Teljeskörű látogatási tilalom az Orosházi Kórházban

2020. szeptember 1. 21:33 | behir

Az Orosházi Kórház hivatalos közösségi oldalán tájékoztatta a lakosságot kedden este arról, hogy az országosan növekvő COVID-19 esetszámok miatt, a betegbiztonság érdekében az Orosházi Kórház fekvőbeteg részlegén Dr. Duray Gergő főigazgató saját hatáskörben szeptember 2-től, szerdától határozatlan időre teljes látogatási tilalmat rendelt el.

A közösségi oldalon is megosztott közleményben a kórház igyekezett a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is választ adni. Ezek szerint a látogatási tilalom ideje alatt az alábbi szabályok érvényesek:

- Meglátogathatom-e súlyos, életveszélyes állapotú családtagomat?
Igen. A súlyos, életveszélyes állapotú betegnél, – egyéni méltányossági alapon – írásos engedéllyel egyszerre egy hozzátartozó tartózkodhat. A hozzátartozó köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd kérvényezni kell a látogatást a beteg kezelőorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

- Bent lehetek-e a beteg gyermekem mellett?
Igen. A kiskorú beteg mellett az egyik szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője tartózkodhat a kórházi kezelés idején, amely idő alatt a kórház területét nem hagyhatja el!

- Bent lehet-e az apuka gyermeke születésénél?
Igen. A szülő nő által kijelölt személy jelen lehet a vajúdás és a szülés idejére. A megjelölt személy köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd írásban kérvényezni kell a bentlét engedélyezését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

- Bemehet-e a beteghez egyházi személy?
Igen. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás, azonban ezt is kérvényezni szükséges a fentebb leírtak szerint.

- Mehetek-e vizsgálatra, kezelésre a tilalom ideje alatt?
Igen. A látogatási tilalom a Könd utcai szakrendelőt nem érinti, minden szakrendelés a megszokott módon működik. Kísérő kizárólag rossz általános állapotú vagy mozgásában korlátozott beteggel, vagy kiskorú gyermekkel mehet a vizsgálatra. A szakrendelésekre azonban továbbra is kizárólag telefonos időpontkérés után lehet érkezni. Időpontot a 06 68 411-166-os számon lehet kérni, a részletes listát a mellékekről a ide kattintva találják.

Az intézménybe belépni továbbra is a Kórház utcai főporta melletti szűrőponton keresztül lehet.
A kórház és a szakrendelő teljes területén kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. A 1,5 méteres távolságot egymás egészségének védelme érdekében kérjük, feltétlenül tartsa be!

- Behajthatok autóval a kórház udvarára?
Ha kórházi dolgozó, akkor igen, a behajtási engedély felmutatásával. A mozgásában korlátozott beteget a hozzátartozó kiteheti vagy felveheti az udvaron, azonban ezt követően 15 percen belül a gépjárművel ki kell hajtania a kórház területéről.

- Hogyan vihetem be a kórházba vagy hozhatom haza onnan hozzátartozómat?
Akár érkezik, akár távozik a beteg, a hozzátartozó kizárólag az adott kórházi osztály bejáratáig kísérheti. A betegfelvételt és a beteg osztályról való elengedését a kísérőnek az előtérben kell megvárni.

- Küldhetek csomagot bent fekvő hozzátartozómnak?
Igen. A jól lezárt csomagra írja rá a beteg nevét, melyik kórházi osztályon, hányas szobában fekszik, majd adja le a Kórház utcai főportán legkésőbb 16 óráig! Az osztályról kollégáink lemennek a csomagért és átadják a hozzátartozónak. A csomag tartalmazhat általános ruházati-, tisztálkodási- és használati eszközöket, egyedi gyógyszert, táplálékkiegészítőt, vitamint, valamint tartós élelmiszert, a romlandó árukat azonban kérjük kerüljék. A csomag elvesztéséért, az abban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért felelősséget nem vállalunk. A csomag átvételekor átvételi elismervényt nem adunk.

- Mi történik, ha megszegem a látogatási tilalmat?
A látogatási tilalom idején a kórház területén fokozott biztonsági ellenőrzések vannak. A Könd utcai szakrendelőből megszűnt az átjárás a kórház főépületébe, a fekvőbeteg osztályokra történő belépést szigorúan ellenőrzik. A látogatási tilalom megsértése – a jogszabályi előírások alapján – 30 000 Ft és 5 000 000 Ft közötti pénzbírság kiszabásával járhat.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), a háziorvosi ügyelet, az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és a pénztár is a megszokott rendben működik. Ezúton kérik, hogy amennyiben enyhék, nem sürgősek, nem életet veszélyeztetők a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot.

- Tudok-e segíteni abban, hogy az esetleges fertőzéseket elkerüljem illetve ne adjam tovább?
Igen. A kórház és a rendelőintézet területén több mobil kézfertőtlenítő egység található, ezeket bárki szabadon használhatja. Sőt, javasolják is, hogy érkezéskor illetve távozáskor nyomjanak egy adag fertőtlenítőt a tenyerükbe és alaposan dörzsöljék át vele a kezeiket. Ahogy azt is javasolják, hogy otthon is rendszeresen és alaposan mossanak kezet.

Továbbá az intézmény dolgozóik kérik, hogy saját, hozzátartozójuk illetve a kórházi dolgozók érdekében működjenek velük együtt. Megértésüket és türelmüket előre is köszönik.

 

Forrás: Orosházi Kórház

 

További programok »

Itthon

Szeptemberben a vendégéjszakák száma meghaladta a 2019-es számokat is

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.
2021. október 16. 17:37
FEL