Kosárlabda: Kulcsfontosságú győzelemmel kezdett a Békéscsabai KK a rájátszásban

2024. április 10. 22:18 | Hidvégi Dávid

Az NB I/B rájátszásában folytathatta szereplését az alapszakaszban 11. helyen végző Békéscsabai KK szerda este. Az együttes ellenfele a bajnokság első fázisában 14. pozícióban végzett Százhalombattai KSE volt. A párharc két győztes mérkőzésig tart, amelyik együttes továbbjut, már biztosan bennmaradhat az NB I/B Zöld csoportjában.

BÉKÉSCSABAI KK – SZÁZHALOMBATTAI KSE 91–81 (23-20, 18-15, 23-26, 27-20)
NB I/B-s férfi kosárlabda-mérkőzés, Békéscsaba, Evangélikus Sportcsarnok. Játékvezetők: Dr. Varga Zoltán, Földi László Tibor, Utasi Balázs.
Békéscsaba: Sucov 3/3, Vodila 4, Cvijin 4, Varga Á. 15/3, Fábián 13. Csere: Hajdu 13/3, Vágvölgyi 11/9, Varga Z. 6, Kurtucz 7/3, Balog 15/3. Vezetőedző: Vuk Pavlovic
Százhalombatta: Csík 19/3, Seregély 10/6, Kovács G. 15/9, Láncos 13/3, Tóth M. 6. Csere: Kovács M. 10, Montai 2, Fiedor 5/3, Novák 1. Vezetőedző: Törőcsik Marcell.

A Békéscsaba a 9. hely elérésért küzdhet a rájátszásban, ehhez azonban először a Százhalombattán kell túljutnia. A hagyományos fehér mezében játszó Békéscsaba szerezte a mérkőzés első pontjait: előbb Varga Ákos majd Nicola Sucov volt eredményes, utóbbi rögtön egy triplával örvendeztette meg a csabai szurkolókat (5–0). A Százhalombatta Csík Richárd büntetőivel szépített (7–2). A mérkőzés első négy perce igen szorosan alakult, ugyanis 11–10 volt az állás a Békéscsaba javára, majd Fábián Szabolcs sikeres büntetőkkel tovább növelte az előnyt (14–10). A vendég együttes a 8. percben egyenlített először, ekkor 18–18-at mutatott az eredményjelző. A Békéscsaba végül nem adta ki a kezéből a vezetést, ugyanis Vágvölgyi Ákos három pontosa után 23–20-as állással mehettek pihenni a csapatok.

A második negyedben a csereként beálló Hajdu Márton szerezte meg az első pontokat egy közeli dobással (25–20). Alig két perc telt el és már 27–21 volt a Békéscsaba javára, így a vendégek edzője Törőcsik Marcell egyáltalán nem lehetett elégedett az eredménnyel, ezért időt kért, hogy rendezze csapata sorait. A hazaiak lendületét ez nem törte meg, ugyanis a mérkőzés 14. percében már tíz ponttal, 35–25-re vezettek. A 15. percben Tóth Márk kihagyott egy triplát, majd az ellentámadásból Cvijin Patrik szerzett pontot, miután végigvezette a labdát a pályán (37–26). A 17. percben Seregély Balázs egy triplával igyekezett felrázni játékostársait (39–29). Három perccel a negyed vége előtt Montai Márton és Tóth szépített az eredményen(39–33). A csabaiak hatpontos előnye végül megmaradt a nagyszünetre, ugyanis 41–35-tel mentek a  nagyszünetre.

 

Szorosabb lett a mérkőzés

A szünet után a Százhalombatta egy pillanatra bent maradt az öltözőben, ugyanis Varga két gyors kosarával már ismét tíz pont volt az együttesek között (45–35). A Pest vármegyeiek végül összeszedték magukat és a 25. percben egyenlítettek, ekkor Kovács Gergely dobott triplát (51–51). A csabaiak érezték, hogy most már kell az extra, így Varga Ákos is dobott egy triplát, majd a másik oldalt Kovács büntetőkkel növelte csapata pontjainak számát (56–56). A negyed hajrájára a hazaiaknak sikerült egy három pontos előnyt építeniük (64–61).

Az utolsó negyed elején Hajdu kihagyott egy közelit, a kontrából pedig Fiedor Patrik volt eredményes (64–63). A csabaiak Balog és Hajdu révén ismét növelték az előnyüket (68–63). Az SZKSE a 34. percben ismét felzárkózott és már csak kétpontos hátrányban volt (71–69). Négy perccel a mérkőzés vége előtt ismét Varga volt eredményes, a négy pontos hátrány miatt a vendégek edzője időt kért (75–71). A taktikai utasítások után Csík Richárd rögtön egy triplával kezdett, de a hazaiak oldaláról is jött egy három pontos Kurtucz Ferenc révén (78–74). Az együttesek nem tudtak leállni a triplákkal, előbb Balog, majd Csík is dobott egyet (81–77). Hamarosan újra csak két egység volt az együttesek között, ekkor jött Hajdu kulcsfontosságú triplája (86–81). A békéscsabaiak győzelmét ezután már nem fenyegette veszély, ugyanis tíz ponttal, 91–81-re megnyerték a találkozót.

A párharc második mérkőzését pénteken rendezik Százhalombattán. A küzdelem két győzelemig tart, Pest vármegyei siker esetén vasárnap Békéscsabán játszanak egy harmadik találkozót. A nyertes már biztosan bennmarad az NB I/B Zöld csoportjában és a következő körben az Atomerőmű SE-vel mérkőzhet meg.

 

Így látták a vezetőedzők

Vuk Pavlovic: A szurkolóknak köszönjük a támogatást, amivel sok energiát adtak, nélkülük nem sikerült volna a győzelem. A második negyedben nagy energiával játszottunk, azt gondoltuk, hogy az első félidőben el tudjuk dönteni a meccset, így elkezdtünk kicsit kapkodni, ami rányomta a bélyegét a harmadik negyedre. A Százhalombatta sokat küzdve visszajött egálra, de a csapatunkban volt tartás és koncentráció, jól védekeztünk és a fontos pillanatokban higgadtak maradtunk. Van egy napunk regenerálódni, pénteken szeretnénk eldönteni a párharcot, és abban bízok, kedvez nekünk az, hogy egy győztes meccs után ilyen korán játszhatunk.

Törőcsik Marcell: Nehéz szavakat találni egy ilyen szoros mérkőzés után. Veszítenivaló nélkül érkeztünk Békéscsabára. Bizonyítottuk saját magunknak azt, hogy van még itt keresnivalónk. Nagyon várjuk már a hazai visszavágót, mert egy ilyen szoros mérkőzésből lehet építkezni. Otthon győzni szeretnénk, hogy vasárnap Békéscsabán dőljön el a párharc.

 

 

További programok »

FEL