárosi részt is eléri majd. 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) szerint is jó az irány az új szabályozással és helyesnek nevezte a lakosság véleményének kikérését is. Örül annak, hogy a pótlási kötelezettség három évre nő, a beruházások tekintetében is van előrelépés. Azt javasolta ugyanakkor, hogy a gallyazást is vegyék bele a rendeletbe, főleg szolgáltatókkal szemben kellene szankciókat meghatározni, ha azok nem megfelelően végzik el a munkálatokat.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) azt vetette fel, hogy az esztétikumot is bele kellene foglalni a tervezetbe, ugyanis vannak olyan esetek, amikor a gallyazás után “rettenetesen” néznek ki a fák. Úgy véli, hogy ajánlásokat kellene készítenie a hivatalnak, ugyanis például az egyik kerékpárút építése kapcsán tartott terepbejáráskor látszódott, hogy a fák lombjai összeérnek, rendezetlenek. A fenyőfák egyre több problémát okoznak majd a klímaváltozás miatt, ennek áttekintését is kérte.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) központi és aktuális témának nevezte a fás szárú növények védelmét. Jónak tartja, hogy volt egyeztetés az ügyben. A dokumentumban szerepel, hogy gallyazás csak akkor legyen, ha az kötelező, vagyis a vegetációs időn kívül, véleménye szerint ezt ki kell hangsúlyozni és szerinte tervet kellene készítettni az energiaszolgáltatóval a munkálatok elvégzése előtt, hogy tudják, hol, milyen gallyazás lesz. Az alpolgármester emlékeztetett: néhány éve 6200 fát ültetett a város a CsabaParkban, a génbankot is azért alapították, hogy tölgyeket, és egyéb, őshonos fákat neveljenek, ezzel is hozzájárulva az oxigén-termeléshez. Az önkormányzat már tervezi a zöldfelületek öntözési fejlesztéseit - tette hozzá. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) emlékeztetett, hogy a lakosság is sokszor kér faápolási munkálatokat. Fakataszter létrehozását szorgalmazta annak érdekében, hogy megelőzzék a bürokratikus rendszer miatti hosszadalmas, több hónapot igénybe vevő engedélyeztetési procedúrát, ezzel gyorsabbá téve a munkák elvégzését. 

Bacsa Vendel jegyző megköszönte az elhangzott javaslatokat, amelyeket beépítenek majd a tervezetbe. Azt mondta: a helyi elképzeléseket úgy kell megfogalmazni, hogy azok összhangban legyenek a felsőbb jogszabályokkal, ilyen közműszolgáltatók beavatkozása is. Volt már arra kísérlet, hogy a szolgáltatókkal felvegyék a kapcsolatot és a beavatkozások minél szakszerűbbek legyenek, a durva beavatkozásokat pedig elkerüljék. Véleménye szerint a fenyőfák és utcai fasorok ügye külön kérdéseket vet fel, hiszen a városban élő növényeknek mások az életkörülményei, mint a külterületeken élőké. Ezért felül kell majd vizsgálni azt, hogy melyek azok a fajok, amelyek képesek elviselni a városi klímát. A gallyazás kérdését is körbejárják majd a rendeletalkotás során, valamint arról is beszélt, hogy a fák egészségét is vizsgálni kell. A fakataszterrel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy kidolgozás alatt van egy ilyen rendszer, amelynek feltöltése várhatóan jövő tavasszal megkezdődhet.

Horváth László (Fidesz-KDNP) azt javasolta, hogy a koncepcióban legyen hangsúlyosabb, hogy amennyiben az utcán a fa, cserje zavarja a közlekedést, legyen joga az önkormányzatnak felszólítani a metszésre, kivágásra a lakosságot. Vannak olyan helyek a városban ugyanis, amelyek kifejezetten balesetveszélyesek. 

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) a fakataszterrel kapcsolatban jelezte, hogy megvannak már a digitális rendszer alapjai, források is állnak rendelkezésre ennek elkészítéséhez. Hozzáfűzte: zöldfelület kataszter is készül majd. 

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) arról kérdezett, hogy gyorsul-e a faápolási munka, ha elkészül a fakataszter. Szintén a jegyzőt kérdezte Opauszki Zoltán arról, hogy a Smart Grid projektben készül az UTU rendszer, erről van-e szó, ha arról beszélnek, hogy fakataszter? A jegyző válasza: igen. A tanácsnok megjegyezte, hogy 1993-ban készült utoljára középtávú (5 éves) fásítási terv, ezért kezdeményezte egy új tervezet elkészítését.

Dancsó Tibor (DK) a Hatvanezer Fa Egyesület által az önkormányzattól kért adatokra hivatkozva arról beszélt: a beruházók az elmúlt időszakban azért rakattak le több térkövet, mert nem kellett rá külön tervet készíteni, engedélyt kérni; az önkormányzat 2400 fát vágatott ki, de csak 2100 fát ültetett, ami évi átlag 100 fát jelentett, ezek pedig nem tartoztak a kötelező fapótlások közé. Ezen felül azt mondta, a jegyző az utóbbi években 1500 fa kivágását engedélyezte. Ennek függvényében a képviselő szerint nem jó a helyzet, sok a városi beruházás miatt kivágott fa, ugyanakkor a lakosság kevés ültetésre kapott engedélyt. Arra is kitért, hogy februárban tárgyaltak a LIFE IP-ről, a fakataszter megvalósításáról már akkor szó volt, ennek a programnak a részeként. Ez végül kikerült a projektből, később ezt az elemet a közösségi kerékpáros hálózat fejlesztésével pótolták. Arról is kérdezett, hogy a város tett-e lépéseket favizsgáló eszköz megvásárlására.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) szerint a “számháborúzáshoz” pontosabb felkészülésre lenne szükség, úgy vélte, hogy ezekből az adatokból rossz következtetések lettek levonva, amelyek jó önkormányzati cselekvéseket árnyékolnak be. Mint mondta, nemrég hangzott el, hogy ennél jóval több fát ültettek csak a CsabaParkban. 

Bacsa Vendel jegyző Fülöp Csabának úgy válaszolt, hogy a digitális fakataszter valóban gyorsítja majd az eljárásokat; társasházak esetében pedig az lenne a cél, hogy az önkormányzat ne legyen két tűz közé, vagyis ne forduljon elő olyan, hogy ha az egyik lakó kér valamit, azt a másik ellenzi, a munka elvégzésre kerül és végül az önkormányzaton csattan az ostor. Opauszki Zoltánnak úgy felelt: a fásítási tervet jó ötletnek találja, megvizsgálják a kérdést. Dancsó Tibornak pedig azt válaszolta, hogy volt közérdekű adatigénylés a közelmúltban az önkormányzat részére, amely pontosítást igényelt és széleskörű információ halmazt tartalmazott. Az érintettek a napokban kapták meg az anyagot, amit véleménye szerint valószínűleg nem tanulmányoztak át elég alaposan, ebből valótlan megállapítások keletkeztek. Hangsúlyozta: bár 1500 fa kivágását engedélyezte jegyzőként, ehhez fapótlási kötelezettség tartozik. A kérdéses Facebook bejegyzés szerinte nem valós, hangulatkeltésre alkalmas, egyúttal azt ígérte, hogy a valós számokat megjelentetik a megfelelő felületeken.

Dancsó Tibor (DK) elnézést kért az elhangzottak miatt. Amennyiben a poszt csupán hangulatkeltés, úgy pontos adatokat kér - fogalmazott.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) kiemelte, hogy 150 hektár erdője van az önkormányzatnak, ahol pótolni kell fákat, 10 hektáros génbank van Pósteleken. Rengeteg olyan intézkedést tettek, amelyek arra utalnak, hogy gondosak és előrelátóak a képviselők. A megjelent számok nem adnak valós képet az önkormányzat fákkal kapcsolatos teljesítményéről, ugyanakkor a hivatal felkészül pontos adatokkal, hiszen a lakosoknak joguk van tudni, hogy a város felelősséggel tartozik a zöldfelületek iránt. Mint mondta, máskor is találkoztak már olyanokkal, akik valótlan számokat tüntettek fel.

A képviselők 16 igennel elfogadták a napirendi pontot.

