Közel 150 résztvevő a népművészeti egyesület táborában

2020. július 15. 17:25 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület több mint 30 éve rendezi meg nyári alkotótáborát. Idén közel 150 résztvevő érkezett, akik két héten keresztül ismerkedhetnek meg a hímző, a paszománykészítő, a bútorfestő, a fazekas és a fás csoport munkásságával, és el is mélyülhetnek benne.

– A táborban van egy nemezes, egy paszománykészítő, egy hímző, egy bútorfestő, egy fazekas és egy fafaragó csoportunk. Ezen és a következő héten is további mesterségekkel ismerkedhetnek meg a jelentkezők – fogalmazott Kölcseyné Balázs Mária, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület egyik vezetője.

Az egyesület épületében minden terem foglalt. A hímzők, paszománykészítők és a bútorfestők is nagy munkálatokat végeznek. A bútorfestők már lealapozták, szegélyezték a darabokat és a mintákat is felfestették. A csoport vezetője hozzátette, hogy egy teljes garnitúrát átívelő munka folyik éppen.

Egy szlovák szobabelső is készül az országos népművészeti kiállításra, amelynek famunkáit a Békés Megyei Népművészeti Egyesület fafaragói készítették. A festést egy múzeumi gyűjtés előzte meg, ez alapján Békés megyei, szlovák motívumot dolgoznak fel - mondta el Ament Éva bútorfestő, népi iparművész. 

A táborra az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők. Kóra Judit ötvös a Borsod megyei Golopról jött Békéscsabára azzal a céllal, hogy szélesítse technikai tudását.

Abapé Ákos nemezkészítő, népi iparművész elmondta, hogy a nemezt hagyományosan birkagyapjúból gyúrják, vizes közegben. A nemezkészítők megkülönböztetik a kézzel előállított nemezt a műszaki nemeztől. 

A tábor jövő héten folytatódik az egyesület Orosházi úti épületében, ahol a Kazahsztánból érkezett háromszoros UNESCO-díjas, ezüstműves Serzhan Bashirov tart majd kurzusokat.

További programok »

Kultúra

„Miért félsz a naptól, baby? A naptól nem kell félni!”

Énekelte többször is a csabai Ifi Casino Blues Kocsmájában az S-Modell zenekar csodálatos, balkezes, raszta hajú gitárosa, Pribil György. A 2013-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt muzsikus sajnos nem domboríthat augusztus 22-én, a főtérre tervezett megabulin. Pedig be nagyon komálta a várost.
2020. augusztus 14. 18:13
FEL