Közép-Ázsiában szerzett tapasztalatokat osztottak meg Békéscsabán

2023. január 24. 19:26 | Szabó Judit

Ismeretlen ismerősöknél – tapasztalatok Közép-Ázsiából címmel tartottak előadást a Migrációkutató Intézet munkatársai kedden, a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai központjában.

Közép-Ázsia köztársaságairól, hétköznapi nevükön "a sztánokról" Magyarországon is egyre gyakrabban hallani. Az elmúlt években a Türk Államok Szervezete, az asztanai világkiállítás, az afganisztáni evakuáció, a karakalpak felkelés vagy éppen a kipcsakok kapcsán is olvashattak róluk a hazai médiában. Ritkán találkozni azonban kutatókkal, akik, ha csak rövid ideig is, közelről láthatták, hogyan élnek az emberek ezekben az egyre inkább felértékelődő és nagyhatalmak - Kína, Oroszország, Irán - szorításában élő országokban. Egy két fős kutató csapat indult el, hogy a három ország különbségeit és hasonlóságait mérlegelje. Vargha Márk kiemelte, hogy bár mindhárom országban eltérőek a szokások, barátian állnak a magyar turistákhoz.

– Mind a három ország, ahol jártunk, más. Egyfajta időutazás a szocializmusba. Én még nagyon kicsi voltam, amikor a rendszerváltás történt, így nagyon érdekes volt ez az utazás, hiszen láthattam azokat a változásokat, akár az épületek, a környezet szintjén, hogy honnan hová jutottak a jurtától a felhőkarcolókig – mondta el a Migrációkutató Intézet vezető elemzője. 

A népességrobbanás, az államközi konfliktusok, a vízpazarlás és az éghajlatváltozás hatásai komoly migrációs válságot eredményezhetnek a régióban, amely súlyos terhet jelentene Európa számára is. 2022 augusztusában az MKI munkatársai Közép-Ázsiába látogattak. Az erről szerzett tapasztalatairól Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet junior elemzője beszélt.

 

Fotó: behir.hu

 

– Azt szerettük volna, hogy egy valós képet kapjunk a régióról, ne csak a különböző játékfilmekből vagy az ezeket az országokat becsmérlő médiából ismerjük meg a térséget.  Szerettük volna, hogy minél többen megismerjék a régiók kultúráját, szokásait. Nem vagyunk elfogultak, sok esetben az ottani szokások a mi európai standardjainkank nem felelnek meg, ugyanakkor fontos, hogy a helyén kezeljük ezt a régiót és lássuk azt, hogy milyen nagyra becsülik ők Magyarországot – fejtette ki Gönczi Róbert.

A rendezvényre Békéscsaba számos intézményéből érkeztek érdeklődők. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány képviselet-vezetője elmondta, hogy próbálnak minden hónapban olyan előadásokat tartani, amelyek a város minden polgárát érdekelhetik. 

– Nagyon örülünk annak, hogy mind a megyeiek, mind a békéscsabaiak számára bemutathatják az előadóink a tapasztalataikat. Nagyon fontos az, hogy első kézből kapjuk meg az információkat, ugyanis legtöbbször ezek már másod- vagy harmadkézből kerülnek hozzánk – fejtette ki Mittag Mónika. 

A rendezvények legfőbb célja, hogy a megyében, akár Békéscsabán is kialakuljon egy olyan szakmai műhely, ahol az érdeklődők a világ folyamatairól hallhatnak előadásokat, anélkül, hogy nagyobb városokba, az ország másik felére kelljen ezért elutazni.

További programok »

FEL