Kórházi szabályok a látogatási tilalom idején

2020. március 13. 06:28 | behir

Bemehetek-e a nehezen mozgó családtagomért? Ott lehet-e az apuka a gyermek születésénél? Vihetek-e csomagot a bent gyógyuló családtagnak? Egyáltalán mit tehetek és mit nem a kórházban a látogatási tilalom ideje alatt? Az Orosházi Kórház igyekszik választ adni a kérdésekre.

A koronavírus helyzet miatt elrendelt teljes kórházi látogatási tilalomra való tekintettel az Orosházi Kórház összeállítitt egy anyagot, amelyet dr. Duray Gergő főigazgató jutatott el szerkesztőségünkbe. Íme a sokakat érdeklő kérdésekre a válaszok. 

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. A tilalom visszavonásig érvényes.

A megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

De mit tehet és mit nem a hozzátartozó az Orosházi Kórházban látogatási tilalom ideje alatt? Jöjjenek a kérdések és a válaszok.

 

Meglátogathatom-e súlyos, életveszélyes állapotú családtagomat?

Igen. A súlyos, életveszélyes állapotú betegnél, – egyéni méltányossági alapon – írásos engedéllyel egyszerre egy hozzátartozó tartózkodhat. A hozzátartozó köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd kérvényezni kell a látogatást a beteg kezelőorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

 

Bent lehetek-e a beteg gyermekem mellett?

Igen. A kiskorú beteg mellett az egyik szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője tartózkodhat a kórházi kezelés idején.

 

Bent lehet-e az apuka gyermeke születésénél?

Igen. A szülő nő által kijelölt személy jelen lehet a vajúdás és a szülés idejére. A megjelölt személy köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd írásban kérvényezni kell a bentlét engedélyezését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

 

Bemehet-e a beteghez egyházi személy?

Igen. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás, azonban ezt is kérvényezni szükséges a fentebb leírtak szerint.

 

Behajthatok autóval a kórház udvarára?
Ha kórházi dolgozó, akkor igen. A mozgásában korlátozott beteget a hozzátartozó kiteheti vagy felveheti az udvaron, azonban ezt követően a gépjárművel ki kell hajtania a kórház területéről.

 

Hogyan vihetem be a kórházba vagy hozhatom haza onnan hozzátartozómat?

Akár érkezik, akár távozik a beteg, a hozzátartozó kizárólag az adott kórházi osztály bejáratáig kísérheti. A betegfelvételt és a beteg osztályról való elengedését a kísérőnek az előtérben kell megvárni.

 

Küldhetek csomagot bent fekvő hozzátartozómnak?

Igen. A jól lezárt csomagra írja rá a beteg nevét, melyik kórházi osztályon, hányas szobában fekszik, majd adja le a Kórház utcai főportán legkésőbb 16 óráig! Az osztályról kollégáink lemennek a csomagért és átadják a hozzátartozónak.

 

Mi történik, ha megszegem a látogatási tilalmat?

A látogatási tilalom idején a kórház területén fokozott biztonsági ellenőrzések vannak. A Könd utcai szakrendelőből megszűnt az átjárás a kórház főépületébe, a fekvőbeteg osztályokra történő belépést szigorúan ellenőrzik. A látogatási tilalom megsértése – a jogszabályi előírások alapján – 30 000 Ft és 5 000 000 Ft közötti pénzbírság kiszabásával járhat.

 

Mehetek-e vizsgálatra, kezelésre a tilalom ideje alatt?

Igen. A látogatási tilalom a Könd utcai szakrendelőt nem érinti, minden szakrendelés a megszokott módon működik.

Viszont kérjük a betegeket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőnket, diagnosztikai részlegünket. 

Emellett a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), a háziorvosi ügyelet, az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és a pénztár is a megszokott rendben működik. Kérjük, amennyiben enyhék, nem sürgősek, nem életet veszélyeztetők a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot.

 

Tudok-e segíteni abban, hogy az esetleges fertőzéseket elkerüljem illetve ne adjam tovább?

Igen. A kórház és a rendelőintézet területén több mobil kézfertőtlenítő egység található, ezeket bárki szabadon használhatja. Sőt, javasoljuk is, hogy érkezéskor illetve távozáskor nyomjon egy adag fertőtlenítőt a tenyerébe és alaposan dörzsölje át vele a kezeit. Ahogy azt is javasoljuk, hogy otthon is rendszeresen és alaposan mosson kezet.

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL