Koronavírus - Gulyás: nem zárható ki, hogy szigorítanak az intézkedéseken

2020. július 9. 15:31 | behir

Járványügyi készültség van Magyarországon. Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk marad, fenn kell tartani a készültséget. Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust, éppen ezért is kell újabb döntéseket hozni annak megakadályozásáért, hogy Magyarországon is megforduljon a tendencia.

A kormány tegnapi ülésén is a koronavírus-járvány volt a fő téma. Járványügyi készültség van Magyarországon. Az első csatát megnyertük, de amíg nincs vakcina a fertőzés velünk marad, fenn kell tartania készültséget – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón. Hozzátette, bár az aktív fertőzöttek száma csökken Magyarországon, Európában, a környező országokban azonban aggasztó adatok látnak napvilágot.

A miniszter ismertette: június 22-e óta Horvátországban 87-ről 934-re emelkedett az aktív esetek száma, és szintén jelentős növekedés tapasztalható a többi között Szlovéniában, Szerbiában, Szlovákiában és Ausztriában is. Gulyás Gergely úgy összegzett: a folyamat a térségben megfordult.

Ahol Magyarországon fertőzési góc alakult ki, oda külföldi hozta be a vírust – hívta fel a figyelmet. Éppen ezért is kell újabb döntéseket hozni annak megakadályozására, hogy Magyarországon is megforduljon a tendencia. Elmondta: a határok nyitva vannak, külföldre lehet utazni, de azt mindenki tegye elővigyázatosan.

Arról, hogy az operatív törzs milyen szigorításokról határozhat, azt mondta: a szabad határátjárást a fenti esetekben felül kell vizsgálni, de a döntést nem kívánta megelőlegezni. Arra a felvetésre, hogy határon belül terveznek-e szigorításokat, közölte: az operatív törzs és a kormány minden lehetséges intézkedést megvizsgál.

 

Nincs olyan adat, amelyet a nyilvánosság a közpénzek kiadásával kapcsolatban ne ismerhetne meg

 

A beszerzett lélegeztető-gépekkel kapcsolatos szerződések nyilvánosságát firtató kérdésre azt felelte: nincs olyan adat, amelyet a nyilvánosság a közpénzek kiadásával kapcsolatban ne ismerhetne meg.

A foglalkoztatottak száma a május végi adatok szerint 4,4 millió körül van, ami azt jelenti, hogy 125-130 ezerről, 100 ezer körülire mérséklődött a koronavírus-járvány miatt állásukat elveszítők száma – válaszolta egy másik felvetésre.

 

Európai hitelfelvétel: közös utakat kell találni 

 

A magyar kormánynak az volt a véleménye, hogy az eladósodás nem jó megoldás, és a 2010-ben átvett kormányzás óta fő célja az volt, hogy a megörökölt adósságot csökkentse, minimalizálja. A mostani, az európai bizottsági döntéssel is így vannak. Magyarország szolidaritását kifejezve hajlandő támogatni az európai uniós országokat, amelyek bajban vannak, elfogad egy más gazdaságélénkítő csomagot is, de a hitelfelvételt nem támogatja – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette, azt remélik, hogy az unió képes a nézetkülönbségeket félretenni, és olyan döntést hoz, ami minden félnek jó lesz: a közép-európai országoknak megadja a lehetőséget, hogy a gazdaságukat saját döntésük szerint oldják meg. A bajban arra van szükség, hogy közös utakat találjunk.

 

Igazságos csomagra van szükség

 

A tárcavezető azt mondta: olyan csomag kell, amely igazságos, amely a gazdagabb tagállamoknak nem ad több pénzt, mint a szegényebbeknek, amely a gazdaság növekedésére és újraindítására koncentrál, és amely politikamentes.

Jövő héten, csütörtökön és pénteken európai uniós tanácsülés lesz, ennek az ülésnek a tétje óriási, hiszen az Európai Bizottság hitelfelvételi javaslatáról lesz szó.

Kifejezetten cinikus a Next Generation, Új nemzedék elnevezésű uniós helyreállítási alap – a tervezett hitelfelvétel 750 milliárd euró – elnevezés, hiszen a következő generációt annyiban érinti, hogy nekik kell majd visszafizetniük a hitelt, amit most készül felvenni az unió vezetősége - mondta Gulyás Gergely.

Az Országgyűlés ülésének összehívását kezdeményezik a kormánypártok hétfőre és keddre, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében – mondta Gulyás Gergely.

Magyarország az EU szolidáris tagjaként hajlandó elfogadni a sajátjától eltérő válságkezelési módot, de nem feltétel nélkül – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az EU képes lesz olyan döntést hozni, amely alkalmas lehet a nehezebb költségvetési helyzetű déli államok megsegítésére, egyúttal megadja a lehetőséget a közép-európaiaknak, hogy a gazdaság újraindításához jól használhasson fel forrásokat.

 

Bármelyik kormányfő megvétózhatja a költségvetést

 

A tárcavezetőt kérdezték arról, hogy az uniós költségvetés esetében elképzelhető-e Orbán Viktor vétója. Azt mondta: természetesen, bármelyik kormányfő esetében ez lehetséges, így a magyar miniszterelnöknél is. Vannak alapvető elvárások, amelyeket, ha nem tudnak érvényesíteni, akkor nem tudnak hozzájárulni az uniós csúcs sikeréhez – jelezte.

Angela Merkel német kancellár szavait, miszerint nem tűrik el a jogállamiság megsértését, és ez alól még Orbán Viktor sem jelent kivételt, úgy kommentálta: sem Orbán Viktor, sem Angela Merkel nem lehet kivétel, ha a jogállami szabályok betartásáról van szó.

Praktikus ugyanakkor, ha nem politikai különvéleményeket büntetnek a jogállamiság köntösébe bújtatva, amire az elmúlt években Lengyelország és Magyarország esetében kísérlet történt – mutatott rá a miniszter. A Fidesz európai néppárti tagságával kapcsolatos kérdésre azt emelte ki, hogy a német politikai hozzáállás továbbra is alapvetően baráti.

 
A Kaleta-ügy gyomorforgató

 

A Kaleta-üggyel is foglalkoztak. A gyermekvédelem elég szigorú. Ami ez esetben történt az gyomorfogató, és a legszigorúbb büntetést érdemli. Úgy gondolják, mindent meg kell tenni a gyerekek mentális egészségének megőrzéséért. 

Ha indokolt, a büntető törvénykönyv módosítására is készek – mondta.

 

A rövid távú lakáskiadásokról az önkormányzatok dönthetnek
 
 
Gulyás Gergely elmondta, hogy az Országgyűlés jövő heti ülésén megtárgyalhatják a rövid távú lakáskiadást is. Olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak a kérdésben.
 
Az Airbnb szabályozásával is foglalkozott a kormány. Az elmúlt éveket végigkísérték az Airbnb körüli viták, amelyek részben kereskedelmi, gazdasági típusúak voltak. A szállodák jelentős része panaszkodott arra, hogy számukra az Airbnb konkurenciát teremt, egy olyan turizmust hoz létre Budapesten, ami nem feltétlen jó a városnak és az országnak – mondta.
 
A kormány úgy döntött, hogy az önkormányzatoknak adnak lehetőséget, hogy szabályozzák a rövid távú lakáskiadásokat. A teljes tilalomtól a korlátlan engedélyezésig. Megnézték a környező országok példáját is, ott is változó a szabályozás. Úgy döntöttek, hogy a helyi és kerületi önkormányzatoknak is teljes szabadságot adnak – közölte a miniszter.

 

Forrás: hirado.hu

További programok »

Politika

FEL