Sárga, és a miénk!

2017. október 6. 10:49 | Zsíros András

Megérkeztek Mezőhegyesre az első példányai annak a közel száz darabos gidránállománynak, amelynek visszatelepítéséről egy 2016-ban született törvény rendelkezik. A Mezőhegyesen kitenyésztett három történelmi lófajta közül mára csak a nóniusz maradt meg, a gidrán és furioso north-star állományokat teljes egészében más ménesekbe telepítették. Ezek közül a gidrán 55 év után került vissza tenyésztésének bölcsőjébe.

Hazajöttek a gidránok abba a kétszáz éves istállóba, ahol megszületett a fajta. Mezőhegyesen eredetileg katonai célú lovakat tenyésztettek. A gidránt könnyű felismerni a külleméről, hiszen csak sárga színben fordul elő. Arab vérből született, ennek megfelelően könnyebb testfelépítésű. Eredetileg a huszárság kedvelt lova volt, tehát hátas hasznosításra vagy könnyű hámos munkára használták – avatott be a fajta jellemzőibe Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

A tenyésztők szeretnék megőrizni a gidrán sajátosságait. Ezt – mint elmondták – nagy kihívás a mai kor elvárásaihoz igazítani, hiszen az eredeti célokra már nincs szükség. Ugyanis a hadsereg, a mezőgazdaság vagy a szállítás és a kereskedelem ma már nem használ lovakat. Új lehetőségek rejlenek ugyanakkor a lovas sportokban.

Farkas Sándor kormánybiztos szerint ezen kívül akár a turizmus területén is tudják majd hasznosítani a fajtát. „Kötelességünk, hogy ezeket a hagyományainkat, értékeinket itt, az eredeti helyszínen megőrizzük, és továbbvigyük az utókor számára” – tette hozzá.

Az első, közel húsz példány után hamarosan a teljes gidránállomány visszakerül kitenyésztésének helyére. A lófajta az országgyűlés 2004-ben hozott határozata alapján nemzeti kincsnek számít.

 

 

További programok »

FEL