Környezettudatos szemléletformálás Békés megyében is

2018. november 3. 13:24 | Kovács Andrea

Békés megyei szervezetek és önkormányzatok is nyertek forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán, hulladékgazdálkodással kapcsolatos lakossági szemléletformálásra. A nyertes szervezetek többek között rendezvényeket, tanulmányutakat és táborokat szervezhetnek, kiadványokat készíthetnek.

 

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület már második alkalommal nyert a hulladékgazdálkodással kapcsolatos pályázaton. A most nyert 3 millió forintot arra fordítják, hogy az egyesület Zöldülj-fordulj elnevezésű interaktív vándorkiállítását újabb településekre jutassák el.  Pócsi Alexandra, az  egyesület projektmenedzsere elmondta: pályázati programjuk célja, hogy további kilenc településre, annak elsősorban általános iskoláihoz látogassanak el. Így a gyerekeknek bemuthatják a kiállítás egyes elemeit, és beszélgethetnek az energiatakarékos háztartásról, a komposztálásról a biokertészet jelentőségéről és más, hasonló témákról.

A Fenntartható Térségért Alapítványnál a pályázaton nyert pénzből kézművesek bevonásával szemléletformáló játszóházat építenének, amelyet később szeretnének minél több helyre elvinni a megyében. Az alapítvány elnöke kifejtette: a kézművesek majd összeülnek és együttesen találják ki,  hogyan épül fel ez a 3D-s, interaktív társasjáték, amelyet maguk is készítenek el. Lehetőség szerint már szelektíven gyűjtött hulladék, illetve természetközeli anyagokból, termékekből épül meg a játszóház. Gyebnár Péter hozzátette: a különböző témákhoz foglalkoztató feladataik is vannak, melyek által a gyerekek jobban elsajátíthatják a szelektív hulladékgyűjtés egyes lépéseit.

További programok »

FEL