Földigiliszta és ászkarák – a komposztálással ismerkedtek a békéscsabai gyerekek

2023. október 13. 17:45 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Október 10. a komposztálás napja Magyarországon, ennek apropójából a szakemberek a komposztálás jelentőségére hívták fel a figyelmet pénteken. A Körösök Völgye Natúrparkban óvodás és iskolás gyerekek tanultak a környezetvédelem és a hulladékcsökkentés fontosságáról, méghozzá játékos formában.

A gyerekeknek lehetősége volt az elméleti tudás megszerzése mellett a gyakorlatban is megfigyelni azt, hogy milyen élőhellyé válik hónapok alatt a komposzt. A kisdiákok a táptalajmintákban különböző élőlényeket kerestek

Az általános iskola alsó tagozatos osztályokon kívül a békéscsabai óvodák nagycsoportosait is várták a péntek délelőtti szemléletformáló foglalkozásokra. A foglalkozást a Tudásfa animátorcsapat tagjai tartották meg, külön felhívva a gyerekek figyelmét arra, hogy nem kell kertes házban lakni a komposztáláshoz, hiszen minden háztartásban keletkezik almacsutka vagy zöldséghéj, amit lehet komposztálni.

– Ezt egy kis edénybe is meg lehet oldani, célszerű ha van egy erkély vagy egy kinti hely, ahol ezt lehet művelni Kicsiben is el lehet kezdeni is a gyerekek ezt örömmel teszik hiszen ez egy érdekes folyamat hogyha ezt megfigyelik hogy a hetek hónapok alatt a zöld hulladékból hogy válik értékes táptalaj – emelte ki Gyebnár Emőke, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület programszervezője.

Emellett a komposztálás jelentősen csökkenti a kidobott szemét mennyiségét, hiszen a háztartásunkban keletkező hulladékoknak több mint a 30 százaléka szerves hulladék, ami a folyamat végén táptalajként újrahasznosítható. A komposzt pedig jelentősen hozzájárul a talaj egészségének megőrzéséhez és a növények táplálásához.

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL