Kiválasztó tornának adott otthont a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia – galéria

2023. június 6. 13:03 | Hidvégi Dávid

A Békés vármegyei körzetközpontoknak tartott kiválasztó tornát a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia hétfőn, a Kórház utcai stadion centerpályáján. A rendezvény célja, hogy a békéscsabai tehetségközpont szakemberei megtalálják azokat a játékosokat, akik a felfelé áramoltatási rendszer részeként szintet léphetnek, nyártól az Előrébe igazolhatnak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megreformálja a hazai utánpótlásképzést annak érdekében, hogy nemzetközi szinten versenyképes legyen a magyar labdarúgók képzése. A vármegyénként szerveződő és az egyes szinteket négy lépcsőben összekötő piramis lényege, hogy a hazai labdarúgók számára már egészen kisgyermek kortól biztosítva legyen a megfelelő minőségű szakmai képzés, a kiválasztás és a felfelé áramoltatás folyamata az akadémiák és a profi futball felé.

A piramis csúcsán 10 államilag támogatott akadémia áll, amelyek alatt a tehetségközpontok vannak. Békés vármegye egy tehetségközponttal rendelkezik, amely a Békéscsaba Labadrúgó Akadémia. Az ide legközelebb eső államilag kiemelt sportszervezet a DVSC Labdarúgó Akadémia. A békéscsabai tehetségközpont alatt 3 körzetkötpont, a Békéscsaba UFC, az OMTK-ULE 1913 és a Gyulasport végez szakmai munkát, amelyek a területileg alárendelt kis kluboktól, azaz Grassroots/amatőr sportszervezetektől gyűjtik össze a legtehetségesebb játékosokat. A Grassroots egyébként a nem professzionális labdarúgó tevékenységek gyűjtőfogalma. 

 

(Fotó: Hidvégi Dávid/behir.hu)

 

Hétfőn ezeknek a körzetközpontoknak az U10 és U11-es korosztályú játékosai mérték össze tudásukat egymás, valamint a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia hasonló korú legjobbjai ellen egy mini torna részeként. A csabai klub szakemberei az eseményen felmérték, hogy a körzetközpontok kiválasztottjai hogyan teljesítenek az akadémia csapata ellen. Az edzők egész évben figyelték azokat a potenciális tehetségeket, akik egy napon a lila-fehér klub tagjai lehetnek.

– Folyamatosan egész évben, úgynevezett kiválasztó edzéseket kapnak a gyerekek, két hetenkénti rendszerességgel. Ezeket a kereteket a körzetközpontok állítják össze. Van egy-egy kiválasztó tábor is, amelyeket általában az őszi és a tavaszi szünetek elejére teveznek a klubok és ez a mostani kiválasztó torna a záróeseménye a programnak. Sokat léptünk előre, hogy kitudjok válogatni azokat a gyermekeket, akik alkalmasak lesznek a szintlépésre – mondta kérdésünkre Szekeres Lajos, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője.

 

 

A körzetközpontokból bizonyos játékosok már látogatják a békéscsabai akadémia edzéseit, illetve alkalomszerűen, amikor a versenynaptár engedi, akkor a tornákon is játszanak. A Gyulasport U10/11-es korosztálya heti háromszor edzett a szezon során. A körzetközpont szakmai vezetője hangsúlyozta: fél évente öt edzést tartottak a vidéki amatőr klubok játékosainak, akik közül kiválasztották a legjobbakat. A felfelé áramoltatási rendszernek köszönhetően, ha egy kis település csapatából indult játékos, a gyulai tehetségközpontban is jól teljesítettett, akkor idővel már a tehetségközpont kapujában állhatott.

– Kivételes talán ez a korosztályunk, mert a Békéscsaba Labdarúgó Akadémiának a foglalkozásait 6 igazolt labdarúgónk is látogathatta és ezek közül a játékosok közül lesznek nyáron azok kiválasztva, akik ott folytathatják majd a pályafutásukat – emelte ki Zsurzs Péter.

 

Galéria

 

A tornáról készült videós összeállításunkat, a június 30-i, Hosszabbítás című sportmagazinunkban láthatják a 7.Tv-n. A magazin online, a behir.hu YouTube csatornáján is elérhető lesz.

További programok »

FEL