 

11:13 - Új iskolaorvosi körzet létrehozásáról döntöttek

Az önkormányzat az iskola-egészségügyi feladatok hatékony ellátása érdekében egy iskolaorvosi körzetet hoz létre a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény működtetésében. A feladatokat 1 főállású orvos látja majd el. A városban jelenleg 13 körzetben biztosított az iskolaorvosi szolgálat, ugyanakkor az egyik a közelmúltban betöltetlenné vált és az egyik középiskola egészségügyi ellátása nehézséget okoz, mivel részmunkaidőben egyik házi gyermekorvos sem vállalta a körzet ellátását. Ezért hozzák létre az új iskolaorvosi körzetet. 

A grémium egyhangúan elfogadta az előterjesztést.

 

11:11 - Emelnének a háziorvosoknak járó kedvezményeken

Békéscsaba közigazgatási területén 25 felnőtt, 11 gyermek és 19 fogorvosi, 15 területi védőnői, 13 iskolavédőnői és 13 iskolaorvosi körzet működik. Az egészségügyi alapellátás biztosítása érdekében többször áttekintették a háziorvosok életkorát. Megvizsgálták valamennyi területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvos életkorát és szolgálati idejét, amely alapján megállapítható, hogy 14 - jelenleg is praktizáló - háziorvos töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Jelenleg 2 felnőtt háziorvosi körzet betöltetlen. 

A háziorvosi kártya bevezetésével az önkormányzat különböző kedvezményekkel igyekezett arra ösztönözni a doktorokat, hogy Békéscsabán maradjanak vagy telepedjenek le, összesen 5,2 millió forint értékben, ezt a keretet tovább emelnék jövőre. 

A polgármester sikeresnek nevezte a rendszer kialakítását, sokan igénybe vették a lehetőségeket. Másfél év elteltével ideje, hogy finomhangolásokat végezzenek. Továbbá köszönetét fejezte ki a háziorvosoknak, a járványügyi helyzetben végzett munkájukért. A képviselők 17 igennel fogadták el az előterjesztést.

 

Közgyűlés 2021.12.14.-én. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

10:53 - Nincsenek jó bőrben a békéscsabai járás lakói - ezen változtatnának

Elkészült a békéscsabai járás egészségfejlesztési terve, melyben nem csupán a megyeszékhely, hanem a környező települések lakosságát is figyelembe vették. Az adatokat kérdőív segítségével vették fel. A dokumentum bemutatja, hogy milyen a lakosság összetétele a környéken, milyen lehetőségek érhetőek el a térségben, 

A tervezet rámutat, hogy a környéken folyamatos a népességfogyás, a lakosság egyre idősebb és alacsony a születésszám, emellett a szűrővizsgálatokon is kevesen vesznek részt, amelyekkel kapcsolatban sokan tájékozatlanok. Emellett sokan panaszkodnak a hosszú várólistára a szakrendelések és a szűrések esetén, és arra is rávilágít, hogy az egészségfejlesztéshez nincs elég szakember a járásban. A környezeti problémák közt sorolja a rossz utakat, járdákat, a rendezetlen közterületeket, a légszennyezettséget, az ivóvíz minőségét, a túlzott vegyszerhasználatot és a környezetszennyező fűtőanyagok használatát. A kisebb településeken munkahelyhiány van, alacsonyak a jövedelmek és a nyugellátások, valamint hiányoznak egyes szociális ellátások is. Sokan nem esznek rendszeresen vagy egészségtelenül táplálkoznak, egyre több az elhízott is, sokan dohányoznak, de az alkoholizmus, a mozgásszegény életmód, valamint az illegális szerek egyre fiatalabb korban kezdődő használata is sok helyen okoz problémát. Mint kiderült, tovább nőtt a vérnyomás, szív- és érrendszeri, mozgásszervi megbetegedések száma, a keringési rendszer betegségei miatt bekövetkező halálozások száma magas és az iskolások közt a mozgásszervi elváltozások száma is gondot okoz, ahogyan a túlsúlyosság is. 

Éppen ezért a célok között szerepel a népesség elvándorlásának csökkentése, a foglalkoztatás elősegítése, a lakosság életkörülményeinek, környezeti feltételeinek javítása, a népegészségügyi szűrővizsgálatok hozzáférhetőségének kiterjesztése, az irántuk való érdeklődés növelése, az egészséges életmód feltételeinek biztosítása, a szociális ellátások bővítése, valamint a szerfogyasztás visszaszorítása és a mentális betegségek korai felismerésének elősegítése. 

