Kosárlabda: Óriási hátrányból izgalmak, a végén békési vereséggel

Jól kezdte az NB I/B felsőházi küzdelmeit a Calle Pubfood Békés együttese a Vasas legyőzésével. A 2. körben második negyed közepén 40-16-ra vezetett a Bonyhád, de fél perccel a vége előtt még a győzelmi esélyei is voltak a békési fiúknak. A vége ötpontos bonyhádi siker lett, de a Gladiátorok helytálltak idegenben is – számolt be a klub hivatalos oldala az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon.

 

Bonyhádi KSE – Calle Pubfood Békés 85-80 (28-14, 17-20, 21-18, 19-28)

Jv: dr. Varga, Maár, Reisz. 200 néző.

Bonyhád: SOMOGYFOKI P. 20/6, FARAGÓ 18/6, TÖMÖSVÁRY 13/3, Baki 10/3, Somogyfoki Sz. 9, Gombos 8/6, Gébert A. 5/3, Kovács B. 2, Pechár Cs. -.

Békés: KRSZTICS 24/18, NAGY B. 21/12, Koma 14, Adebayo 8/3, Kertész 6, Papp 4, Hajdu 2, Farkas G. 1, Zrinyi -, Gruda -.

A mérkőzés nem úgy indult, ahogyan a békésiek tervezték. A hazai csapat szinte hibátlanul dobott (5. perc 15-4), a vendégek pedig a hosszú utazás végén még a buszon maradtak. Az 5. percben kezdtek magukra találni a Gladiátorok, kezdték lefaragni a hátrányukat. 17-12-nél úgy tűnt, hogy a múlt heti mérkőzéshez hasonlóan most is rendezik a soraikat a negyed végére. Azonban nem így történt, a vendégek már csak egy kosarat dobtak ebben a szakaszban, míg a Bonyhád 11-ig jutott, 67 százalékos hatékonysággal. Tizennégy pontos magabiztos bonyhádi vezetéssel kezdődött a 2. negyed. A hazai csapat nagyon jól zárta a palánk alatti területet, nehezen tudtak a gyűrű közelébe kerülni a békési fiúk, így elsősorban távoli dobásokra kényszerültek. Ezek a kísérletek a 2. negyed elején még mindig csak kísérletek maradtak, s a fehér mezesek a lepattanók után gyors kosarakkal növelték az előnyüket. Az 5. percben 40-16 állt az eredményjelzőn, ami egy katasztrofális vereség lehetőségét vetítette előre. Ekkor azonban „lekerült a deszka” a hazai gyűrűről, zsinórban három triplát dobtak bajnokságot sikerrel nyitó Balog-tanítványok, a védekezésük is masszívabb lett, s lassan kezdtek közelebb kúszni a Bonyhádhoz. A negyed végéig ők már csak öt ajándékpontot hoztak össze büntetőkből, a vendégek pedig kilenccel gyarapították addig igen csekélyke pontszámukat. A félidőre 11 pontos hátrány maradt.

 

Hatalmas küzdelem után tisztes vereség

 

A szünetben az öltözőben látszott az elszántság a vendégcsapat tagjain, s mivel az utolsó 5 percben a hazai csapat dobóteljesítménye látványosan visszaesett, így nem tűnt lehetetlen vállalkozásnak a fordítás. Jól is kezdték a békésiek a 3. játékrészt, védekezést váltva három akciót kivédekeztek, 8:2-es szakaszt produkálva öt pontra zárkóztak. Az egyenlítés azonban nem sikerült, a Bonyhád magára talált a zóna ellen, és ismét megléptek 12 ponttal. Borzasztó feszült volt a hangulat, amit egy-két vitatható játékvezetői ítélet tovább fokozott, így a 6. percben „elszálltak az agyak”. A szabályos védőhelyzetben lévő Nagy Balázst borította fel Somogyfoki Szabolcs, s kerültek mindketten a talajra. Kis földharc alakult ki közöttük, amikor érkezett három bonyhádi játékos, hogy a felül lévő társuknak segítsenek. Jöttek a békésiek is, egy kis kakaskodás, egy lökés erről, egy lökés arról, egy könyökös, majd a határozott játékvezetői fellépésnek köszönhetően lecsillapodtak a kedélyek. Az eredmény: Kertész Dánielnek orvosi segítségre volt szüksége, Koma Dánielnek sportszerűtlen hibát fújtak, Somogyfokit kiállították.

Ez az epizód inkább a viharsarkiakat zavarta meg, így ismét elúszni látszott a meccs (64-47). De nem az utolsó pillanatig nem adták fel a harcot. Az utolsó játékrészben hatalmasat küzdött a csapat, ennek eredményeként 82-80 állt az eredményjelzőn fél perccel a meccs vége előtt. Akár a győzelem is elérhetőnek tűnt… Aztán jött két hazai büntető, egy elrontott bedobás, egy újabb sportszerűtlen hiba Koma Dániel ellen, kiállítás, és ötpontos vereség.

Szerdán a bajnoki címre aspiráló Veszprém otthonában jön a folytatás egy újabb nehéznek ígérkező idegenbeli mérkőzéssel, de ezzel a hozzáállással, ezzel a küzdőszellemmel akár meglepetést is okozhatunk.

Balog Vilmos: Sajnos az első negyedben nagyon gyengén dobtunk, ez megnehezítette a dolgunkat. Így hiába kapaszkodtunk vissza kétszer is, a fordítás nem sikerült. De egy újabb tapasztalattal gyarapodtunk: tudunk a győzelemért, a csapatért, egymásért küzdeni. És ennek nagyon örülök, mert ennek meglesz az eredménye, meg kell lennie az eredményének!

Megosztás:

Címke: , , ,