Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága - Mezőhegyes ismét jó házigazda volt

2017. július 20. 16:02 | behir

Kereken három éve, hogy az I. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével Mezőhegyes ismét felkerült Európa lovassportjának térképére.

Az utóbbi évek innovatív szakmai, szellemi, anyagi, műszaki fejlesztések eredményeként a patinás intézmény azóta sorra, rendre a rangos fogathajtó versenyeknek házigazdája. A július 13-a és 16-a között zajlott nemzetközi fogathajtó versenyen 83 fogat, hat nemzet hajtói, köztük három magyar világbajnok ült bakra. A kiváló rendezés és a rusztikus környezeti kultúra az esemény jó hírét erősítette.

A versenyt megtisztelte jelenlétével Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is. A legnagyobb érdeklődés a 31 fogatot starthoz szólító kettesek versenyét kísérte, ahol – Lázár Zoltán és Hölle Martin kivételével – a tapolcsányi világbajnokságra készülő magyar keret tagjai is starthoz álltak. Lázár Vilmos, a díjhajtó-, a maraton- és az akadályversenyt megnyerte, 141,78 ponttal végzett az élen.

Amennyire örömteli tizenegyszeres világbajnokunk kirobbanó, világszínvonalú teljesítménye – a fogatjövő okán – legalább annyira elgondolkoztató, hogy az őt második helyen követő Kákonyi Norbert (166,82) és a harmadik ifj. Nagy Tibor (170,81) válogatott kerettagokat 25-30 ponttal előzte meg. Lázár megjelenése, eleganciája, koncentráló-képessége, versenyzési stílusa, elkötelezettsége, lovasainak teljesítménye láttán, még nagyobb volt a különbség.

További győztesek: egyesfogat Meskóné Orosz Mária (171-65), a póni kettesfogat Lehőcz Dávid (167-81), négyesek Palkovics Dávid (184,79), a junior póni egyes Saller Zsófia (167,60).
A B-kategóriás versenyt Erdős Krisztián György (177,51) nyerte.

A szeptember 20-24-én megrendezendő, lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon startoló keretet és a csapattagokat Tóth Tamás szövetségi kapitány nyilvánosan később jelöli ki. A döntést nehezíti, hogy a rendező ország még nem közölte, hogy a vb-n országonként öt, hat, esetleg hét hajtó indulhat.

A versenyen 10 ló érte el a szeptember 7-10-i mezőhegyesi III. Fiatal Fogatlovak Világbajokságára előírt szintet. (Korábban Mindszenten 6 ló minősült.) Az utolsó vb-minősítő versenyt augusztus 5-6-án Füzesgyarmaton rendezik.

Farkas Sándor, kormánybiztos úgy fogalmazott: az eddigi fogatversenyek, a két Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának tapasztalatai, valamint mértékadó szakértők elismerő véleményei szerint a mezőhegyesi lovaspálya és infrastruktúrája nemzetközi fogatversenyek színvonalas helyszíne.

A megtisztelő elismerés alapján most azon dolgoznak, hogy mihamarabb rangos díjugrató és military versenyeket rendezzenek Mezőhegyesen. A versenyeken szereplő lovak eredményei fontos és megbízható információkat adnak a tenyésztői munkához is.

Pap István Tibor vezérigazgató kiemelte, a sok fogat, az egyre több néző és az elismerő vélemények azt mutatják, hogy Mezőhegyes beépült a fogathajtás vérkeringésébe. Minden verseny más, újabb és újabb adalékkal szolgál a rendező-házigazdának.

 

Forrás: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.

További programok »

FEL