Dr. Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP) arról tájékoztatott, hogy a közgyűlés 2018 októberében döntött a fejlesztési tervről, amely végeredményben terjedelmes, az egész járásra kiterjedő, részletes anyag lett. “Akinek nincs ideje az egészségre, annak lesz ideje a betegségre” - fogalmazott, hozzátéve: a terv felmérte a halálokokat nemcsak megyei, hanem országos szinten is, az anyag részét képezi egy felmérés, amelyből az is kiderül, hogy kevesen vesznek részt szűrővizsgálatokon.

Juhász István (Hajrá Békéscsaba) is dicsérte a dokumentumot, amely közel 150 oldalon keresztül részletezi a mintegy 80 ezer fő egészségvédelmével kapcsolatos meglátásokat. Szintén fontosnak nevezte az egészség védelmét az élet meghosszabbítása érdekében. Csupán azt nehezményezte, hogy nem frissek az adatok, ugyanakkor hozzátette, a feladatot 2018-ban adták ki, 2019 után pedig a pandémia nehezítette az adatgyűjtést. Egyúttal megköszönte a közreműködő egyesületek munkáját.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) csatlakozott az elismeréssel szólók sorához, azzal a megjegyzéssel, hogy azok, akik csatlakoznának a szolgáltatás-tervezéshez, nagyon fontos forrás anyaghoz jutnak a dokumentum révén, amely segít más irányú munkákat, akár kutatásokat is. 

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) is komoly, alapos munkának nevezte az előterjesztést, egyúttal példaként említette, hogy Izlandon korábban rendkívül súlyos gondot okozott a fiatalok alkoholfogyasztása, egy átfogó program segítségével ugyanakkor radikálisan visszaszorították a problémát. Megjegyezte, Békéscsabán erről nincs szó, viszont kérdéses, hogyan lehet elősegíteni a lakosság egészségtudatos életmódját. Fontosnak nevezte az önkormányzati szerepvállalást beruházások, soft-programok révén, de a TOP Plusz program részeként lehet arra lehetőség, hogy a kerékpárutak, sportlétesítmények építését, közösségi, találkozási pontok kialakítását lehetne folytatni. 

17 igennel elfogadták a javaslatot. 

 

 

9:41 - Költségvetés: prioritás a fejlesztés, a béremelés, a biztonságos működés és a zöldítés

A képviselők elé került a jövő évi költségvetési tervezet, amelyben azt rögzítik, hogy az önkormányzatnak várhatóan milyen bevételei és kiadásai lesznek. A koncepcióban az előterjesztést készítő jegyző arról ír: a koronavírus-járvány 2020 márciusa komoly befolyással van az önkormányzat pénzügyeire. Év közben a városvezetés többször képzett veszélyhelyzeti tartalékot, ezzel biztosítva a város költségvetését. A pénzügyi stabilitást 2021-ben is sikerült megőrizni, amelyet két, a kormánytól érkező támogatás is segített. Az előterjesztő megjegyzi: idén jóval több helyi adóbevétel folyt be a városi kasszába, mint azt korábban gondolták és hasonló a helyzet az ingatlanértékesítéssel is, ezeknek az összegeknek már megvan a helye, szerepe.

A dokumentumból kiderül, hogy az önkormányzatnak nyújtandó támogatások nem változnak jelentősen. Az általános működési támogatás az előző évhez képest minimálisan csökken, míg az óvodapedagógusok bértámogatása 14 százalékkal nő jövőre, a működési támogatások terén pedig a minimálbér és a garantált bérminimumhoz kapcsolódó támogatás összege emelkedik. Nő a szolidaritási hozzájárulás mértéke, ugyanakkor mivel a város már több éve átlépte azt a költségvetési törvényben az egyes jogcímeknél nevesített adóerő-képesség határt, amely felett már nem lehet bizonyos támogatásokat igényelni, ezért néhány forrásra nem lehet számítani. Az előző évhez képest várható többletbevétel - a kistérségi társulás bevételein túl - meghaladhatja a 200 millió forintot.

A legfontosabb továbbra is az, hogy az önkormányzat képes legyen ellátni a feladatait, valamint biztosított legyen a folyamatos működőképessége. Az előterjesztésben az is szerepel: 2022 sem lesz az az év, amikor jelentős mértékben ki tudják elégíteni az új igényeket, még ha azok jogosak is. Indokoltnak tűnik ugyanakkor fenntartani a veszélyhelyzet miatt létrehozott tartalékot, valamint külön célként jelenik meg a tervezetben a városi zöld infrastruktúra színvonalának emelése az élhetőség, a fenntarthatóság és a környezettudatosság érdekében, összhangban a város rendezettségének és a környezet állapotának további javításához. Ezek közt szerepel például a zöldfelületek rendszeres karbantartása, azok területének növelése, öntözése, akár automata rendszerek kiépítésével, fák, fasorok telepítése, a hiányzó növények pótlása a városon belül és kívül, gallyazás, erdősítés, virágosítás, a köztéri kukák számának növelése, az illegális hulladéklerakás megelőzése, valamint az utcabútorok rendszeres karbantartása is.

Az elmúlt években Békéscsabán komoly beruházások valósultak meg az uniós finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, valamint a nagyrészt a kormány által finanszírozott Modern Városok Programban. Az előterjesztő kiemeli, hogy a következő években komoly kihívást jelent majd a projektek kivitelezése, valamint az új létesítmények üzemeltetése. Ezzel párhuzamosan elindult a következő uniós pályázati ciklushoz (TOP Plusz) kapcsolódó tervezés, melyre 2022. második felében lehet majd pályázni, de ebből konkrét fejlesztés jövőre még nem lesz.
Január elsejétől 200 ezer forint lesz a minimálbér, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedik, de más ágazatokban is várható emelkedés, amely összességében mintegy 20 százalékos növekedést eredményez szinte minden területen. Az előterjesztő azt javasolja, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bérfeszültséget csökkentsék és senki ne maradjon ki a béremelésből.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) leszögezte, hogy a működésbiztonság, a fejlesztés, a bérkérdés, a zöldítés mindenképpen prioritást jelent. A polgármester szerint nem lehet könnyű tervezési időszakra számítani, a megfelelő költségvetési forrás biztosítása összetett és nehéz feladat. Február 15-re legkésőbb meglesz a tervezet, amelyet a február 24-ei ülésen meg tudnak vitatni.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) szerint a koncepció legfontosabb olvasata az, hogy a központi támogatásoknak köszönhetően lett egyensúlyban a költségvetés. A képviselő szerint az önként vállalt feladatokat érdemes úgy végezni, hogy sorrendbe állítsák azokat. Kérdésként felvetette a polgármester felé, hogy tervben van-e első olvasat készítése.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) válaszában hangsúlyozta, hogy a munkatársak számolnak, terveznek a jogszabályismeretek és a lehetőségek alapján, januárban egy előkészített, átlátható anyagot készítenek el. Hozzátette: első olvasatot nem terveznek, de minden képviselő előtt megvan a lehetőség, hogy a tervezet megalkotása során személyesen, kérdéseket vessen fel, javaslatot tegyen.

Szigeti Béla (Hajrá Békéscsaba) a működőképességgel kapcsolatban fontosnak tartja az óvatos, konzervatív tervezést, hiszen a világon mindenhol emelkednek az árak, infláció van. Példaként hozta, hogy az energia, a fa, a vas, az üzemanyag, a papír ára 25-75 százalékkal emelkedett, ezek megjelennek jövőre a termékek, szolgáltatások árában. Fontosnak tartja a klímasemlegességet, a környezetvédelemet. Hangsúlyozta a hulladékkezelés, az energiatakarékos beruházások kérdéskörét. A képviselő támogatta a béremelést.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) üdvözli a költségvetési koncepciót, tartalmaz fontos és lényeges információkat, amelyek segítik a tervezést. Leszögezte, hogy az elmúlt két év tudatos tervezése, a tapasztalatok összegyűjtése lehetőséget ad arra, hogy az idei évhez hasonlóan biztonságos költségvetést teremtsenek meg, a város működőképessége, a beruházások folytatása mellett. Felhívta a figyelmet arra is, hogy jövőre kap-e a város kompenzációt az iparűzési adó végett, tavaly két esetben is volt ilyen forráspótlás. Kérdésként felvetette, hogy kell-e számolni hitelfelvétellel, miután a hitel idén teljesen ki lett vezetve a költségvetésből. A képviselő egyetért a célokkal, a működés fenntartása első számú prioritás, ugyanakkor a bérfejlesztés komoly kihívás lesz, ez egy olyan kiemelt feladat, amelyet kezelnie kell a költségvetésnek. Támogatja a zöld célok megvalósítását, kiemelte, hogy a mikro-, kommunális-, infrastrukturális fejlesztések tovább folytatódnak. Javasolja, hogy legyen megfelelő keret a kerékpártárolók felújítására, a kátyúzásra, a játszóterek felújítására, a kisebb útszakaszok felújítására. Hozzátette, hogy a helyi adók esetében nagyobb összeggel lehet kalkulálni, a vállalkozások jól teljesítenek.

 

 

Szente Béla (Fidesz-KDNP) üdvözli, hogy a koncepciót láthatják és több információ birtokában tudnak majd tervezni. Megjegyezte, hogy idén is a jelentősebb ingatlaneladással tudtak bevételhez jutni, tájékoztatást kért, hogy melyek azok az ingatlanok, amelyek évek óta nincsenek használva, vagy amelyeknek hosszú ideje nincs bérlője. Véleménye szerint a képviselők segíthetnék a „pangó vagyonelemek” hasznosítását. A kommunális üzemeltetési feladatok kapcsán fontosnak tartotta, hogy a gazdálkodás javítása érdekében határozottabb szerződéskötések valósuljanak meg, amelyet „önkormányzatbarát előkészítésnek” nevezett. Megnyugtató volt a kulturális intézmények működése idén, a koncepcióban látható a sport, a kulturális és a civil szervezeti szféra támogatása. Fontosnak nevezte a csapadékvíz-elvezető, illetve az ivóvíz-hálózat, valamint a külterületi utak fejlesztését. Összességében megállapította, hogy Békéscsaba komoly fejlesztési útra állt az elmúlt években, az elmúlt 6-8 év beruházásai elkezdenek gyümölcsözni, véleménye szerint a város egyre élhetőbb, szinte napi szinten mutatják be az újabb és újabb fejlesztéseket.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) a 2021-es évhez hasonlóan jól teljesíthető költségvetést hozhatnak létre jövőre is, mérföldkőnek nevezte az előterjesztést, amely megmutatja az irányokat és a prioritásokat. Felidézte, hogy korábban nem szerepelt prioritásként a bérfejlesztés, amely örvendetes, a kormányzati intézkedések révén megtörténik a minimálbér, illetve a garantált bérminimálbér emelése is, hozzátette azonban, hogy a béreket minden ágazatban növelni kell. Új prioritásnak nevezte a „zöld kiadások” fenntartását, növelését, fontosnak tartja a zöld infrastruktúra fejlesztését. Eddig is fontos volt az intézmények, önkormányzat működőképessége, de a veszélyhelyzet miatt szükséges az óvatos tervezés, jó tanuló évnek nevezte az ideit. Véleménye szerint továbbra is fenn kell tartani az ésszerű gazdálkodást, a kormányzati intézkedések szerint a vállalkozások adócsökkentése 700 millió forint kiesést jelent és a gépjárműadó hiányát valamilyen úton be kell hozni. Egyetértett azzal, hogy a veszélyhelyzeti körülmények mellett a béremelkedés és az infláció lesznek a legnagyobb megoldandó feladatok.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) üdvözölte, hogy új prioritások is megjelentek a tervezetben, amelyek kellenek ahhoz, hogy a város biztonságos fejlődése tovább folytatódhasson. Örömét fejezte ki, hogy a zöld fejlesztések markáns szerepet kaptak a koncepcióban. Javasolta az erdősítésekhez kapcsolódóan, hogy külső források bevonásával szélesíthetnék a mozgásteret. Hangsúlyozta, hogy egyre inkább fontos, hogy digitális fakataszter készüljön, hiszen annak hiányában nem tudják megfelelően tervezni a zöldterületek, parkok, erdők fenntartása tekintetében. Örvendetesnek nevezte a beruházások megvalósítását, azonban szerinte fontos lenne azok bevezetése a piacra úgy, hogy turisztikai szempontból is értékelhetőek legyenek.

