Kormányinfó: 2,1 milliárdos mentőövet kapnak a klubok, fesztiválszervezők

2020. augusztus 6. 11:37 | behir

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kormányinfó-tájékoztatót tartott csütörtökön. Itt elhangzott, hogy a kormány 2,1 milliárd forintot biztosít könnyűzenei kluboknak és a fesztiválszervezőknek. Előbbit a Petőfi Irodalmi Múzeum, a másikat a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálja.

Ez a támogatás a már korábban bejelentett 5,3 milliárdos támogatási kereten felül történik, amelyen belül 800 millió forintot kapnak cigányzenészek. Ebből a pénzből mintegy 150 raktárkoncert létrehozását támogatják.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy mintegy 80 vidéki klub kaphat egyenként 9 millió forintos támogatást. A nagyobb klubok számára 30 millió forint támogatás igényelhető, a határon túli klubok pedig 9 millió forint támogatást kapthatnak. A támogatás feltétele minden esetben tíz koncert megtartása.

 
Európa-szerte romlott a járványhelyzet

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány szerdai ülésen értékelte a koronavírus-helyzetet. Az európai országok többségében a helyzet romlott, több helyen drámai volt ennek mértéke. Az országos tiszti főorvos javaslata alapján zöldből sárga minősítésbe került át Spanyolország a növekvő esetszámok miatt.

Magyarországon hosszabb ideje 500-600 körül stagnál az aktív fertőzöttek száma. Fokozott óvatosságot igényel a zöld országok látogatása – fogalmazott. A szomszédos országok közül Szlovákiába, Szlovéniába és Ausztriába nagyobb kockázat nélkül lehet utazni – mondta.

 

Már többen dolgoznak Magyarországon, mint januárban

Gulyás Gergely beszélt arról, hogy a gazdasági adatokat is értékelte a kormány. Ezek közül a foglalkoztatottság a legfontosabb. Jelenleg 4,47 millióan dolgoznak, ami meghaladja a januári szintet, de néhány tízezerrel elmarad a 2019-es júliusi adatoktól.

Forrás: hirado.hu

További programok »

FEL