7 nemzet, 56 versenyző: Egy hét múlva kezdődik a Nemzetközi Fogathajtóverseny

2018. április 19. 17:08 | Papp Ádám Sándor

Ismét nemzetközi sportverseny helyszíne lesz Mezőhegyes április 28 és május 1 között. A szezonnyitó Nemzetközi Fogathajtóverseny mellett 2018-ban további három sporteseménynek ad otthon a Ménesbirtok. 

 

 

Az 56 jelentkező közül 43 magyar indul a nemzetközi megmérettetésen, amely jól mutatja a sportág hazai népszerűségét. A további 13 nevező 6 nemzet színeiben képviselteti magát, ezek közt van Ausztria, Chile, Csehország, Horvátország, Románia és Svájc.

Korábban a Nemzetközi Fogathajtóversenyt Fábiánsebestényen rendezték, ám idén Mezőhegyesre esett a választás. Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Ménesbirtok újraszervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, hogy Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, korszerű szellemi-, szakmai-, anyagi fejlesztésének eredményeként kerülhetett fel ismét a hazai és nemzetközi lovasélet térképére. A kormánybiztos hozzátette: az eddigi három világbajnokság, a számos nemzetközi- és tenyészverseny megrendezése szakmai elismerést is jelent, így véleménye szerint látszik, hogy jó úton haladnak Mezőhegyes felzárkóztatásával.

 

Nóniusz kettes fogat. Fotó: Fazekas Róbert

 

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója már a négy nap programjairól beszélt. Mint mondta, április 28-án és 29-én (szombaton és vasárnap) lesz a díjhajtás, majd 30-án (hétfőn) a leglátványosabb és a legnagyobb téttel rendelkező elem következik, a maratonhajtás. Erre a számra közel kétezer látogatót várnak a szervezők, hiszen a négyesfogat kategóriában 16 fogat küzd majd a Világkupa-minősítő pontokért. Május elsején lesz az akadályhajtás, a versenyszám mellett kísérőprogramként a majálist rendeznek.

A tizenhat fős nemzetközi négyesfogat mezőnyében ott lesz Dobrovitz József négyesfogathajtó és ifj. Dobrovitz József kettesfogathajtó csapatvilágbajnok is. A nemzetközi kettesfogat mezőnyében a házigazda, Mezőhegyes színeiben indul nóniusz fogatával a magyar bajnoki cím védője, Papp János.

További programok »

Itthon

A fiatalok jövője az agráriumban van?

Ma az agrártechnikumok és -szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter egy hétvégi díjátadó ünnepségen.
06:24
FEL