Sarkadon nagy erőkkel zajlik a tornacsarnok építése

2020. november 22. 10:23 | Hidvégi Dávid

A Kossuth utcai Sarkadi Általános Iskola területében egy 1300 négyzetméteres városi tornacsarnokot építenek, amely magában foglal egy szabványos kézilabdapályát, melyben egyidejűleg három testnevelés órát lehet majd tartani. A csarnok mind az iskola, mind a város életében nagy hiány volt eddig.

Augusztus 25-én tették le a sarkadi sportcsarnok alapkövét, amely beruházás ezzel egyidejűleg el is kezdődött, és várhatóan egy évig tart majd, hiszen a tervek szerint 2021. augusztus 31-én végeznek a munkálatokkal. Utóbbi azért lenne fontos, mert akkor a következő tanévet már az új környezetben kezdhetnék meg a diákok. A mindennapos testnevelés miatt eddig nehézséget okozott a testnevelés órák megtartása az előző tornaterem szűkössége okán, de az új épületeben egyszerre akár három testnevelés órát is lehet majd tartani.

A Gyulai Tankerületi Központ eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása zajlik a Sarkadi Általános Iskola Kossuth utcai székhelyén kormányzati és európai uniós támogatásoknak köszönhetően. Az eredetileg pályázaton nyert 814 millió forint mellé 230 millió forint pályázati többletforrás és 350 millió forint költségvetési támogatás társul, így a beruházás összértéke eléri az 1,4 milliárd forintot. A projektben nem csak egy új, 1300 négyzetméteres tornatermet építenek, hanem továbbfejlesztik az iskola épületét is. A csarnokban egyébként egy szabványméretű kézilabdapálya kap majd helyet, így hivatalos versenyeken is igénybe vehetik. Ezzel a lehetőséggel a kézilabda mellett, akár futsal-, röplabda- és kosárlabda-eseményeket is lehet majd tartani az épületben, de az egyéni sportágak is kényelmesen elférnek majd.

Októberben letették azokat gerendákat, amelyek az épület fő tartóelemei lesznek, míg korábban elbontották a gázfogadót, arrébb helyezték a sportpályát, feltárták a közműveket. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az iskola 143 évesépületszárnyában a veszélyes pincék megszüntetése, azaz feltöltése. Korszerűsítik az épület világítását, fűtését és a vizesblokkokat is. A korábbi tornatermet sem bontják el, azt kamarateremmé alakítják át.

A tornacsarnok a buszpályaudvar mellett épül fel, de a tervek szerint nemcsak az iskolán keresztül lehet majd oda bejutni, hiszen tanításon kívüli időszakon és hétvégén városi sportcsarnokként funkcionál majd. A település polgármestere, dr. Mokán István korábban úgy fogalmazott, hogy a régi bölcsőde épületének tervezett elbontásával, valamint az egymással szomszédos iskolai és bölcsődei területek egységesítésével egy igényesen parkosítható térré szélesedik ki a Nagy Imre út Kossuth utca felőli szakasza.

Ezzel együtt, több mint egymilliárd forintból épülhet tanuszoda a Sarkadon, amelyben két medence kap majd helyet. A polgármester a beruházás kapcsán elmondta, hogy egy évtizedes álom valósul meg, ugyanis a sarkadi kistérségben – amely az ország egyik leghátrányosabb kistérsége és Sarkad az egyetlen városa – nincs uszoda vagy fürdő.

 

További programok »

FEL