Ahol Jézus is kórustag volt

2016. október 29. 17:44 | Zsíros András

Jézus is kórustag volt – mutatott rá az éneklés Istenhez és egymáshoz fűző szerepére Gáncs Péter püspök Békéscsabán, ahol szombaton a Déli Evangélikus Egyházkerület tartotta kórustalálkozóját. A hét gyülekezetből érkezett énekkar szakmai szűri előtt mutatott ízelítőt repertoárjából. Ennek alapján választották ki azt a három kórust, akik az egyházkerület képviseletében az országos kórustalálkozón is részt vehetnek majd jövő májusban Szarvason.

„Az együtt éneklésnek az a célja, hogy az a Valaki kerüljön közel hozzánk, aki mindenek fölött van, de ugyanakkor magát megalázva lehajol a kicsihez, az alacsonyhoz, a legkisebbhez is Jézus Krisztusban” – fogalmazta meg Gáncs Péter a 113. Zsoltár alapján tartott igei gondolatait. A püspök szerint ezt a csodát élhették át a Kistemplom falai között is, ahol az egyházkerület minden szegletéből együtt énekelhettek a kórusok tagjai.

A találkozó házigazdája, egyben a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar karnagya elmondta, egyre kevesebb kórus működik a gyülekezetekben, ezért mindig öröm látni, amikor több százan énekelnek együtt. Kutyejné Ablonczy Katalin hozzátette, a kórusok – amelyek tagjai jellemzően szabadidejükben, általában hetente egy alkalommal tudnak próbát tartani – leginkább az egyházi ünnepeken szolgálnak énekükkel a gyülekezetekben, ám településük zenei életéből is kiveszik a részüket, például városi rendezvényeken is fellépnek.

A zsűri tagjaiként a házigazda mellett Kinczler Zsuzsanna egyházzenész és Kendeh Gusztáv, a Magyarországi Evangélikus Egyház Egyházzenei Bizottságának elnöke értékelte a kecskeméti, kondorosi, békéscsabai, orosházi, bonyhádi, nyíregyházi és pécsi egyházközségi kórusok teljesítményét. Kendeh Gusztáv elmondta, folyamatosan dolgoznak azon, hogy megújítsák, élőbbé tegyék a gyülekezetek zenei életét, amire nagyon jó alkalmat kínál a reformáció közelgő ötszázadik évfordulója is.

A kórusok tíz perces műsorokat adtak, ezekben legalább egy korálfeldolgozásnak kellett szerepelnie. Szereplésük alapján a zsűri végül a kecskeméti, a bonyhádi és a pécsi gyülekezetek kórusait hívta meg az országos találkozóra, de rajtuk kívül még Békéscsaba és Nyíregyháza is meghívást kapott.

FEL