Környezettudatosságra nevelik a gyerekeket

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium „A hazai hulladékgazdálkodással és szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos lakossági szemléletformálásra fordítható támogatás” című programjában szemléletformáló témanapokat valósít meg, kilenc Békés megyei település oktatási intézményeiben.

A programsorozat címe: „Zöldülj!Fordulj! – Környezeti szemléletformálás a Körösök Völgyében” KNSZfF/108-9/2017.

A 15 éve működő egyesület kilenc Békés megyei településre viszi el vándorkiállítását, mely a megvalósítása óta közel 25 Körös-völgyi település mellett, az ország több pontján megfordult az elmúlt években, többek közt Budakeszi, Göd és Kecskemét mellett Kőszegen is.

Az idei rendezvény első állomása a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda volt, ahol 8 osztály 240 tanulója vett részt az interaktív foglalkozásokon.

A környezettudatos háztartás, a tudatos vásárlás, a hulladékcsökkentés, szelektálás, komposztálás, biokertészet  témaköreit bemutató roll-up-okat kiegészítették a Kék Bolygó saját készítésű öko-társassal, a kisebbeknek  mesékkel, természettudományos érdekességekkel, előadásokkal.  A diákok a nap folyamán elhangzott témákat játékosan feldolgozó foglalkoztató füzeteket kaptak, melyeket az iskola igazgatónője Caimacan Klára vett át. 

A további praktikus „ökosító” szemléletformáló ajándékokat is kaptak: zöld tippeket tartalmazó plakátokat az iskolai folyosókra, tantermekbe, fűszer- és gyógynövény magvakat a suli fűszerkertjébe,  kiskertész naptárokat a kerti teendőkről gyerekeknek minden osztálynak, és zöldségfelismerő memóriajátékokat az alsósoknak. Mindezek segítik majd az állomások műhelyeiben elhangzott információk elmélyítését. A program során interaktív formában, a következő témákban, tanóránként 2 osztály látogatta a programot:  komposztálás – biokert; ökotudatos vásárlás; természetbarát háztartás és életmód; háztartási hulladékok keletkezésének megelőzése,  csökkentése; újrahasznosítás – újrahasználat; szelektív hulladékgyűjtés. Ezeket a témákat több oldalról körbejárhatták az érdeklődő diákok.

A bemutató, helyi termékek kóstolójával zárult, ahol minden gyermeknek a Dowi-Süti pékségből származó teljes kiőrlésű tönkölykenyeret, kalácsot adtak, amit házi gyümölcslekvárral kínáltak. Az egyik egészséges életmódot szemléltető állomáson pedig helyi  termelőktől dobozi  répát, békéscsabai termelőtől vásárolt almát ropogtathattak a gyerekek, akik a Paprév-ökokert 100 százalékos ivóleveit is megízlelhették.

A hulladék-megelőzés témája azért sürgető, mert hatalmas mértékű a hulladékképződés Földünkön. Globálisan műanyagból 300 millió tonna hulladék keletkezik évente, amelynek közel fele egyszer használatos termék, és csupán 15 százalékot hasznosítunk újra. Magyarországon 2020-ig az újrahasznosítás mértékének tervezett aránya 50 százalék.

A kiadványok az itt is elérhetőek, a vándorkiállítás, és öko társasjátékok kölcsönözhetőek. A megvalósuló támogatott programok a környezeti felelősség megerősítését, a „zöld utak” közötti eligazodást, kilenc település általános és középiskolás tanulóinak környezeti szemléletformálását segítik elő. A gyerekek és az intézmény mindennapjaiban alkalmazható környezettudatos magatartás és gondolkodás, a tudatos életvitel előnyeinek bemutatása elősegíti azt a felismerést, hogy egyéni döntéseinken, tudatosságunkon, szokásainkon múlik a környezetünk tisztasága és saját egészségünk.

 

Megosztás:

Címke: , , , ,