Kocziha Tünde: Nagy teher a beruházások növekvő önereje

2019. február 25. 14:06 | behir

Békéscsaba 2019. évi költségvetése arról szól, hogy a folyamatban lévő és a tervezett beruházások biztosítása mellett szigorú gazdálkodásra, újabb hitel felvételére, és ingatlanok értékesítésére van szükség ahhoz, hogy a tavalyi szintet tartani tudjuk. A város hitelállománya az idén meghaladja majd a 2 milliárd forintot, és az adósságszolgálat 60 millió forinttal emelkedik – fogalmazott Kocziha Tünde, a Jobbik képviselője a békéscsabai közgyűlés után.

– Nem a felelőtlen gazdálkodás miatt kerültünk ebbe a helyzetbe, hanem azért, mert olyan feladatokat kell finanszíroznunk, amelyek az állam feladatai lennének. Az elmúlt években számos olyan rendelkezés született, ami kötelezettségeket ró az önkormányzatokra, de központi forrásokat csak részben, vagy egyáltalán nem biztosítanak hozzá. Ilyen az autóbusz-közlekedés, a kötelező béremelések, a bölcsődei férőhelyek számának növelése, vagy a színház TAO támogatásának megszüntetése. Csak a felsoroltak több százmilliós tételt képviselnek – jelentette ki.

Kocziha Tünde szerint továbbra is nagy terhet jelent a beruházások önerejének növekedése, amely a tavalyi évben 175 millió forint volt, de az idei költségvetést terheli, és az idén jelentkező hasonló többletköltségeket nem is tartalmazza a költségvetés.

– Az önkormányzati lakásállomány növelésére remény sincsen a közeljövőben, pedig óriási szükség lenne rá, hiszen egy-egy meghirdetett önkormányzati bérlakásra 20-25 jelentkező is van. Egyetlen megoldás lehetne erre az állami bérlakás-építési program elindítása, ezért felkértem Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy a kormánypárti frakció foglalkozzon ezzel a témával, és vegyék figyelembe az ellenzék ide vonatkozó javaslatait is – közölte Kocziha Tünde.

 

További programok »

Közgyűlés

Miklós Attila: Köszönet a békéscsabaiak fegyelmezettségéért

Bár reméljük, hogy nem lesz második hullám, de az elsőt a békéscsabaiak fegyelmezettsége miatt tudtuk így átvészelni, amiért minden lakost köszönet illet - fogalmazott a Szövetség Békéscsabáért önkormányzati képviselője a soron kívüli közgyűlést értékelő pénteki sajtótájékoztatón. A frakció nevében Miklós Attila értékelte a veszélyhelyzet tapasztalatait és a csütörtöki közgyűlést.
2020. július 3. 14:42
FEL