Csányi Illés (Hajrá Békéscsaba) hangsúlyozta, hogy az utak, járdák építésével és a zöldítéssel sokat foglalkoztak idén, de a parkolók fejlesztésével nem elegendőt. Felvetette, hogy rengeteg lakossági panasz érkezik, javasolja a 2022-es költségvetési tervezetben új parkolóhelyek kialakítását.

Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) szerint az elmúlt két év tanulságos volt, az önkormányzatnak és országos szinten a kormánynak is komoly kihívást jelentett a vírushelyzet. Kiemelte, hogy továbbra is a biztonságos, takarékos költségvetés kialakítása a cél. Fontosnak nevezte a kormány segítségét az elmúlt években, amikor hiány keletkezett és a jövő évi bérfejlesztéseket is örvendetesnek tartja. Kiemelte: sok olyan fejlesztést tudnak megvalósítani, amely nem a városi költségvetést terheli. A fejlesztések után a működtetést is meg kell oldani úgy, hogy az eredményes legyen az önkormányzat számára. A fejlesztéseknél kiemelte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő közbenjárását, aki sok esetben tett a hiányzó források pótlásának elintézésében.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint a lehetséges jövőbeni fejlesztésekkel kapcsolatban fontos a városgazdálkodási kft. fejlesztése, hogy minél több feladatot tudjon elvégezni. Fontos, hogy ezen a területen is tegyenek lépéseket, a jövő évi költségvetés tervezésekor tervezzenek a kft. részére, amely javítaná a gyorsaságot és a lakossági igények kielégítését. Hangsúlyozta, hogy a csapadékvíz-elvezetés a városban több helyen okoz problémát, jelenleg több száz bejelentés érkezett a városházára. Kérné, hogy amennyiben van lehetőség, akkor erre is különítsenek forrást és ezen a területen is fejlődjön a város. A parkolóhelyek kialakítását is támogatja, kiemelte: egyre többen parkolnak zöldfelületen, szükségesnek tartja új parkolók létesítését.

Nagy Ferenc (Hajrá Békéscsaba) egyetért azzal, hogy sok olyan szükséglet és terület van, ahol jó lenne előrelépni, de nem biztos, hogy jövőre mindenhol tudnak összeget elkülöníteni a fejlesztésekre. Felhívta a figyelmet, hogy a csapadékvíz elvezetésére a jövőre induló TOP Plusz-ban nyílhat lehetőség, az ivóvíz-hálózat fejlesztésére is lehet majd forrás. A parkolók kapcsán elmondta, hogy nem egyszerű a kérdés, hiszen ha több parkolót alakítanak ki, akkor viszont a zöldfelületből kell elvenniük.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) kérvényezte, hogy részletesen foglalkozzanak a beruházások üzemeltetésével, hasznosításával, hogy az a jövőben gyümölcsöző legyen a város számára.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) javasolta, hogy nevesítsék azt, hogy az önkormányzat szándéka egy átfogó vízgazdálkodási (Csaba Aqua) projekt megvalósítása. Ennek az elindítását úgy látná kezelhetőnek, hogy a kormányzati szereplőkkel való egyeztetések során próbálják beazonosítani, hogy milyen KEHOP-források bevonásával nyílna lehetőség megkezdeni a projektet, akár a repülőtéri fejlesztéshez hasonlóan.

