Kulcsfontosságú győzelmet aratott a Békéscsabai KK a Veszprém ellen

2024. február 17. 20:08 | Hidvégi Dávid

A tabellán elfoglalt helyezések alapján abszolút rangadóval folytatta szereplését a 11. pozíciót elfoglaló Békéscsabai KK a férfi kosárlabda NB I/B Zöld csoportjában szombaton, amikor a 7. helyen álló Veszprémet fogadta hazai pályán. A találkozó végig szorosan alakult, amely végén a hazai csapat örülhetett győzelemnek.

BÉKÉSCSABAI KK–VESZPRÉM KOSÁRLABDA KLUB 101–98 (24–23,27–30,22–21,28–24)
NB I/B-s férfi kosárlabda-mérkőzés, Békéscsaba. Jv: Domán, Drenyovszki, Marton.
BÉKÉSCSABA: Varga Z. 14/6, Sucov 22/12, Vodila 5/3, Hajdu M. 14/3, Varga Á. 26/6. Csere: Vágvölgyi Á., Balog G. 8/3. Cvijin 12/3, Scherber, Fábián. Vezetőedző: Vuk Pavlovic.
VESZPRÉM: Prodanovic 12/6, Varga G. 15/15, Takács E. 16/3, Moore 33/6, Szabó P. 16/6. Csere: Krkljes 6, Szeifert, Birkás. Vezetőedző: Alexander Geddes.

A Békéscsaba KK az előző fordulóban egy fontos mérkőzést veszített el a Nagykőrösi Sólymok otthonában, amivel távolabb került a legjobb nyolc közé jutástól. A Veszprém szintén egy vereségből érkezett Békéscsabára, miután nem tudtak győzni a Sopron otthonában. A csapat mérlege pozitív, hiszen a forduló előtt tíz győzelmet arattak kilenc vereség mellett. A csabaiak a bajnokság eddigi pontjáig hétszer győztek és tizenkétszer vereséget szenvedtek. A két együttes őszi meccsén, november 7-én a Veszprém győzött 95–77-re.

Nagy irammal kezdték a csapatok a mérkőzést, hiszen alig öt perc játék után már 13–11 volt az állás a Békéscsaba javára. A csabaiaknál lehetőséget kapott az új igazolás, a szerb Nikola Sucov, aki mindjárt pontszerzésekkel hálálta meg a bizalmat, hiszen triplát és közelit is dobott. A vendégek a 8. percben vették át először a vezetést, amikor csapatkapitányuk, Szabó Péter dobott be egy közelit (17–18). Vuk Pavlovic rögtön időt kért, hogy megállítsa a veszprémiek lendületét. Cvjin Patrik kosarával a Csaba visszavette a vezetést, amire a másik oldalon Varga Gergő válaszolt egy három pontossal (18–21). A hazaiak végül 24–23-ra nyerték az első negyedet.

A második játékrész első pontját a Békéscsaba szerezte Balog Gábor révén, majd Cvijin Patrik egy bámulatos védekezést mutatott be Marlon Moore Jr-ral szemben (26–23). A következő két perc kiegyenlített játékot mutatott, de a Veszprémnek sikerült az egyenlítés, sőt, hamarosan ötpontos előnyre tett szert (30–35). A meccs 16. percében ismét a hazaiak vezettek 39–37-re, amit a közönség hangos „Hajrá Csaba” kántálással díjazott. Az együttes Sucov sikeres büntetőivel és Hajdu Márton triplájával tovább növelte az előnyt (44–37). A vendégek skót mestere, Alexander Geddes ezt megelégelve azonnal időt kért. A pauza jól jött a vendégeknek, mert ezt követően átvették az irányítást. Varga Gergő egy három pontossal szépített, majd közelről Todor Prodanovic is betalált (44–42). A 18. percben ismét döntetlent mutatott az eredményjelző, majd a Veszprém ismét előrébb járt (48–50). A játékrész Sucov nagy tapsot kapó triplájával zárult, így a félidőre maradt a csabaiak két pontos hátránya (51–53).

 

Kezébe vette a sorsát a Békéscsaba

 

Jól kezdte a harmadik negyedet a Békéscsaba, hiszen Varga Ákos egyenlített (53–53). A folytatásra ez nem volt elmondható, mert a Veszprém átvette a kezdeményezést és máris hat ponttal vezetett, a hazaiak trénere pedig időt kért (53–59). Varga sikeres büntetői után egy pont volt a különbség az együttesek között, majd gyors pontváltások után az egyenlítés is meglett (61–61). A viharsarkiak Balog triplájával a vezetést is átvették (64–63). A hetven pontot először a Csaba érte el a 27. percben Cvijin büntetőjével (70–67). A Veszprém a játékrész végén ismét egy lépéssel előrébb volt, de izgalmas hajrára volt kilátás, a drukkerek pedig nem is csalódtak (73–74).

Az utolsó negyedre megélénkültek a szurkolók, hangosabban biztatták csapatukat, mint eddig bármikor. A csabaiak át is vették a vezetést a 34. percben, amikor 83–82 volt az állás. Folytatódott a hazai roham, Cvijin és Varga is eredményes volt, Geddes ekkor időt kért (87–82). A 36. percben Varga Ákos passzolt az üresen induló Varga Zalánhoz, aki közelről a kosárba talált (89–83). Négy perc tíz másodperccel a vége előtt a Veszprém egy pontra zárkózott, így Pavlovic időt kért (89–88). A taktikai utasítások jót tettek a csapatnak, hiszen Varga Ákos és Hajdu is szállította a pontokat, amivel hatpontos előnyre tett szert (98–92). Fél perccel a vége előtt Vodila Bence egy mindent eldöntő közeli dobott és százra kerekítette csapata pontszámát és ezzel végleg el is döntötte a mérkőzés sorsát. A Békéscsaba végül 101–98-ra győzött és nyolcadik sikerét aratta a bajnokságban.

A Békéscsaba február 24-én a SMAFC 1860 Soproni Egyetem csapata ellen folytatja bajnoki szereplését idegenben, majd március 1-jén Paksra látogat az Atomerőmű SE-hez. A viharsarkiak számára ezt követően győri túra következik, majd március 16-án a Pénzügyőr lesz az ellenfél Budapesten. A Csaba bő egy hónap múlva, március 23-án a Vásárhelyi Kosársuli ellen játszik legközelebb hazai pályán.

 

Galéria

További programok »

Sport

Indul az utazás – Békésben is közös szurkolásra hívják a drukkereket

Pénteken a Németország–Skócia mérkőzéssel elkezdődik a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, a mieink pedig szombaton lépnek pályára először Svájc ellen. Marco Rossi csapatának sokan szurkolnak majd a helyszínen, de Békéscsabán és Gyulán is óriás kivetítők várják majd a drukkereket a magyar együttes találkozóira.
2024. június 14. 19:23
FEL