Kiváló Gyakorlati Képzőhelyek

A közelmúltban adták át a szakképzésben élen járó önkéntes kamarai tagok elismerését, mellyel a Kiváló Gyakorlati Képzőhely cím jár. Ez elismerés azoknak, akik felvállalják a szakmunkás tanulók gyakorlati oktatását.

A megyei szakképzési bizottság az elismeréssel ezeket a vállalkozásokat követendő példaként állítja mások elé, és biztatásként is, hogy emelkedjen azok száma, akik vállalják a tanulók foglalkoztatását.

A Kiváló Gyakorlati Képzőhely 2016 elismerést egy nagyszabású szakképzési konferencián adták át, amelyet a Békés Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság és Békéscsaba város önkormányzata szervezett.

A címmel járó oklevelet idén Uhrin Zsolt, a Jeszenszki Gázszerelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nevében, Nyíriné Bordás Ágnes, a Fiume Vendéglátó és Kereskedelmi Zrt. igazgatója, Tarkovács Zoltán járműfényező mester, Lengyelné Magyar Tünde, a Felina Hungária Kft. képviseletében, Gazsó Jánosné, a Gazsó és Nikó Kft. ügyvezetője és Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója vette át.

A díj szakmai szempontok szerinti odaítélése a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési Bizottságának feladata. A jövő évi pályázatot is kiírták már, várják a jelöléseket.

 

JELETKEZZEN ÖN IS GYAKORLATI KÉPZŐHELY- PROGRAMUNKBA!

 

Jeszenszki Gázszerelő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2004. óta működik gyakorlati képzőhelyként, 2007. óta folyamatosan foglalkoznak szakmunkás tanulók képzésével. A náluk tanulók több esetben jutottak el, sőt állhattak dobogóra a szakmai versenyek országos fordulóiban. Érintett szakmák: központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, víz-, csatorna- és közmű rendszerszerelő.

A Fiume Vendéglátó és Kereskedelmi Zrt. 1991-től fogad a szakképzés keretében tanulókat. Szakács, pincér és vendéglátás szervező szakon járul hozzá a képzéshez, az elmúlt években 25-35 fős létszámban, tanulószerződéses formában. Gyakorlati képzőhelyként biztosítani tudja mind a hétköznapi, mind a különleges alkalmakhoz kötődő ismeretek elsajátítását. A szakmai bemutatókon tanulóik szép eredményeket érnek el.

A 21-22 főt foglalkoztató gazdasági társaság főtevékenysége a szállodai szolgáltatás, kereskedelmi szálláshely értékesítés, vendéglátás és szakmai középfokú oktatás.

Tarkovács Zoltán járműfényező mester 36 éve egyéni vállalkozó, 25 éve az autófényező szakmában. A tanulóképzésben 20 éve vesz részt, ez idő alatt 18 diákot tanítottak ki, felszabadult tanulóinak 80%-a munkavállaló lett. Részt vett a mesterképzésben is, mint képző- és vizsgahely. Fia követte példáját, ő is mestervizsgázott járműfényező.

A Felina Hungaria Kft. a Sárréti Kistérség meghatározó jelentőségű foglalkoztatója, mintegy 600 munkavállalóval. A szeghalmi mellett Dévaványán is rendelkezik saját termelő kapacitással. 1984 óta vesz részt a szakképzésben, naprakész gyakorlati ismeretek megszerzését biztosítva a leendő munkavállalóknak. A ruhaiparban elérhető legkorszerűbb technika áll ehhez rendelkezésre. Általában 15-20 diák tanulhatja ki a női szabó szakmát a cégnél.

A Gazsó és Nikó Kft. 2007. óta szereplője Békés megye szakképzésének, évente 20 körüli létszámban képeznek pincéreket, szakácsokat. Több hátrányos helyzetű és roma tanulójuk volt, akiknek sikerült segíteni a munkavállalóvá válását. Kiemelten figyelnek a nyelvi képzésre, hogy a külföldi vendégekkel való kommunikációjukat is segítsék. Részt vesznek a felnőttképzésben is. Sok esetben a korábbi tanuló a Halászcsárda Étterem alkalmazottjává válik, ezt a lehetőséget legtöbbször felajánlják a végzett tanulóknak.

A Linamar Hungary Zrt., jogelődje révén, már az 1960-as évek óta foglalkozik gyakorlati képzéssel. Számos szakmát érint ez a tevékenység, ami az Alföld egyik legnagyobb autóipari alkatrészgyártással, mezőgazdasági- és építőipari gépgyártással foglalkozó multinacionális vállalata profiljába vág. A megye egyik legnagyobb munkáltatója is egyben, több mint 2300 foglalkoztatottal.

A motiváció erősítésére a vállalat az alapjuttatáson felüli plusz, differenciált juttatási rendszert dolgozott ki a mintegy 150 tanulónak. Tevékenyen részt vesznek a diákok tanulmányi versenyekre való felkészítésében is, és a kamara pályaorientációs tevékenységében is partnerek. Nyitottak a duális felsőfokú képzés irányába is, ahová korábbi szakmunkás tanulóik is bekerülnek.

(x)

Megosztás:

Címke: ,