Dr. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) leszögezte: a koncepció támaszkodik az előző évire, elismerését fejezte ki az előkészítőknek a krízishelyzet kezeléséhez. A képviselő szerint érdemes foglalkozni a parkolók kérdéskörével, a beruházások fenntartásával és értékesítésével. A béremeléssel kapcsolatban elmondta, hogy nemcsak a kulturális szegmensben, hanem az oktatási és a szociális szektorban is lesz béremelés. Hangsúlyozta: nehéz az egyensúly megteremtése, hiszen mindenki a saját körzetében szeretné megvalósítani a fejlesztéseket, de fontos a teljes kép figyelése. Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy 2006 óta tapasztalható, hogy önerőt kell biztosítani a beruházásokhoz. Véleménye szerint vagy emelni kellene a képviselői kereten, vagy vissza kell hozni azt a gyakorlatot, amely szerint a képviselők kereshetnek kivitelezőket kisebb-nagyobb körzeti beruházásokhoz, hiszen a jelenlegi árak nagyon magasan vannak.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) elmondta: azon lesz az önkormányzat, hogy a jövő évben is egy gazdaságos, jól megtervezett és tartható költségvetése legyen a városnak. Hangsúlyozta: az infláció, a béremelés és az energiaárak drasztikus emelése okozhat nehézséget a költségvetésben. Arról is beszélt, hogy 2021-ben nem növekedett a város hitelállománya, szükség esetén jó helyzetben van a város hitelfelvételre. Felidézte, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer karbantartására sokat költöttek idén, fejleszteni kell a továbbiakban is ezt a területet, ugyanakkor az ivóvíz-hálózat fejlesztése kapcsán sokan várnak még iható vízre, az Alföldvíz Zrt. stratégiai jövője kapcsán tartják az álláspontot, hogy a cég foglalkozzon a jövőben a problémás területekkel. A parkolás fejlesztésével kapcsolatban megjegyezte: a következő öt évben lesz feladat ezzel kapcsolatban, de burkolt parkolókat úgy tudnak kiépíteni, ha zöldfelületből vesznek el területet. A tervezések befejeződtek már több helyszínen, lesz előrelépés az ügyben. A polgármester szerint a fejlesztések üzemeltetési kérdéseket is felvetnek, ahol meg kell találni az optimális üzemeltetést és a hasznosítás kapcsán jó partnereket találni. A városvezető ismeretei szerint a KEHOP, illetve a KEHOP+ programból ivóvízhálózati rekonstrukcióra lehet forrást igényelni, bővítésre talán még nem, de ezt részletesebben áttekintik majd.

A határozati javaslatot egyhangúlag 17 igennel elfogadta a testület.

 

9:26 - A kulturális szférában dolgozók megkapják a 20 százalékos béremelést

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) kiemelte, hogy az intézmények módosító kérelmei is ellenőrzés alatt voltak és az előirányzat megemelésére lehetőség volt. A városvezető hangsúlyozta, hogy feszes költségvetést alkottak, a kormány által biztosított 600 milliós segítségnek köszönthetően forrást biztosíthattunk minden szükséges

Varga Tamás örömét fejezte ki, hogy az indokolt kötelezettségvállaláshoz hozzájárult az önkormányzat. Jelezte, amennyiben lehetőség nyílik rá, akkor erre 2022-ben is lehetőség lesz. Az alpolgármester kiemelte, hogy a kormány 2020-ban és 2021-ben is biztosított forrást bérkompenzációra, most nem támogatási összeget kap az önkormányzat, hanem a kulturális intézményekben dolgozók béréből kiszámolt 20 százalékos emelést kapják majd a szférában dolgozók, ez is hozzájárulhat a kiemelkedő szakmai munka folytatásához.

Az előterjesztést 17 igennel elfogadta a testület.

 

 

9:12 Napirend előtt

Az ülésen mind a 17 képviselő jelen van, Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) polgármester jelezte, hogy a közgyűlésen a maszkviselés kötelező, a felszólalás alatt azonban nem kell maszkot viselni annak érdekében, hogy minden hozzászólás könnyen érthető legyen..

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) arról érdeklődött, hogy hogyan áll jelenleg az Alföldvíz Zrt. ügye, az előző közgyűlésen tárgyaltak róla, most viszont nem szerepel. Szarvas Péter polgármester felvette a napirendek pontok közé a témát, a közgyűlés végén beszámol a legfrissebb fejleményekről.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) a Fürjesi elkerülő út átadása kapcsán a jövőbeni ipari beruházásokra hívta fel a figyelmet és köszönetét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy létrejöhetett a beruházás.

Horváth László (Fidesz-KDNP) úttal, járdákkal kapcsolatos ötleteit szeretné felvetni majd az ülés végén.

A képviselő-testület elfogadta a napirendi pontokat.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) polgármester köszönetet mondott azoknak a munkájáért, akik a közgyűlési előterjesztések előkészítésén dolgoztak ebben az évben is.

 

K.D., P.Á., V.D.

További programok »

FEL