Könyvet a könyvtárba

2024. január 24. 16:07 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A békéscsabai Magyar Kultúra Hete programsorozat részeként nyílt meg a Könyvet a könyvtárba című kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. A tárlaton a Fajó János Alkotóház BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium grafikus diákjainak munkáit láthatják az érdeklődők.

A Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium grafikus oktatója az eseményen kiemelte, hogy nagyon jó érzés látni a közönség visszaigazolását a diákok felé. Hozzátette: pozitív az, hogy a tanulók számára előre kitűzött szakmai célok teljesítése, a várt hatást váltja ki a nézőkből is. 

– A Könyvet a könyvtárba cím is eléggé megköti az itt kiállítandó munkák tematikáját, és ettől minimálisan tértünk csak el. Ez a tárlat az utóbbi évek munkáinak, vizsgamunkáinak egy válogatása, valamint van egy olyan friss alkotás, amelyen több diák dolgozott együtt. Ez volt az a könyv, amit igazgató úrnak át is adtunk jelképesen – mondta el Király Gergő a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium grafikai oktatója. 

A Békés Megyei Könyvtár munkatársai a hagyományos könyvtári feladatok mellett hosszú évek óta törekednek arra, hogy havonta kéthavonta kiállításokat rendezzenenek – emelte ki az intézmény igazgatója. Juhász Zoltán hozzátette: a Magyar Kultúra Hete eseménysorozatra az intézmény többek között minden évben tárlattal is készül. Idén kifejezetten helyi alkotókat kerestek fel, így találtak a Fajó János Alkotóház grafikus szakos diákjaira.  

– Része a képzésnek az, hogy könyvet, könyvborítót, illetve a tartalmat is megtervezik, megalkotják. Megfigyelhető az, hogyan modernizálódik a könyveknek mind a külseje, mind pedig a tartalma – itt most arról ne is beszéljünk, hogy a könyvelőállítás is jelentős változásokon ment keresztül. Viszont azért lényeges szempont, hogy a mai diákság találkozzon a könyvvel, illetve olyan szemponttal, ami alapján magáénak tudja azt érezni – emelte ki Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

A kiállítást Varga Tamás alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében visszatekintett az egykori Tevan Nyomda grafikai megoldásainak örökségére. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet mennyire fontos, hogy a most grafikusnak tanuló diákok újszerű megoldásokkal fordulnak a könyvek grafikai tervezése felé, amely a most megnyitott tárlaton is megfigyelhető.

– Könyvkészítésbe, könyvtervezésbe fogni bátor vállalkozás, és sokkal nehezebb feladata van a ma grafikusának, hogy megfogja az olvasót, magával ragadja a könyvet kézbe vevő figyelmét ebben a információ rengetegben, amiben élünk. Ez a kiállítás megmutatja, hogy igenis fel tudják venni a grafikusképzésben résztvevő fiatalok a versenyt olyan illusztrációkkal, olyan tördelési, képi megoldásokkal, ami betölti azt a funkciót, hogy magával ragadja az olvasót – hangsúlyozta Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere.

A közel 20 grafikus diák munkáiból összeállított Könyvet a könyvtárba kiállítás február 17-ig látogatható a Békés Megyei Könyvtár földszinti kiállítóterében.

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Három kiváló hang április végén a Csabagyöngyében

Mahó Andrea, Mészáros Árpád Zsolt és Serbán Attila érkezik hétfőn este a Csabagyöngye Kulturális Központba, ahol ismert musical dalokat elevenítenek majd fel a nagyérdeműnek. Az április 29-én, hétfő este 7 órakor kezdődő koncertről futólag MÁZS-t, azaz Mészáros Árpád Zsoltot kérdeztük telefonon.
2024. április 21. 18:01
FEL