Kiváló szarvasmarha génállomány köré építenének infrastruktúrát

2017. június 19. 09:08 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A fajta tekintetében az ország élvonalába tartozik a mezőhegyesi Holstein-fríz állomány. Az év elején átalakított Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nek a jövőben lehetősége lesz  állami forrásokat felhasználni annak érdekében, hogy a megfelelő infrastruktúrát és modern technológiát kialakítsa a szarvasmarha tenyésztési ágazat 1100 tehenének és azok borjainak.

A lótenyésztéshez hasonlóan a szarvasmarha tenyésztésnek is történelmi múltja van Mezőhegyesen. Kétszáz évvel ezelőtt a hadsereg élelmezése miatt már jelentős állománnyal rendelkezett a város. Az évszázadok alatt a húsmarhákat felváltották a tejelőmarhák. Most egy kiemelkedő genetikai értékkel bíró, jelentős Holstein-fríz állománnyal rendelkezik a társaság.

– A fajta tekintetében az ország élvonalába tartozik a telep. Ez az állománykiállításokon és a termelési mutatókon is meglátszik. Az éves laktációs termelés 10 ezer kilogramm felett volt az elmúlt két évben, ez igen komoly termelés jelent. A tejfehérje és tejzsír tartalom is jelentős – mondta el Dr. Totthné Dr. Polner Antónia, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szarvasmarha tenyésztési ágazatvezetője.

A tulajdonosváltást követően még nem történt jelentős változás a technológiában és az állatok tartásmódjában.

– Sajnos az elmúlt időszakban a különböző fejlesztések elmaradtak, ezért a szarvasmarha állományt megfelelő infrastruktúrában kell elhelyezni. Ez azt jelenti, hogy a kor elvárásainak megfelelő technológiát szeretnénk kialakítani a genetikai állomány megőrzéséért – hangsúlyozta Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. szarvasmarha tenyésztési ágazatában 1100 tehén és borjaik jelentik a teljes állományt. A tervek szerint a jövőben a szarvasmarhák száma nem változna, ugyanakkor a modern technológiai és tartási körülmények kialakítása sokat jelentene az ágazat számára a szakemberek szerint.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL