Kórustalálkozó a Kistemplomban

Hetedik alkalommal léptek fel egymás előtt az evangélikus középiskolai kórusok.

Hetedik alkalommal léptek fel egymás előtt az evangélikus középiskolai kórusok. A találkozóra a békéscsabai Evangélikus Kistemplom adott otthont, ahol hét kórus mérte össze tudását.

A Bacchus Consort régizene együttes barokk-korabeli művekből álló koncertjével hangolódtak a muzsikára az Evangélikus Gimnáziumok 7. Országos Kórustalálkozójának résztvevői április 15-én. Az autentikus hangszerekkel kísért dallamok hamar meghozták a kedvét a padsorokban ülőknek is az éneklésre, erre pedig hamarosan az összkari próba adott lehetőséget.

A kórusok a délelőtti próbák után másnap délután mutatkoztak be, az egyenként néhány darabból álló rövid koncertek ízelítőt adtak abból a munkából, amit az evangélikus középiskolák szerte az országban tesznek a tanulók zenei kultúrájának műveléséért. Nováky Andrea főszervező elmondta, a koráloktól a gospelen át a népdalfeldolgozásokig, hangszerrel kísért zenéktől a sanzonokon át a reneszánsz madrigálokig igen széles skálát hallhattak a koncertteremmé vált Kistemplomban, ami a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium énektanára szerint „arra termett, hogy kórustalálkozókat tartsanak benne”.

Czeglédy Viktória Elynor, a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium énektanára szerint nem könnyű összetartani egy gimnáziumi énekkart, de ilyenkor a diákok is érzik, hogy megéri a felkészülésre fordított idő. A karvezető elmondta, a találkozó alkalmat adott a kórusoknak, hogy inspirációt merítsenek egymástól, illetve kottákat is cseréltek.

A találkozó végén a résztvevőket Gáncs Péter püspök áldása bocsátotta útra.

Megosztás:

Címke: , , ,