Kiváló képzőhely-díjat kapott a Színitanház

2016. január 7. 16:21 | Fekete Kata

Kiváló Gyakorlati Képzőhely címet vehetett át Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója és a Színitanház szakmai vezetője a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. Az elismerést az elmúlt esztendőben megvalósított színvonalas képzés miatt ítélték meg.   A Színitanh

A Színitanház – a 20 éve elindított színészképzés mellett – a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudás nyújtására jött létre. A Színitanház oktatási koncepcióját igazolja, hogy végzett diákjaiknak mintegy hetven százaléka a pályán maradt és a színpadon vagy a háttérben értékes munkát végez. A háttérszakmák képviselőinél még jobb az arány, hiszen szinte mindenki a szakmában dolgozik.

– Minden évnyitón és évzárón hangsúlyozom, hogy a mi iskolánk a színházban működik, ez a mi gyakorlati képzőhelyünk, ami óriási lehetőség, ugyanakkor nagyon veszélyes üzem is – mondta Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház direktora. – Iskolánk specialitása, hogy a hallgatóink feladatokat kapnak a különböző produkciókban, előadásokban, ahol a rendezőktől, színészektől, alkotóktól tanulhatnak. Ez egyedülálló módszer az országban. A Kiváló Gyakorlati Képzőhely cím elnyerése az iskola, a képzés létjogosultságát igazolja, és reményt ad a jövőre vonatkozóan.

Seregi Zoltán emlékeztetett: az elmúlt években olyan országosan is ismert színészek végeztek Békéscsabán, mint a Jászai-díjas Kara Tünde, a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamás, a Jóban rosszban című sorozatból ismert Marton Róbert, vagy éppen Gubik Petra (Budapesti Operettszínház) és Szilágyi Annamária (Szegedi Nemzeti Színház). Szintén a Színitanházban végzett Tapasztó Ernő, aki jelenleg az Aradi Kamaraszínház igazgatója, míg Csurulya Csongor a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője. A Jókai Színház jelenlegi társulatának gerincét is a Színitanház nevelte ki, a Békés megyeik által jól ismert Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina, Tege Antal, Csomós Lajos, Gulyás Attila, Vadász Gábor, Czitor Attila, Szabó Lajos és Nagy Róbert személyében.

A Színitanház tanulói négy alapszakon szerezhetnek OKJ-s szakmát. Tanulhatnak gyakorlatos színésznek, divat- és stílustervezőnek, színháztechnikusnak és szcenikusnak, illetve tánc szakon is. A divat- és stílustervező, valamint a színháztechnikus szakon lehetőség van tanulószerződés megkötésére, ami havi pénzbeli juttatással jár. Az oktatás érettségire épül és 24 éves korig ingyenes.

FEL