A járványügyi korlátozások a nem védetteknek várhatóan augusztusig fennmaradnak

2021. május 6. 12:13 | Mikóczy Erika

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a kormányinfón számolt be a tegnapi kormányülés döntéseiről.

– Megállapítottuk, hogy az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni, az elmúlt időszakban, 4 hét alatt közel 2 millió első oltást tudtunk beadni, így már 4 millió 153 ezer fölött van az első oltásban részesültek száma. Ez a felnőtt korú, 18 év feletti lakosság közel 53 százaléka. Ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal újra igénybe lehet venni a korábban szünetelő szolgáltatásokat – jegyezte meg Gulyás Gergely

 

Aki beoltatja magát, visszakaphatja a korábban megszokotthoz közeli életét

 

A miniszter a kormányinfón kiemelte, hogy Magyarország Európában elsőként szerezhette vissza a szabadságát, bár ez a szabadság még nem teljes, viszont aki beoltatja magát, visszakaphatja a korábban megszokotthoz közeli életét.

Beszélt arról is: egész Európában vita zajlik arról, hogy hol szabad és hol nem szabad oltott és oltatlan emberek között különbséget tenni. Mint mondta, Magyarország annyival előnyösebb helyzetben van, hogy itt korábban, az internetes nemzeti konzultáción, több mint félmillió állampolgár fejtette ki a véleményét erről. 65 százalékuk azt támogatta, hogy akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, azok ennek megfelelően élvezhessenek előnyöket – ezen alapul a védekezési stratégia, és ezért bíztatnak mindenkit az oltásra.

– A járvány ugyanakkor továbbra is velünk van, ezért a járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára fenn fognak maradni, a mai tudásunk szerint augusztusig még biztosan. Ez koncertekre, fesztiválokra, szállodákra és éttermekre, valamint sporteseményekre egyaránt igaz, ezek látogatásához a védettségi igazolvány a következő hónapokban nélkülözhetetlen lesz – szögezte le Gulyás Gergely.

 

„A vakcinákat illetően sokszor üzleti érdekek állnak a szakmainak feltüntetett vélemények mögött”

 

A miniszter hangsúlyozta, Magyarországon ma az oltások közül választani lehet, minden engedélyezett oltás hatékony és biztonságos, és már néhány napon belül bárkit be tudnak oltani, aki regisztrál, és erre igényt tart. Hozzátette: jelenleg Szputnyik, AstraZeneca és Sinopharm oltásokra lehet időpontot foglalni. Ezen a héten Modernából és Pfizerből kevés áll rendelkezésre, mert ami van, az kell a második oltásokhoz, illetve a Pfizer a fiatalok oltásához.

Ahogy fogalmazott: ha valaki figyeli a vakcinákkal kapcsolatos nemzetközi vitákat, észreveheti, hogy sokszor komoly üzleti érdekek állnak a szakmainak feltüntetett vélemények mögött. Ismételten hangsúlyozta, hogy hazánkban az oltóanyagok engedélyezési eljárása, vizsgálata nagyon szigorú, mindenki biztos lehet abban, hogy a nálunk elérhető vakcinák biztonságosak és hatékonyak.

 

„Törekszünk arra, hogy minél több országgal megállapodást kössünk a védettségi igazolványok elfogadásáról”

 

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy múlt péntek óta, ha valaki külföldről Magyarország területére belép, védettségi igazolvánnyal mentesül a karantén-kötelezettség alól.

– Most azt is lehetővé fogjuk tenni, hogy ha a felnőtt kiskorúval lép be, akkor ez a kiskorúra is vonatkozzon, rövidesen megjelenik az erről szóló rendelet – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a védettségi igazolványok elfogadása nagyon komoly kérdés, egyelőre minden ország a saját védettségi igazolványát ismeri el. Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal kétoldalú megállapodást kössön, amely biztosítja, hogy az utazás szempontjából csak az számítson, ki van beoltva és ki nincs – függetlenül attól, hogy milyen vakcinával oltották be. Gulyás Gergely megjegyezte, a déli államok már egyértelművé tették, hogy mindenkit be fog engedni, aki védett.  

 

Jövőre 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak

 

Gulyás Gergely ismertette, hogy a kormány kedden benyújtotta költségvetést, amelynek kiemelt célja, hogy dinamikus gazdasági növekedést biztosítson.

 – Ha minden jól megy, az idei év végére visszakapaszkodhatunk arra a szintre, ahol voltunk a koronavírus-járvány kitörésekor. 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolunk jövőre, ez egy konzervatív becslés, ennél még jobban is alakulhat ez a szám. 5, 9 százalékos hiánycéllal és a 79,3 százalékos államadóssággal számol a pénzügyminisztérium. Magyarország jövőt felélni nem kívánó gazdaságpolitikája bevált – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy az eurozóna tagállamainak az államadóssága 100 százalékhoz közelít, és az uniós átlag is 90 százalék feletti.  

Gulyás Gergely megemlítette, hogy jövőre folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, félhavi nyugdíjjal kapnak többet az érintettek. Ugyanakkor a 25 év alattiak adómentességét, a beruházások támogatását, a munkahelyteremtés támogatását is tartalmazza a költségvetés, amely a gazdaság újraindítására 7300 milliárdos alapot is magában foglal. A miniszter szerint ezek az adatok is jól mutatják, hogy a gazdaság újra normálisan működhet, fejlődési pályára állhat.  

Közölte továbbá, hogy az egészségügyben is új korszakot nyitottak. Megszűntették a hálapénzt és jelentős orvosi béremelést hajtottak végre. Ennek következtében az ideinél majdnem 800 milliárd forinttal több forrás áll majd az egészségügy rendelkezésére jövőre.

 

Támogatás szempontjából három kategóriába sorolják az önkormányzatokat

 

A kormány tegnap döntött az önkormányzatok támogatásáról is. A korábbi döntésekkel jelentős adócsökkentést hajtottak végre, ami kedvezően érintette a kis- és középvállalkozásokat, hiszen a helyi iparűzési adó mértékének felső korlátját tavaly 1 százalékban határozták meg. Az önkormányzatnál azonban kiesést jelentettek ezek a döntések. A 25 ezer fő alatti települések a kieséssel megegyező mértékű támogatást kaptak, a nagyobb települések vezetőivel pedig egyeztettek a kompenzáció arányos és méltányos mértékéről.

A továbbiakban – Gulyás Gergely bejelentése szerint – a leggazdagabb önkormányzatoknak a kormány fejlesztési támogatást fog adni, de működési támogatást nem. A második kategóriába tartozó önkormányzatoknál főszabály szerint a kieső iparűzési adó 75 százalékát térítik meg, míg a legszegényebb településeken a 100 százalékát.

További programok »

Itthon

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület ad otthont az új ifjúsági irodának

Szombaton rendezte meg a Ligeti vásárt a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, amelyen ismét szemléletformáló családi illetve gyermekprogramok valósult meg. Pócsi Gabriella, az egyesület munkaszervezet-vezetője kihangsúlyozta, hogy elsődleges céljuk az, hogy a családosoknak is biztosítani tudják a kikapcsolódási lehetőségeket. A családi napok legfontosabb eleme, hogy a helyi adottságokat kihasználva minél több aktív sportolási lehetőséget kínáljanak az érdeklődőknek.
18:05
FEL